Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5146
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21347
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97377
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradės fanfariniam orkestrui – 20 metų

2012 m. lapkričio 24 d. šeštadienis Nr.90 (1234)

Kas yra muzika? Klausimas į kurį kiekvienas galime surasti savo jausmus ir lūkesčius, susijusius su muzika, atitinkantį atsakymą. Vieni pasakys, kad muzika – geriausia paguoda nuliūdusiam žmogui, kiti – kad muzikos skambėjimas nuplauna nuo sielos kasdienio gyvenimo dulkes, atsiras ir tokių, kurie pasakys, kad muzika – tai Dievo pasiuntinys žemėje. Galima būtų rasti ir daugiau muziką apibūdinančių frazių, minčių, o pasiklausę Pabradės fanfarinio orkestro, vadovaujamo Bronislovo Vilimo, šeštadienį, lapkričio 17 d., paminėjusio kūrybos 20-mečio jubiliejų, atliekamų kūrinių, manau, suras ir dar daugiau gražių pasisakymų, nes profesionaliai atlikta muzika visada sukelia labai daug teigiamų emocijų. O kaip aprašyti tokį jubiliejinį koncertą, kuris prasidėjo kompozitoriaus Tado Šileikos kūrinio „Dudoveržis“ atlikimu? Beje, už šio kūrinio atlikimą Lietuvos pučiamųjų orkestrų 12-ame čempionate aukščiausioje A kategorijoje Pabradės fanfarinis orkestras pelnė Grand Prix.

Aprašyti orkestro atliekamos muzikos skambėjimą būtų beprasmiška, nes muziką reikia girdėti. Galiu tik paminėti, kad koncerto metu kartu su orkestru, kuriam dirigavo jo vadovas Bronislovas Vilimas, solo trombonais grojo Petras Juška ir Andrius Pamorskis, fortepijonu grojo Stela Turica, solo trimitu – Jonas Vilimas, Vilandas Kazdailevičius ir Vitoldas Sokolnikas, šiuo metu gyvenantis Anglijoje, bet atvykęs į orkestro jubiliejų, ksilofonu grojo Andrius Balevičius.

Gražiai į koncertą įsipynė šokių grupės „Gelmė“ šokėjos ir Merūno Urbšo sudainuotas kūrinys. Koncertas iš tiesų buvo puikus, ir galiu drąsiai pasakyti, kad jis buvo ne prastesnis už prieš kurį laiką Vilniaus filharmonijoje matytą maestro Donato Katkaus jubiliejinį koncertą.

Štai tiek galima būtų parašyti apie koncertą, bet, kaip ir kiekvienas jubiliejus, taip ir Pabradės fanfarinio orkestro dvidešimtmetis sulaukė daug sveikintojų. Konferansjė Rūta Baliukonienė ir Petras Slabada pirmąjį pasveikinti pakvietė LR Seimo narį Petrą Čimbarą, kuris į sceną pakilo kartu su žmona Jolita. Gerb. Seimo narys nepagailėjo šiltų žodžių visai Bronislovo ir Lolitos Vilimų šeimai ir palinkėjo kūrybinės sėkmės visam orkestrui. Nuoširdžius padėkos žodžius Petras Čimbaras išsakė ir už jį Seimo rinkimuose balsavusiems pabradiškiams.

Pabradės fanfarinį orkestrą su gražiu jubiliejumi sveikino vicemerė Raja Krupenina, administracijos direktorė Vida Rastenienė, Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa, rajono tarybos nariai Marija Daugirdienė, Kazys Vainickas, Vytautas Bulka ir Zbignev Jedinskij (šiuo metu jau Seimo narys), Pabradės miesto ir Pabradės seniūnės Lucija Tunevič ir Marija Sadovskaja. Džiugu buvo tarp sveikintojų matyti ir svečius iš Lenkijos Vengrovo apskrities ir miesto. Neliko nuošalyje ir kolegos muzikantai, atvykę pasveikinti Bronislovo Vilimo ir jo orkestro, aš tikrai nesuklydau taip parašydamas, nes Pabradės fanfarinio orkestro neįmanoma įsivaizduoti be Bronislovo Vilimo. Buvo ir daugiau sveikintojų, iš kurių patys brangiausi Bronislovui Vilimui buvo jo artimųjų sveikinimai. O baigti šį pasakojimą norėčiau trumpu interviu su orkestro vadovu Bronislovu Vilimu, su kuriuo kalbėjausi ką tik pasibaigus jubiliejiniam koncertui.

- Bronislovai, ar greitai prabėgo tie 20 metų vadovaujant Pabradės fanfariniam orkestrui?

- Čia kaip ir gyvenime viskas taip greitai prabėga. Žinoma, kai įsigilini, kiek visko buvo per tuos 20 metų, kiek kelionių, kiek valandų repeticijose, kiek koncertų, kiek įvairiausių konkursų buvo per tą laikotarpį, suskaičiuoti būtų sunku. Įvykių buvo daug ir įvairių, net nesitiki, kad jau 20 metų praėjo.

- Ar galėtum suskaičiuoti repeticijose praleistą laiką?

- Tai neįmanoma, juolab, kad aš nesu iš tų pedantų, kurie skaičiuoja sugrotus kūrinius, repeticijas. Aš to neskaičiuoju, nes man svarbiausia galutinis rezultatas – gerai atlikti kūriniai.

- Ar tau svarbūs orkestro pelnomi apdovanojimai?

- Taip, nes tai mūsų kūrybos profesionalumo įvertinimas. Jei tie apdovanojimai gauti pelnytai, tai yra smagu ir įpareigoja tobulėti tiek orkestrantus, tie mane kaip vadovą, nes aš irgi neturiu atsilikti nuo jų lygio.

- Prieš kiek metų pats paėmei pučiamąjį instrumentą į rankas?

- Oi, tai labai seniai buvo. Trimitą paėmiau vaikystėje, juo grojo brolis, tuo metu lankęs muzikos mokyklą, man tada buvo gal kokie 7 metai.

- Bronislovai, ar šiandien esi laimingas?

- Taip, šiandien aš esu laimingas, - baigdamas mūsų pokalbį sako Bronislovas Vilimas ir nuskuba prie jo laukiančių artimųjų, orkestrantų ir svečių.

Pabradės fanfarinis orkestras, įžengdamas į trečią kūrybos dešimtmetį, turi naujų idėjų ir kūrybinių sumanymų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis