Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1688
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5081
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52407
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Cukrinis diabetas – klastinga liga

2012 m. spalio 24 d. trečiadienis Nr.81 (1225)

„Mirštama ne nuo cukraligės, o nuo diabeto komplikacijų“. Apie tai kalbiname Ignalinos rajono ligoninės konsultacinės poliklinikos gydytoją endokrinologę Lidą Duderienę.

 

Epidemija prasideda nebyliai

Pastaruoju metu labai daug kalbama apie cukrinį diabetą, kaip apie epidemijos pobūdį įgaunančią ligą. Turbūt sunku būtų surasti žmogų, nieko negirdėjusį apie šią ligą.

Daugiausiai problemų kelia 2-ojo tipo cukrinis diabetas, jis sudaro iki 90 proc. visų diabeto atvejų. Tik prasidėjęs jis daug metų būna „nebylus“ t.y. nesukelia jokių simptomų, todėl dažnai nustatomas atsitiktinai, tiriant pacientą dėl kitų sveikatos sutrikimų ar profilaktiškai. Savaime atrodo suprantama žinoti savo kraujo spaudimą, ūgį, svorį. Tačiau nežinome, koks „cukrus“.

 

Kuo anksčiau nustatyta liga, tuo mažiau komplikacijų

Kodėl tiek daug apie tai kalbama? Naujausi tyrimai rodo, kad svarbu kuo anksčiau nustatyti ligą (cukrinį diabetą). Ir tik laiku paskyrus adekvatų gydymą, galima tikėtis gerų rezultatų - tai reiškia išvengti (arba atitolinti) cukrinio diabeto komplikacijų: akių pakenkimo dėl ko vystosi aklumas, kraujagyslių pakenkimo, dėl ko susergama miokardo infarktu, insultu ar amputuojamos galūnės. Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje pakenkia viso organizmo kraujagysles, todėl gali sutrikti bet kurio organo veikla. Gydytojai kasdien susiduria su nuolat didėjančiu sergančiųjų šia liga skaičiumi ir ypač su užleistais, vėlai diagnozuotais ligos atvejais. O tai nedovanotina, nes cukraus kiekį išmatuoti yra labai paprasta, tai bene vienas greičiausiai atliekamų laboratorinių tyrimų. Visi kam virš 45 m privalo žinoti savo cukraus kiekį kraujyje, o ypač nutukę ar sergantys širdies ligomis.

 

Mirtį sukelia komplikacijos

Cukrinio diabeto diagnozė pati savaime nereiškia blogos prognozės. Jei ligonis sugeba išlaikyti rekomenduojamą cukraus lygį kraujyje t.y. jis neviršija nurodytų normų, tai jis jaučiasi normaliai, dirba savo įprastinį darbą, sportuoja, o diabeto komplikacijos atitolinamos ilgam laikui. Nuo cukrinio diabeto nemirštama, o tik nuo sunkių komplikacijų.

2 tipo cukrinis diabetas ypatingas tuo, kad palaipsniui blogėja kasos funkcija, todėl nuolat tenka keisti gydymą. Jei iš pradžių pakanka laikytis dietos, vėliau pradedamas gydymas tabletėmis (vienu vaistu ar jų kombinacija), tai galiausiai išsekus kasos funkcijai reikalinga pradėti leistis insuliną.

 

Svarbiausia – rekomenduojamas cukraus kiekis kraujyjeNesvarbu koks gydymas yra taikomas, svarbu pasiekti gerą cukrinio diabeto kontrolę. Tai yra palaikyti cukraus lygį leistinose ribose.

Sergančiajam cukralige cukraus kiekis nevalgius turi būti 4.4-6.7 mmol/l, o 2 val po valgio ne daugiau 8.5 mmol/l. Taip pat svarbus yra ilgalaikės kontrolės rodiklis – glikuotas hemoglobinas, kuris parodo paskutinių 2-3 mėnesių cukraus kiekio kraujyje vidurkį. Jis turi neviršyti 7 proc. Šiuo metu Lietuvoje sergantiems cukralige nemokamai šis tyrimas atliekamas 4 kartus per metus, bet ne dažniau nei kas 3 mėnesiai.

 

Aktyviai dalyvauti gydymo procese

Ligonis savo cukraus kiekį kraujyje turi sekti nuolat, kartais net kelis kartus per dieną. Tai jis atlieka pats namuose su savo gliukomačiu.

Cukrinio diabeto gydymo esmė - gydyme privalo aktyviai dalyvauti pats pacientas, o gydytojas turi jam padėti. Jei pacientas dažnai tiria savo „cukrus“ - jis pats anksčiausiai pamato kuomet blogėja ligos kontrolė. Tuomet nelaukiant jis turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją ar endokrinologą. Galbūt anksčiau paskirto gydymo jau nepakanka - galbūt reikia intensyvinti gydymą.

 

Blogėjant kasos funkcijai, keičiasi gydymo metodai

Kadangi sergant cukriniu diabetu palaipsniui blogėja kasos funkcija, didėjant ligos stažui - prireikia vis intensyvesnio gydymo. Ateina laikas, kada jau nepakanka skirti vien tabletes, nes jau organizme išsekę visi insulino rezervai. Tuomet būtina skirti insuliną kaip gydymo priemonę. Tokia yra natūrali cukrinio diabeto eiga - kaip žiemą keičia pavasaris, pavasarį - vasara, taip ir sergant cukralige - pradžioje užtenka laikytis dietos, vėliau pridedamos tabletės, o dar vėliau - insulinas.

 

Cukraus kiekis parodo ir insulino terapijos poreikį

Atliktų tyrimų duomenimis paprastai apie 5-7 diabeto metus jau reikia pradėti insulino terapiją, nes tuomet išsenka kasos rezervai. Kitaip tariant pradėti ar ne gydymą insulinu galima vadovautis cukraus kiekio matavimais. Jei stebint savo „cukrus“ nuolat yra padidėjęs jo kiekis nevalgius (>6.7mmol/l) ar 2 val. po valgio (>8.5mmol/l) bei glikuotas hemoglobinas > 7 proc. - reikia keisti, intensyvinti gydymą. Jei jau pacientas naudoja kelių rūšių tabletes - tuomet laikas skirti insuliną.

 

Tobulėja insulinai

Tobulėjant ir vystantis medicinai - tobulėjo ir insulinai. Šiuo metu esantys insulino analogai pasižymi saugumu, lengvai pritaikomi prie ligonio gyvenimo režimo, aukštos kokybės, gerai toleruojami. Ir svarbiausia pacientui - paprastai naudojami. Insulino injektoriai yra tiek ištobulinti, kad tereikia pasukti rankenėlę insulino dozei nustatyti ir sušvirkšti.

Paprastai pacientai teigia, jog pradėjus leisti insuliną, savijauta pagerėja. Taigi insulino terapija jau nebe kliūtis pasiekti gerą cukrinio diabeto kontrolę. Svarbu suvokti, kad komplikacijos vystosi ne nuo insulino, o atvirkščiai – nuo per aukšto cukraus kiekio kraujyje.

 

Svarbu!

Apibendrinant būtų galima pasakyti - labai svarbu savalaikis cukrinio diabeto diagnozės nustatymas, adekvataus gydymo paskyrimas ir nuolatinis savo ligos kontroliavimas. O tą galima pasiekti tik pacientui pačiam rūpinantis savo sveikata bei dėka glaudaus bendradarbiavimo su savo gydytoju.

 

Susitikimas su gydytoja endokrinologe

Spalio 26 dieną Švenčionių rajono Švenčionių kultūros centro viešosios bibliotekos skaityklojegydytoja endokrinologė Lida Duderienė susitiks su Švenčionių miesto ir rajono gyventojais, sergančiais cukriniu diabetu ir atsakys į domimus klausimus, supažindins cukrinio diabeto gydymo aktualijomis ir naujovėmis ir kitais aktualiais klausimais. Susitikimo metu, bus rodomas videofilmas apie cukrinį diabetą „PASALŪNĖ“. Susitikimo pradžia nuo 15 valandos.

Taigi Jūsų sveikata yra Jūsų rankose!

Gydytoja endokrinologė Lida Duderienė.