Mes turime 196 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2035
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5428
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52754
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dėl daugiabučių namų atstovų mokymų Švenčionių rajone

2012 m. spalio 20 d. šeštadienis Nr.80 (1223)

Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija ir Švenčionių rajono savivaldybės administracija spalio mėnesį rengia daugiabučių namų gyventojų atstovų (įgaliotinių) mokymą energetinio ūkio tvarkymui bei modernizavimui.

Švenčionyse, kaip ir kituose mažuose miestuose, įkurti daugiabučių namų savininkų bendrijas tikriausiai nepavyks. Liksime ir toliau susieti su vieninteliu namų administratoriumi - UAB “Švenčionių švara”. Nedrįsčiau teigti, kad visi namų gyventojai yra patenkinti administratoriaus veikla. Ji tikrai taptų geresnė, jei namų gyventojai aktyviau keltų  pagrįstus reikalavimus gerinti namų ir jų aplinkos priežiūrą.

Todėl privalome daugiabučių namų gyventojų tarpe turėti žmonių, apmokytų, kaip būtina daugiabučius namus geriau tvarkyti. Tokie žmonės bus labai reikalingi, kai daugiabučių namų gyventojus palies artėjantys pokyčiai. Visų pirma, daugiabučių namų atnaujinimas, nors ir vėluodamas, atkeliaus ir iki Švenčionių, todėl mokymuose apie tai bus kalbama.

Antra, šių metų rugsėjo mėnesį Europos Parlamentas priėmė direktyvą, pagal kurią bus privalu kiekviename daugiabučio namo bute įrengti šilumos reguliavimą ir jos apskaitą. Tų darbų vykdymo tvarką kiekviena valstybė turi nustatyti per 1,5 metų, tačiau nepastebėsime, kaip tas laikas ateis. Apie šiuos pakeitimus mokymuose taip pat bus kalbama.

Trečia, Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu Šilumos ūkio įstatymas papildytas nuostata, kad daugiabučio namo atstovas, turintis atitinkamą kvalifikaciją, turi teisę reguliuoti namo šilumos punkto  įrenginių darbą. Mokymuose bus pateiktos žinios, reikalingos tokiai kvalifikacijai gauti. Tai aktualus klausimas visiems Lietuvos daugiabučių namų gyventojams. Prisiminkime, kad paeitais metais Vilniuje buvo peršildyti keli šimtai namų, buvo tokių atvejų ir Švenčionyse.

            Mokymai prasidės jau netrukus, todėl prašyti namų gyventojų, kad įgaliotinius išrinktų susirinkimuose, jau per vėlu. Kai kuriuose namuose tokie asmenys jau yra išrinkti arba yra asmenų, kurie ir be rinkimų rūpinasi tvarka daugiabučiame name.

Kviečiu gyventojus pasitarti ir pasiūlyti aktyvesniems savo kaimynams vykti į dviejų dienų, 14 valandų nemokamus mokymus, kurie vyks š.m. spalio 23-24 dienomis nuo 10 val. Švenčionių rajono savivaldybėje (Vilniaus g. 19, Švenčionys).

Telefonas pasiteiravimui 8 612 81879.  

Aleksandras Graželis

Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos Švenčionių filialo pirmininkas