Mes turime 373 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19515
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95545
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vien šviečiant gyventojus užkrečiamųjų ligų nemažėja – reikia priemonių

2012 m. lapkričio 21 d. trečiadienis Nr.89 (1233)

Praėjusią savaitę rajone vyko Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) diena

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktoriaus pavaduotoja Rasa Liaugsėdienė rajono savivaldybėje susitiko su sveikatos priežiūros įstaigų vadovais ir atsakinga už šią sritį mero pavaduotoja Raja Krupenina. Tuo pat metu ULAC specialistai susitiko su mokyklose dirbančiais sveikatos priežiūros specialistais ir savivaldybių socialiniais darbuotojais Visuomenės sveikatos biure. Grupė ULAC specialistų bendravo su Švenčionių profesinio ugdymo centro moksleiviais. Darbas skirtingose auditorijose buvo pritaikytas prie auditorijos specifikos.

Savivaldybėje vykusiame pasitarime apie užkrečiamų ligų plitimą rajone, bendras sergamumo šalyje tendencijas išsamią informaciją ir analizę pateikė Visuomenės sveikatos centro vedėja Jolanta Savickienė. Iš užkrečiamųjų ligų labiausiai paplitę pedikuliozė (utėlės) ir askaridozė, negana to, pastaruosius 10 metų sergamumas jomis labai auga, rajone šis sergamumas viršija šalies vidurkį, todėl jos atsidūrė dėmesio centre. Atrodytų, tereikia vandens ir muilo, ir problemos turėtų nelikti, bet kiek bekalbėtume apie higieną, o utėlės ir askaridės puola ir tiek. Visuomenės sveikatos biuro vedėja Daiva Vinogradova tikino, kad jos darbuotojos mokyklose nuoširdžiai pluša aiškindamos mokiniams, kad reikia rankas plauti, bet ir tai padėties nekeičia. Pateikdama skaičius, verčiančius griebtis už galvų, Jolanta Svickienė daro išvadą, kad jie dar neatspindi tikrosios padėties, nes neatliekami sistemingi tyrimai net ten, kur jie yra būtini. Pavyzdžiui, prieš lankant ikimokyklinio ugdymo įstaigą, mokyklą, vaikai turėtų būti ištiriami. Deja, skaičiai rodo, kad šeimos arba vaikų gydytojai to neatlieka. Viename mieste ištiriami kokie 8 vaikai, kitame – 11 ir pan. Juk vien pirmokų tikrai ne tiek! Pasak J.Savickienės, dėl tos pačios priežasties – neištyrimo – sergamumas enterobioze (spalinės) pagal rodiklius mažėja, nors iš tikrųjų gali būti priešingai. Tą patvirtina ir Švenčionių PSPC vyr. gydytojo Vytauto Vaitkevičiaus pastebėjimas: „Kai savivaldybė vykdo sergamumo mažinimo spec. programas, sergamumas padidėja“... Specialistų tai nestebina - tiesiog atliekama daugiau tyrimų, tad ir susirgimų nustatoma daugiau. Todėl skaičiais negalima aklai vadovautis. Juolab, kad tokius susirgimus įstaigos dažnai stengiasi nuslėpti. Pasak specialistų, rajone tik viena mokymo įstaiga šiuo klausimu atvira – neslepia duomenų, kitos VSC neteikia. Nors kalbant apie šiuos susirgimus daugiausia pirštu baksnojama į higienos stoką, Jolanta Savickienė pastebi, kad vien gyventojų švietimo nepakanka, reikia dar ir priemonių. Pasak jos, elementarus dalykas – ar visur yra sąlygos nusiprausti rankas, ar pakankamai tokių vietų vaikų įstaigose?

Keičiantis gyvenimui, kinta ir užkrečiamų ligų specifika. Mažėjant gyventojų skaičiui, kai kurių susirgimų taip pat proporcingai mažėja. Daug susirgimų nustūmė į užmarštį skiepai, nors sergamumas tymais vėl kelia susirūpinimą. Pradėję daugiau keliauti, gyventojai atsiveža ir naujų užkrečiamųjų ligų. Vis dėlto odos parazitozės (tarp jų ir niežai) ir helmintozės „neužleidžia pozicijų“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis