Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5514
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19374
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91731
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po rinkimų - chaosas

2012 m. spalio 31 d. trečiadienis Nr.83 (1227)

Taip vertina situaciją šalyje politologai A.Kulakauskas, A.Krupavičius ir kt.

Po I rinkimų turo VRK neįprastai ilgai skaičiavo rinkimų rezultatus – kelias dienas. Pasigirdo politologų vertinimai, kad tai – skandalingiausi rinkimai per 22 metus. Ko gero, įtakos tam turėjo valdančiųjų nenoras atiduoti valdžios ir Prezidentės noras, kad taip ir būtų. Dar iki rinkimų ji viešai pareiškė rinkėjams, kad už Socialdemokratų, Darbo ir „Taip“ partijas jie turėtų nebalsuoti. Žmonės nepakluso. Socialdemokratų, Darbo ir „Tvarka ir teisingumas“ partijos, sutarusios formuoti koaliciją, gavo daugiausia rinkėjų balsų ir naujajame Seime turi ryškią persvarą – 78 narius, prie koalicijos dar gali prisijungti nepartiniai kandidatai (jų išrinkti 3).

I turo nugalėtoja Darbo partija, pastaruoju laiku be atvangos puolama ir niekinama, II ture pelnė mažiau mandatų, negu tikėjosi, ir užleido pozicijas kolegoms socialdemokratams. Rodos, nieko čia tokio – tektų tik peržiūrėti pozicijas koalicijos viduje. Bet jau iš vakaro teleekranuose skambėjusi mįslingos „pranašystės“, kad prezidentė rankų nenuleis, ryte išsipildė. Prezidentė pareikalavo, kad naujai formuojamoje koalicijoje nebūtų Darbo partijos. Tokio precedento nebuvo ne tik šalyje, bet, ko gero, ir nerastume civilizuotame pasaulyje. Pati kvietusi žmones ateiti ir išsirinkti valdžią patiems, dabar pamina žmonių pasirinkimą. Svarstoma net naikinti visus rinkimų rezultatus, nors ir taip mažai žmonių dalyvauja rinkimuose. II ture rinkėjų aktyvumas buvo 35,86 proc. Mūsų rajone šiek tiek didesnis – 37,63 proc. Jeigu dar ir rezultatus panaikintų, vargu ar ateityje bent tiek ateitų.

Politologai tai vadina chaoso ir destrukcijos sėjimu, net buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas E.Kūris pareiškė, kad Prezidentė neturi teisės ignoruoti išrinktos Seimo daugumos ir nurodinėti. Kaip klostysis įvykiai, parodys laikas, bet dabartinė situacija šaliai neatneš naudos ir nepadidins prestižo.

Mūsų rajone Darbo partija ir jos kandidatai sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo. I ture už ją balsavo daugiau kaip 50 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių. Pirmajame ture pirmavę Darbo partijos kandidatai Šarūnas Birutis ir Petras Čimbaras rinkimus laimėjo įspūdinga pergale. Ignalinos – Švenčionių apygardoje į Seimą išrinktas Šarūnas Birutis, gavęs 55,74 proc. rinkėjų balsų ir nesunkiai įveikęs socialdemokratą Vilių Cibulską, surinkusį 44,28 proc. balsų.

Dar įspūdingesnė darbiečio pergalė kitoje apygardoje. Molėtų – Švenčionių apygardoje Petras Čimbaras laimėjo prieš konservatorių buvusį Molėtų r. merą, dabartinį Seimo narį Valentiną Stundį. Už Petrą Čimabarą balsavo 59,86 proc. rinkėjų, už Valentiną Stundį – 40,14 proc.

Į Seimą pateko 7 partijos (žiūrėti lentelę) ir 3 nepartiniai. Pirmą kartą per 22 metus Lenkų rinkimų akcija pateko į Seimą sąrašu, vėliau sustiprinusi pozicijas 3 kandidatams laimėjus vienmandatėse. Nepatekusių į Seimą liberalcentristų niekas nepasigenda ir net neprisimena. Iš šios partijos niekas nelaimėjo ir vienmandatėse. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos gyvavimą primins vienmandatėje išrinkta vienintelė atstovė Rima Baškienė.

Rinkimų rezultatai turi būti patvirtinti per 7 dienas, t.y., iki sekmadienio.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis