Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4300
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20501
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96531
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelininkai pasitinka tikrąją žiemą, o Jūs?

2012 m. gruodžio 8 d. šeštadienis Nr.94 (1238)

Pirmosiomis gruodžio mėnesio dienomis sulaukėme ir tikrosios žiemos. Vairuotojams šiuo metų laiku reikia būti itin atidiems. Didžiausia vairuotojų klaida – saugaus greičio viršijimas. Kuo didesnis greitis – tuo sunkesnės ir skaudesnės eismo įvykio pasekmės. Net ir patyręs vairuotojas žiemos metu ant slidaus kelio tampa savotišku naujoku. Žiemos kelias – ne vasaros! Čia galioja labai paprasta taisyklė – jei kelio ženklas ar Kelių eismo taisyklės nurodo, kad galima važiuoti 90 km/h greičiu, tai dar visiškai nereiškia, kad gausiai sningant ar pustant toks važiavimo greitis yra saugus. Pasirinkę saugų greitį vairuotojai užtikrina ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumą.

Tikriausiai dauguma vairuotojų pastebi, kad vieni keliai žiemą valomi ir barstomi dažniau, kiti rečiau, o kai kuriuose keliuose slidumą mažinančios medžiagos išvis nebarstomos, o tik nuvalomas susikaupęs sniegas. Visų kelių vienu metu nuvalyti ir pabarstyti nėra galimybių, todėl žiemos priežiūros darbai yra skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai jungiantys didžiausius miestus ar gyvenvietes. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia.

Magistraliniai keliai, tokie kaip Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir kelias „Via Baltica“ prižiūrimi pagal I priežiūros lygį. Juose kelių tarnybos budi, o esant reikalui dirba ištisą parą.

Kiti magistraliniai keliai prižiūrimi pagal II kelių priežiūros lygį. Čia kelių priežiūros tarnybos budi, valo sniegą ir barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Važiavimas šiais keliais privalo būti užtikrintas visą parą, o eismas juose gali nutrūkti tik esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms.

Krašto keliai prižiūrimi pagal II kelių priežiūros lygį ir juose budima nuo 6 iki 19 val. Nuo 19 iki 6 val. nakties šie keliai nevalomi ir nebarstomi. Šios kategorijos keliuose gali būti prispausto sniego provėžų. Esant ekstremalioms oro sąlygoms, eismas juose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 valandas.

Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas nesiekia 1000 automobilių per parą prižiūrimi pagal III rajoninių kelių priežiūros lygį. Šie keliai valomi ir barstomi nuo 9 iki 18 val. Juose dirbama tik baigus tvarkyti magistralinius, krašto bei kitus rajoninius kelius su didesniu eismo intensyvumu. Barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms eismas rajoniniuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 valandas.

Kelio kategorija, priežiūros lygis

Kelių priežiūros tarnybos dirba

Pasibaigus krituliams, kelias turi būti nuvalytas ir pabarstytas

Magistraliniai, I

Visą parą

Per 2 val.

Magistraliniai II

Nuo 4 iki 22 val.

Per 3 val.

Krašto II

Nuo 6 iki 19 val.

Per 4 val.

Rajoniniai I

Nuo 6 iki 19 val.

Per 5 val.

Rajoniniai III

Nuo 9 iki 18 val.

Tik baigus tvarkyti magistralinius ir krašto kelius

Nustatyti kokybės reikalavimai priežiūros lygiams netaikomi esant sudėtingoms oro sąlygoms, kai: ilgiau kaip 6 valandas sninga ir (arba) pusto, ilgiau kaip 24 valandas su pertraukomis sninga ir (arba) pusto, įšalęs kelias po lietaus apledėja, yra lijundra, per parą kelias apledėja daugiau kaip 2 kartus, oro temperatūra dieną nepakyla aukščiau kaip -8 laipsniai. Tokiomis oro sąlygomis vairuotojai turėtų būti ypač atidūs ir supratingi.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad kelius prižiūrinčios valstybės įmonės atsakingos tik už valstybinės reikšmės kelių būklę užmiesčiuose, rajonų centruose, mažesniuose miestuose ir miesteliuose, tuo tarpu už vietinės reikšmės kelių bei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Alytaus, Druskininkų ir Palangos miestų visų gatvių priežiūrą yra atsakingos savivaldybės.

Papildomos informacijos apie sąlygas valstybinės reikšmės keliuose galima rasti tinklapyje www.eismoinfo.lt.

 
Reklaminis skydelis