Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5031
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15218
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91248
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dauguma rajono rinkėjų balsavo už Darbo partiją

2012 m. spalio 17 d. trečiadienis Nr.79 (1222)

(Preliminarūs rezultatai)

VRK šįkart skaičiuoja labai ilgai

Rinkimų nugalėtoja Darbo partija ir rajone sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo. Kadangi rajonas padalintas į dvi apygardas – dalis priskirta prie Molėtų, dalis – prie Ignalinos, bendrai paėmus šiose apygardose už Darbo partiją pasisakė per 32 proc. rinkėjų. Išeliminavus kitus du rajonus, Švenčionių rajone už Darbo partiją balsavo daugiau kaip 50 proc. rinkėjų. Preliminariais rezultatais, į Seimą patenka 5 partijos: Darbo partija (19,98 proc., 17 mandatų), socialdemokratai (18,46 proc., 16 mandatų), konservatoriai (14,90 proc., 12 mandatų), Liberalų sąjūdis ( 8,43 proc., 7 mandatai), „Drąsos kelias“ (7,91 proc. , 7 mandatai), Tvarka ir teisingumas (7,41 proc., 6 mandatai) ir pirmą kartą per 22 metus partijos sąrašu – Lenkų rinkimų akcija (5,85 proc., 5 mandatai). Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, pasirodžius pirmiesiems rezultatams turėjusi apie 7 proc., liko už borto. Rinkėjai visiškai ištrynė iš politinio veidrodžio Liberalų ir centro sąjungą. Politikos apžvalgininkai atvirai stebisi, kad šįkart VRK kaip niekad ilgai skaičiuoja balsus. Rinkimų naktį iš pradžių gana sparčiai ėję rezultatai po vidurnakčio visiškai sustojo, ir nesulaukta jokių paaiškinimų, kas vyksta. Vangiai jie pildėsi ir pirmadienį visą dieną, o vakare vis dar trūko keliolikos apylinkių. Taip ilgai rezultatai dar nė karto nebuvo skaičiuojami. Kaip pastebėjo garsus žurnalistas R.Valatka, kuo mažiau rinkėjų, tuo ilgiau VRK skaičiuoja rezultatus. Negali nepastebėti, kad paskutinės apylinkės vis didina konservatorių procentus.

 

Vienmandatėse rajone pirmauja darbiečiai

Puikiai pasirodė ir Darbo partijos kandidatai Ignalinos – Švenčionių bei Molėtų – Švenčionių vienmandatėse apygardose Šarūnas Birutis ir Petras Čimbaras. Jie šiose apygardose pagal gautų balsų skaičių pirmauja ir rungsis dėl Seimo nario mandatų antrajame ture. Šarūno Biručio konkurentas socialdemokratas Vilius Cibulskas atsilieka beveik dvigubai: už Šarūną Birutį balsavo 31,80 proc. rinkėjų, o už jo konkurentą Vilių Cibulską 16,82 proc. Dar keliais procentais nuo V.Cibulsko atsiliko Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Marijona Lukaševičienė.

Antrajame ture dėl mandatų kovos 36 darbiečiai, 27 socialdemokratai, 35 konservatoriai,  9 „Drąsos kelio“ kandidatai, 8 partijos Tvarka ir teisingumas, po 6 Liberalų sąjūdžio ir Lenkų rinkimų akcijos, 3 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 2 liberalcentristai.

Antrasis turas įvyks spalio 28 d.

 

64 proc. rinkėjų – prieš atominės statybą

Po ilgų dvejonių teko pripažinti, kad referendumas dėl Visagino atominės statybos įvyko. Kurį laiką buvo abejota, ar užteks balsų, kad referendumas būtų pripažintas įvykusiu. Mat buvo komentuojama, kad daug rinkėjų atsisakė balsuoti dėl atominės ir tiesiog neėmė biuletenių. Tuo tarpu š balsavusiųjų namuose teko girdėti, kad priešingai – jiems biuletenio dėl referendumo esą nedavė. Matyt, tai liks neišsiaiškina, bet teko pripažinti, kad referendumas įvyko, o prieš atominės statybą pasisakė 64 proc. balsavisiųjų. Valdžia referendumą vadina patariamuoju ir vargu ar ruošiasi jo rezultatų paisyti. Štai Prezidentė suskaičiavo savaip ir gavo norimą rezultatą – jeigu skaičiuotume ne nuo rinkimuose dalyvavusių, o nuo visų rinkimų teisę turinčių gyventojų,  sako, prieš atominę nusistačiusių išeitų tik trečdalis...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis