Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2348
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12535
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88565
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projektas „Sarių krašto amatų ir amatininkų skaitmeninimas“ įamžino šio krašto etnokultūrinį paveldą

2012 m. gruodžio 15 d. šeštadienis Nr.96 (1240)

Projekto tikslas – pasiektas

Palydint rudenėlį, šių metų lapkričio 30 d. popietę, Sarių ir aplinkinių kaimų žmonės, susirinkę į Švenčionėlių KC Sarių filialą, buvo supažindinti su „Sarių krašto amatų ir amatininkų skaitmeninimo“ projektu. Tai buvo baigiamasi renginys, kuriame gausiai dalyvavo ir amatininkai, ir kaimo bendruomenė, ir seniūnijos darbuotojai, ir projekto vykdytojai bei Kultūros skyriaus darbuotojai, koncertavo Sarių filialo liaudiškos muzikos kapela. Parengtas bandomasis skaitmeninis mini katalogo variantas, kuriame paminėti žinomiausi Sarių krašto amatininkai. Surinkta ir suskaitmeninta medžiaga – reikšmingas darbas pristatant Sarių krašto amatų, tautodailės istorijos ištakas ir kultūrą. Sukaupta medžiaga galės naudotis visi, besidomintys Sarių krašto tautodailininkais, amatininkais ir jų darbais. Projekto tikslas – išsaugoti Sarių krašto etnokultūrinį paveldą. Įamžinti buvusius ir esamus amatininkus ir jų amatus skaitmeninimo duomenų pagalba ir rašytiniuose šaltiniuose. Organizatoriai tikisi, kad projektas bus tęstinis.

Projekto vykdytojai: Švenčionėlių miesto kultūros centro kūrybiniai darbuotojai, Sarių bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkė, 8 Sarių gyvenvietės jaunuoliai, Švenčionių r. Nalšios muziejaus darbuotojai. Rėmėjai: Švenčionėlių m. kultūros centras, Sarių seniūnija, Sarių bendruomenė, IĮ „Gintaro sodyba“ („Sarių karčema“).

 

Grožiui numirt nelemta

Sarių kraštas – gražus savo gamta, įdomus istorija ir čia gyvenančiais darbščiais žmonėmis. Nuo seno klestėjo amatai – darbo turėjo audėjos, verpėjos, siuvėjos, kalviai, pynėjai, savamoksliai dailidės statė namus, gamino būtiniausius namų ūkio baldus ir įrankius. Amatai visada buvo kaimo žmonių pragyvenimo šaltinis.

Ir šiandien kaimuose dar audžiama, mezgama, siuvinėjama, neriama ir drožiama, pinami sodai. Tačiau senoji karta išeina, išsinešdama užmarštin save, savo darbus ir darbų gamybos tradicijas, technologijos būdus ir žinias. Todėl ir norėta tą, kas dar neišbarstyta, prie ko dar galima prisiliesti, surinkti ir palikti ateinančioms kartoms.

Projekto „Sarių krašto amatų ir amatininkų skaitmeninimas“ metu surinkta gausi informacija apie Sarių krašto amatininkus ir jų dirbamus ar dirbtus amatus. Tautodailininkės Anos Polikarpienės žodžiais tariant: „Audimas, kurį esame iš protėvių paveldėję, išliks. Grožiui numirt nelemta, nes lieka visa, į ką įdėjai nors vieną lašelį širdies“. Gal visa tai yra tos amžinos sakraliosios vertybės, kurias muziejuos taip norisi ranka paliest, pajausti amžių dvasią.

Surinkta ir suskaitmeninta medžiaga – reikšmingas darbas, svarbus, pristatant Sarių krašto amatų ir tautodailės istorijos ištakas ir kultūrą. Projekto vykdytojai pasidžiaugė, kad jo tikslas – išsaugoti Sarių krašto etnokultūrinį paveldą, įamžinti buvusius ir esamus amatininkus ir jų amatus skaitmeninimo duomenų pagalba ir rašytiniuose šaltiniuose – įgyvendintas.

 

Išlaikyti tai, kas gali negrįžtamai išnykti

Šiemet nuo liepos pradžios iki lapkričio pabaigos projekto vykdytojai kruopščiai ir intensyviai dirbo: atliko amatininkų ir amatų skaitmeninimą, aplankė 16 Sarių krašto amatininkų ir užfiksavo jų amatinę veiklą. Amatininkai buvo nufotografuoti kūrybos procese su darbo įrankiais, nufotografuoti ir jų darbai. Užfiksuoti asmeniniai duomenys: gimimo data, gyvenamoji vieta, amato pavadinimas, dalyvavimas visuomeninėje veikloje, asmeniniai pasiekimai ir t.t.

Į projektą mielai įsitraukė 8 Sarių gyvenvietės jaunuoliai, kurie kartu su projekto vykdytojais – Švenčionėlių miesto kultūros centro kūrybiniais darbuotojais ir Sarių bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininke Maryte Nemeikiene – surinko ir restauravo senąsias Sarių krašto amatininkų, dirbančių namų aplinkoje, nuotraukas. Per 2012 m. tris mėnesius – liepą, rugpjūtį, rugsėjį – iš jų parengtas vienas mini katalogas skaitmeninėje laikmenoje (kompaktinė plokštelė) ir vienas išspausdintas ir surištas mini katalogo variantas. Padaryta 20 CD ir 20 spausdintinių mini katalogų kopijų.

 

Su amatais susipažino ir išbandė

Visa tai ir buvo pristatyta lapkričio 30 d. surengtame baigiamajame projekto renginyje - Amatų dienoje Švenčionėlių kultūros centro Sarių filiale. Čia dalyvavęs gražus būrys amatininkųgyvai pristatė savo amatus. Buvo pristatyti abu (CD ir išspausdintas) mini katalogų variantai. Žiūrovai čia pat išbandė demonstruojamus amatus. Amatų dieną pagyvino Švenčionėlių kultūros centro Sarių filialo liaudiškos muzikos kapela ir šmaikštūs renginio vedėjai.

Sukaupta medžiaga galės naudotis visi, besidomintys Sarių krašto tautodailininkais, amatininkais ir jų darbais. Leidiniai su parengta informacija padovanoti Sarių kaimo bibliotekai, bendruomenei, amatininkams, seniūnijai, Nalšios muziejui, Švenčionėlių kultūros centrui. Projekto rengėjai sakė esantys labai dėkingi už visus pasiūlymus, biografinius duomenis, pasidalintą archyvinę medžiagą ir kitokią pagalbą.

 

Sarių kraštas garsus istorija ir darbščiais žmonėmis

Baigiamojoje šventėje Sarių kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkė Marytė Nemeikienė taip pat kalbėjo, kad Sarių kraštas tikrai garsus savo istorija ir čia gyvenančiais darbščiais žmonėmis. Tarp jų – plačiai žinomų verpėjų, audėjų, siuvėjų, mezgėjų, sodų rišėjų, nėrėjų, dailidžių, balanų pynėjų, medžio drožėjų ir kitų vardai. Ji priminė, kad dar ir šiandien kaimuose dirbami tie darbai ir gaminami dailūs gaminiai. Tačiau apgailestavo, jog senoji karta išeina, išsinešdama užmarštin save ir darbų tradicijas bei gamybos paslaptis.

Po to visi užgniaužę kvapą stebėjo besikeičiančius vaizdus ekrane ir klausėsi M.Nemeikienės pasakojimų.

Audimas taip dažnai minimas dainose ir yra viena seniausių lietuvių liaudies rankdarbių rūšių. O audiniai tebeaudžiami Sarių krašte ir šiandien. Puikūs kraitinių audinių raštai, jų spalvų darna byloja apie meninį audimo meistrių skonį, supratimą. Ir šiandien grožimės audėjų lovatiesėmis, rankšluosčiais, staltiesėmis, takais, taip pat skiautiniais, mezginiais, siuviniais ir nėriniais.

 

Gražiai pagerbti ir Anapilin išėjusieji, ir gyvieji...

Pirmiausia iš ekrano į susirinkusius žvelgė sėdinti audimo staklėse jau Anapilin iškeliavusi dainininkė ir auksarankė amatininkė Apolonija Burkauskienė iš Malinovkos viensėdžio. Toliau – amatininkų Izidoro ir Melanijos Michalovskių šeimos dinastija: verpėja Bronislava Maciulevičienė, audėja Ana Polikarpienė ir anūkė Halina Pauliukėnienė, šių amatų tesėjos.

Buvo prisiminta Janina Bieliavskaja iš Daumilų kaimo su skaniausiais pyragais visoje apylinkėje, audėja Jadvyga Žeimienė, Vanda Stefanija Žigalkienė – staltiesių siuvinėjimo profesionalė. Neužmiršti ir amatininkai, prakalbinę medį – Jonas Žeimys, broliai Dominykas, Viktoras ir Romualdas Vilkoic – balanų pynėjai, drožėjas Algimantas Markauskas. Šio gražaus sąrašo eilutėse įsiterpė tautodailininkės Juzefos Martinkėnienės, tapiusios įdomius paveikslus, ir per anksti Anapilin išėjusios karpinių kūrėjos Laimos Ignatovos vardai. L.Ignatova (Korotkinaitė) gimė 1963 m. Sarių kaime. Baigusi Sarių aštuonmetę mokyklą, įstojo į N.Vilnios pedagoginę mokyklą. Po mokslo baigimo dirbo Sarių kaimo vaikų lopšelyje-darželyje auklėtoja. Ištekėjusi, persikraustė gyventi į Švenčionių miestą. Tęsė pedagogikos neakivaizdines studijas Vilniaus universitete ir dirbo Švenčionių miesto vaikų lopšelyje-darželyje „Gandriukas“. Čia ji atrado savyje potraukį karpiniams. Jos darbais iliustruota Švenčionių krašto literatų eiliavimų knyga „Branda“. Šio meno mėgėjai turėjo galimybę susipažinti su Laimos Ignatovos darbais Nalšios muziejuje, Vilniaus universitete. Žvelgiant į paveikslus, pamatysi tarsi atgijusius pasakų bokštus, senųjų bažnyčių varpines, linguojančias vėjyje palaukės smilgas ar lietuvės darželio rūtą.

Gražiai įsiterpę į popietę, susirinkusiųjų širdis virpino pamėgtomis dainomis ir melodijomis Švenčionėlių kultūros centro Sarių filialo dainininkės J.Aldonienė, A.Miloševskaja, A.Polikarpienė, B.Maciulevičienė, H.Ulbienė ir kaimo kapelos muzikantai, vadovaujami Sarių kaimo klubo vedėjo Antano Buinausko.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis