Mes turime 284 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2614
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12801
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88831
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Medžiotojas: „Mes nešaudome, mes medžiojame“

2012 m. spalio 6 d. šeštadienis Nr.76 (1219)

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo žiauru, medžiotojai laiko romantiška pramoga ir pagalba gamtai bei tvirtina, kad jų užsiėmimas humaniškas. Vertėtų pridėti, kad tai dar ir ištisas mokslas, nes medžiotojui reikia daug žinių apie gamtą ir gyvūniją. Tradiciškai švęsdavę Šv. Huberto – medžiotojų globėjo – dieną vėlyvą rudenį uždarose patalpose, šiais metais rajono medžiotojai šventę paankstino ir rugsėjo pabaigoje surengė ją Kaltanėnuose, gamtoje. Medžiotojai ją laiko pirmąja regionine Medžiotojų švente. Šventėje dalyvavo 9 medžiotojų kolektyvai iš Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugijai priklausančių 12. Į regioninę šventę atvyko ir du Vilniaus medžiotojų ir žvejų draugijai priklausantys būreliai.

Kol nuo ankstaus ryto varžėsi šventėje dalyvavęs gausus žvejų, kurie gaudė žuvį Žeimenos ežere bei Žeimenos upėje, būrys, medžiotojai įsikūrė stovyklas, kūreno lauželius, virė žuvienę, smagiai bendravo.

Iškilmingą šventės atidarymą paskelbė medžioklės ragų orkestras „Tauro ragai“, vėliau atlikęs visą medžioklės apeigų muzikinę dalį. Senovėje po medžioklės, sudėję laimikius į krūvą, medžiotojai padėkodavo medžioklės deivei Medeinai už puikiai praleistą dieną ir sumedžiotus žvėris. Tokių apeigų dabar praktikoje gal ir sunku būtų surasti, bet kai kurie elementai išliko. Pavyzdžiui, sumedžiotam žvėriui į nasrus įdedama eglės šakelė – paskutinis kąsnis, jeigu matosi žaizda, ji taip pat pridengiama eglės šakele. Senovėje nukovus žvėrį kiekvienam buvo sugrojama tik jam skirta melodija. „Tauro ragai“ ragais daugelį jų ir dar keletą linksmų kūrinėlių atliko žiūrovams.

Šventės metu vyko išradingi ir smagūs konkursai. Medžiotojų namelių įrengimo ir medžiotojiško patiekalo konkurse pirmąsias tris vietas laimėjo Labanoro, Modžiūnų, Januliškio medžiotojų kolektyvai. Virvės traukimo ir „Šerno nešimo“ (30 kg sveriančio maišo) rungtyse nugalėjo draugystė.

Šventę rengė Švenčionių rajono savivaldybė, Kaltanėnų bendruomenė, Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugija, VĮ Švenčionėlių miškų urėdija, „Švenčionių švara“.

Ar tradicine tapti pretenduojančios Medžiotojų šventės tradicine vieta taps Kaltanėnai, dar nenuspręsta, bet sprendžiant iš vyravusios puikios nuotaikos, greičiausiai taip ir bus.

„Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis