Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3161
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19362
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95392
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Respublikiniame konkurse debiutavo Pašaminės melžėjos

2012 m. spalio 17 d. trečiadienis Nr.79 (1222)

Tokių žemdirbiškų renginių, koks buvo spalio 11-ąją Švenčionėlių seniūnijos Pašaminės kaimo Izidoriaus Balčiūno pieno ūkyje, atkurtos Nepriklausomybės metais Švenčionių rajone dar nebuvo. Čia vyko respublikinis konkursas „Geriausia melžėja 2012“. Šis konkursas Lietuvoje rengiamas jau dvylikti metai numatytuose respublikos rajonuose. I.Balčiūno ūkyje surengtos varžytuvės šiemet Lietuvoje buvo jau aštuntos. Šiais metais jos dar vyks Marijampolės ir Radviliškio rajonuose.

 

Vertintojai

Visose varžytuvėse – viena ir ta pati vertinimo komisija: dr. Saulius Tušas – komisijos pirmininkas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Josifo Taco Melžimo mokymo centro vadovas, dr. Aldona Šimkienė – komisijos sekretorė, narės – A.Šimkienė, K.Odinienė, A.Greičiuvienė, J.Rudejevienė.

Renginyje taip pat dalyvavo UAB Gyvulių produktyvumo kontrolė Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie ŽŪM Švenčionių, Ignalinos, Zarasų, Molėtų ir Utenos rajonams vadovė Milda Žusinienė ir Vilniaus, Švenčionių, Ignalinos regiono valstybinė inspektorė Irena Volkova.

Tarp renginio organizatorių – taip pat Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Ignalinos ir Švenčionių biurų vadovas Henrikas Boguška, LŽŪKT vyresnioji gyvulininkystės specialistė Žydrė Kažukalovienė, „DeLaval“ atstovas Genadijus Vorobjovas.

 

Kodėl pasirinktas I.Balčiūno ūkis?

Tokį klausimą pateikiau ne vienam vertintojui ir vertintojai. Juk žinoma, kad Švenčionių rajonas Lietuvoje laiko mažiausiai melžiamųjų. Iki šių metų spalio 1 d. iš viso buvo laikoma 1496 melžiamos karvės.

Iš visų paklaustųjų išgirdau vieną ir tą patį atsakymą: jau daugelį metų I.Balčiūnas pažangiai ūkininkauja, modernizuoja gamybą.

Ir tikrai, jo fermoje šiuo metu melžiama 216 karvių. Pienininkystės ūkio šeimininkas kas antra diena „Pieno žvaigždėms“ parduoda po 8 tonas aukščiausios rūšies pieno. Jo riebumas 4,53 proc., baltymingumas – 3,43 proc. Metinis primilžis iš karvės – 7 tūkst. kg. Nei Vilniaus, nei Ignalinos, nei Molėtų, nei Utenos, nei Širvintų, nei Zarasų rajonai tokių didelių pienininkystės ūkių neturi.

Visi atvykę specialistai dėkingi šeimininkui, sutikusiam jo ūkyje surengti konkursą.

 

Apmaudas

Varžytuvės ūkyje – tai papildomi darbai ir papildomi rūpesčiai. Kaip tik šis pasiruošimo laikotarpis sutapo su kukurūzų dorojimu. O šis dorojimas žmogų labai nuvylė. Murmų kaimo laukuose šiuo augalu buvo užsėta 7 ha. Augalai užderėjo. Iki konkurso juos spėjo sudoroti. Bet iš 7 ha prarado apie 3 ha žiemai planuotų pašarų. Juos labai suniokojo šernai prie pat suklypusio medžiotojų bokštelio. Apytikriu apskaičiavimu, ilgašnipiai padarė 8 tūkst. Lt nuostolį.

Pašaminės laukuose užaugintuose kukurūzuose tokio suniokojimo nebuvo.

Konkurso dieną susmulkintus kukurūzus mechanizatorius traktoriumi slėgė tranšėjose.

 

... o konkurse visos naujokės

Visos penkios konkurso dalyvės Liuda Sakalienė, Danutė Saulienė, Žana Žilienė, Marytė Raginienė ir Marytė Gustienė – darbe ne naujokės. Pastaroji turi net 20 metų darbo patirtį. Tačiau jos visos – konkurso naujokės, jame dalyvauja pirmąkart. Todėl ir S.Tušas, paskelbdamas konkurso pradžią, pirmiausia patarė visoms įveikti jaudulį. Nežinau, ar bent vienai iš jų šį jaudulį įveikti pavyko.

Po pirmojo varžybų turo – teorinių žinių patikrinimo – pirmavo S.Saulienė ir M.Gustienė, surinkusios po 15 balų iš 20 galimų.

Vėliau šias teorines žinias (atsakymai raštu į raštu pateiktus klausimus) panoro pasitikrinti ir I.Balčiūnas, 1986-aisiais baigęs tuometinę Lietuvos veterinarijos akademiją. Aukštosios mokyklos absolventas, suprantama, nedalyvaudamas konkurse, surinko 18 balų.

 

Daugiausia balų – už melžimą

Teorinės žinios – tik viena konkurso dalis iš šešių. Po jos – melžtuvo sanitarinis apdorojimas, sanitarinis pasiruošimas, melžimas „Eglutės“ tipo aikštelėje, somatinių ląstelių nustatymas, pieno kiekio ir švarumo, melžiant aikštelėje, vertinimas.

Kai buvo susumuoti visų rungčių rezultatai, Saulius Tušas pagyrė pašaminiškių melžimą. Už šią rungtį skiriama net 60 balų. Už kitas daug mažiau – 10-15, tik už melžtuvo sanitarinį apdorojimą – 30 balų. Pagal melžimo aikštelėje duomenis, Pašaminės melžėjų rezultatai, S.Tušo tvirtinimu, pralenkia iki šiol vykusių 7 konkursų vidurkį. Aukščiausio melžimo aikštelėje rungties įvertinimo susilaukė Žana Žilienė – 55,5 balo.

 

Rezultatai, sveikinimai, linkėjimai

Pašaminės melžėjos dirbti pradeda trečią valandą ryto. Darbas ryte užtrunka 4 val. Per parą melžiama dukart.

Susumavus visų šešių rungčių rezultatus, vertinimo komisija pirmąją vietą paskyrė Žanai Žilienei (127,10 balo), antrąją – Danutei Saulienei (124,30), trečiąją – Marytei Gustienei (122,20). Visos jos pelnė ir gražius atitinkamų spalvų medalius, padėkas.

Visos konkurso dalyvės ir ūkio vadovas gavo rėmėjų dovanų, sulaukė gražių sveikinimų, linkėjimų. Švenčionių r. mero padėkas ir dovanas konkurso debiutantėms įteikė Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma, palinkėjo sėkmės ateityje.

 

Kada paaiškės galutiniai rezultatai?

Publikacijos pradžioje minėjome, kad Pašaminėje vykęs konkursas šiemet buvo aštuntas, kad tokie konkursai dar vyks Marijampolėje ir Radviliškyje. Vėliau iš visų 10 Lietuvos rajonų, kuriuose vyko konkursai, bus pakviestos geriausiai pasirodžiusios melžėjos ir išaiškinamos geriausios iš geriausiųjų. Sauliaus Tušo tvirtinimu, tai paaiškės lapkričio 30-ąją.

Be kita ko, duomenis paskelbs ir informacinis rėmėjas „Ūkininko patarėjo“ laikraštis.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis