Mes turime 254 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3611
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22155
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69481
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Europos Sąjungos valstybėse dėl ekologijos kiaulių kompleksai mažinami, tuo tarpu „Vėjinė“ planuoja dar plėstis

2011 m. birželio 4 d., šeštadienis Nr. 41 (1088)

Apie tai paskelbtas pranešimas, su poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaita dar keletą dienų galima susipažinti Švenčionėlių seniūnijoje. Gyventojai dažnai nekreipia dėmesio į tokius skelbimus, o po laiko už galvų griebiasi, protestuoja, dažniausiai sako nieko nežinoję. Taigi žinokite, gerbiamieji, kad birželio 17 d. 18 val. Švenčionėlių seniūnijoje vyks viešas susirinkimas dėl UAB „Vėjinė“ kiaulių komplekso planuojamos veiklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos. Jūsų nuomonė ir pozicija šiuo metu svarbi.

 

Laikas teikti pasiūlymus
Parengta ir pateikta visuomenei UAB „Vėjinė“ kiaulių komplekso kogeneracinės biodujų jėgainės statyba ir esamų tvartų modernizavimas (su gyvulių padidinimu), pertvarkant pagal ES aplinkosaugos, veterinarijos, higienos bei gyvulių gerovės standartų reikalavimus poveikio aplinkai vertinimo ataskaita. Praėjusių metų pabaigoje buvo skelbta, kad parengta poveikio aplinkai programa, bet gyventojai ja nesusidomėjo, net susipažinti neatėjo nė vienas žmogus. Tiesa, skelbimai buvo spausdinti mažai skaitomuose laikraščiuose, kaip kalbama, kad kuo mažiau žmonių sužinotų.
Dabartinis etapas – parengta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita ir pranešimas apie galimybes su ja susipažinti byloja, kad procesas jau pažengęs. Jeigu gyventojai kažką pražiopsos, paskui gali tekti vargti kaip jurbarkiečiams, 20 metų negalintiems išspręsti dvoko problemų.

 

Planuojama biodujų jėgainė ir komplekso plėtra
„Vėjinės“ gyvulininkystės kompleksą, kuriame vienu metu laikoma 12000 kiaulių, planuojama stambinti. Po komplekso modernizacijos vienu metu laikomų gyvulių skaičius bus padidintas iki 16500. Visose Europos šalyse, kur įstatymai griežtai reglamentuoja šią veiklą, yra tendencija mažinti vienoje vietoje laikomų gyvulių skaičių, kompleksus smulkinti. Labai daug dėmesio ir laiko skirianti žmonių sveikatos problemoms Seimo narė Agnė Zuokienė įsitikinusi, kad ir Lietuvoje ne vėliau, kaip poros metų laikotarpiu bus priimtas įstatymas, apribojantis viename komplekse laikomų gyvulių skaičių iki 12000. Stambesniesiems kompleksams teks susimažinti.
Išplėstame komplekse per metus susikaups apie 25000 tonų skysto mėšlo, kuris, sumaišytas su kukurūzų silosu, bus perdirbamas biodujų jėgainėje.

 

Netolima kaimynystė
Su „Vėjinės“ plėtra ir biodujų gamyba susiję klausimai gali būti aktualūs netoli esančių gyvenamųjų vietovių žmonėms: Augustavo, Gramackų, Rudžionių, Juodiškio, Veikūnų, Vėjinės, Pašaminės kaimų ir Švenčionėlių m. Šių vietovių gyventojai tvirtina, kad, priklausomai nuo vėjo krypties, ir dabar užuodžiantys smarvę.

 

Klaustukai ir abejonės
PAV ataskaitoje iš pirmo žvilgsnio lyg ir visi skaičiai atitinka normas, žadama net sumažinti taršą. Bet juk tikriausiai ir kituose rajonuose, kur dėl kiaulių kompleksų žmonės skundžiasi negalintys gyventi, PAV ataskaitose taip pat buvo viskas gražu, tik realybėje pasirodė kitaip. Antraip nebūtų gavę leidimų veiklai.
Kai kurie aspektai „Vėjinės“ PAV ataskaitoje vis dėlto kelia abejonių. Atidirbusio mėšlo – substrato – per metus susidarys apie 32800 tonų. Jam paskleisti reikėtų 769 ha žemės. Deja, „Vėjinė“ arčiau komplekso tiek žemės neturi, tad du trečdalius mėšlo planuoja išvežti net į Pasvalio rajone jai priklausančius laukus. Bet juk dėl transportavimo išlaidų substratas turėtų tapti „auksinis“?!
Po komplekso modernizavimo vienu metu laikomų gyvulių skaičių planuojama padidinti iki 16500, per metus - 35000 vnt. Tai didžiulis kiekis, bet, pasak gyvulininkystės problemas šalyje analizavusių Seimo Sveikatos komiteto narių, dažnai gyvulių augintojai sugeba meistriškai manipuliuoti skaičiais, tad metinis užauginamų gyvulių skaičius praktiškai gali būti triskart didesnis, negu laikoma vienu metu.

 

Kitų rajonų patirtis verčia sunerimti

Kažkodėl kiek šalyje kiaulių kompleksų, tiek skandalų. Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Agnė Zuokienė, ruošdamasi teikti pataisas dėl griežtesnio kiaulių ūkio veiklos reglamentavimo, aplankė nemažai Lietuvos kiaulių kompleksų. Vienas jos tikslų – įtvirtinti tokius pačius reikalavimus kaip Danijoje. Išsistudijavusi danišką tvarką, ji siekia, kad ir Lietuvoje būtų būtent taip, kaip Danijoje.
Kiaulių kompleksai į Seimo narės akiratį pateko kaip taršos objektai, darantys poveikį tiek žmonių fizinei, tiek psichinei sveikatai.

 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ