Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3716
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13903
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89933
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradėje pradėta statyti mokslinių tyrimų laboratorija

2012 m. lapkričio 17 d. šeštadienis Nr.88 (1232)

Mokslininkai Pabradėje kurs alternatyvius degalus

Kylančios iš naftos gaminamo kuro kainos, taip pat augantys ES reikalavimai keisti iškastinį kurą alternatyviu lemia būtinybę ieškoti naujų alternatyvių kuro rūšių. Bendrovė „SG dujos Auto“ trečiadienį Pabradėje oficialiai pradėjo statyti unikalią Lietuvoje laboratoriją, kuri tirs vandenilio įterpimo į gamtines dujas galimybes ir nustatys tinkamiausias vandenilio proporcijas gamtinėmis dujomis varomuose automobilių varikliuose, atsižvelgiant į variklių technines charakteristikas.

Įsteigus alternatyvaus kuro laboratoriją, numatyta kurti eksperimentinius hidrometano gamybos modulius, lengvai įdiegiamus degalinių ir viešojo transporto aptarnavimo infrastruktūroje, o vėliau - sukurti reikiamas sąlygas pradėti hidrometano įrangos pramoninę gamybą.

Hidrometaną planuojama panaudoti įvairiose transporto priemonėse, varomose benzinu ir dyzelinu. Pasak „SG dujos Auto“ direktoriaus Vido Korsako, hidrometaną galėtų naudoti komunalinio ūkio ir specialiosios paskirties įmonių transportas, taksi parkai, o sukūrus hidrometano pildymo stočių tinklą - ir tarpmiestinio susisiekimo autobusai bei dalis lengvųjų transporto priemonių.

Pabaigus projektą bus sukurta vienintelė tokio pobūdžio Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse hidrometano ir kuro sistemų taikomųjų tyrimų laboratorija, kurioje, naudojantis pačia moderniausia įranga, bus atliekami tyrimai siekiant sukurti naujus kuro mišinius, juose panaudojant vandenilį, naujų kuro rūšių gamybos technologijų ir transporto kuro sistemų prototipus.

Planuojama palaipsniui tyrinėti skirtingų sudėčių hidrometano mišinius ir jų gamybos technologijas.

„SG dujos Auto“ direktorius V.Korsakas atskleidė, kad įgyvendinus projektą, komerciniai hidrometano gamybos moduliai bus eksportuojami į kitų šalių rinkas (Latviją, Estiją, Rusiją, Lenkiją, Vakarų Europos šalis, Kazachstaną ir t.t.).

Nuo 2016-2017 m. planuojama tyrinėti didesnio sodrumo hidrometano mišinius, taip pat tirti vandenilio, kaip kuro priedo panaudojimą įvairiose degalų rūšyse tokiose kaip benzinas, dyzelinas, kurti efektyvius, netaršius ir pigius, vandenilio gamybos būdus.

Naujuoju projektu siekiama prisidėti prie inovatyvių aukštųjų technologijų produktų Lietuvoje kūrimo ir pritaikymo praktinėje veikloje, suteikti galimybę atsirasti naujoms aukštos kvalifikacijos specialistų darbo vietoms, paskatinti aukštųjų technologijų paslaugų ir produktų eksportą.

Bendra projekto vertė - 7,6 mln. litų, iš jų 5,3 mln. litų sudaro Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama. Projektas vykdomas pagal ES fondų priemonę Intelektas LT+. Oficialiai projektas pradėtas 2011 m. lapkričio mėnesį ir planuojamas užbaigti 2013 m. pavasarį. Laboratorija yra kuriama pasitelkus mokslo partnerius - Lietuvos energetikos institutą bei Vilniaus Gedimino technikos universitetą.

 
Reklaminis skydelis