Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2988
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21532
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68858
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

LŽŪKT Švenčionių r. biuro renginyje mintys apie patirtį ir ateities gairės

2012 m. gruodžio 19 d. trečiadienis Nr.97 (1241)

Artėjant metų pabaigai, artėjant šv. Kalėdoms, dažnai bandome įvertinti praėjusius metus, pagalvoti apie ateitį. Į gražų renginį, kurį iniciavo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Švenčionių biuras, praeitą savaitę susirinko nemažas būrys ūkininkų. Renginio tema: „Žemdirbių 2012 metų veiklos aptarimas: problemos, pasiekimai, įgyta patirtis, ateities gairės“ – gana plati, apimanti visas ūkininkavimo sritis ir paliečianti beveik kiekvieną ūkininkaujantį žmogų. LŽŪKT Švenčionių biuro vadovas Hendrichas Boguška, pradėdamas renginį, pasveikino visus su artėjančiomis šventėmis ir pristatė atvykusius svečius, kurie savo pasisakymuose pateikė nemažai ūkininkams reikalingos informacijos. LŽŪKT direktoriaus pavaduotoja Giedrė Butkienė savo pasisakyme pasidžiaugė neblogais šiais metais ūkininkų pasiektais rezultatais. Nors gamta ne visada buvo palanki ūkininkams, bet galutiniai rezultatai neblogi.

- Žemės ūkis tampa viena perspektyviausių verslo sričių, kuri gali paremti ir valstybę krizinėmis situacijomis, - sakė gerb. Giedrė Butkienė, kuri tolimesnėje savo kalboje palietė ir žemės ūkio, ir ūkininkų laukiančius iššūkius ir rizikas, kurių viena didžiausių – kainų šokinėjimas, nestabilumas. Tokia situacija neleidžia planuoti savo veiklos. Kalbėdama apie lūkesčius LŽŪKT direktoriaus pavaduotoja Giedrė Butkienė atkreipė dėmesį į tai, kad 2013 m. bus laukimo metai, nes bus laukiama 2014 m. investicinių programų, o tam reikia rimtai pasiruošti. Čia teks papildomas krūvis ir LŽŪKT.

Daug įdomių skaičių pateikė susirinkusiems Švenčionių savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma.

- Praėję ir šie metai buvo svarbūs ūkininkams, nes jie investavo ne tik į techniką, bet ir į įsigytą žemę, o žemė yra pagrindinė priemonė ūkininkaujant, nes visai kitoks požiūris, kai žmogus dirba savo žemę, o ne nuomojamą. Džiaugiuosi, kad mūsų rajono žemdirbiai jau įsigijo nemažai žemės ir įsigis dar, o visa tai užtikrins Lietuvos žemės ūkio klestėjimą, - pasveikinęs visus su artėjančiomis šventėmis, kalbėjo Švenčionių žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma.

O štai keletas jo pateiktų skaičių, apibūdinančių žemės ūkio situaciją Švenčionių rajone: 55 proc. Švenčionių r. teritorijos sudaro miškai, 3 proc. – ežerai. Taigi dirbamų plotų ne tiek ir daug. Švenčionių r. yra 45 tūkst. ha žemės ūkio naudmenų, iš jų deklaruota beveik 31 tūkst. ha. Tų likusių 14 tūkst. ha savininkai, ko gero, pasitraukė iš intensyvios žemdirbystės, nemaža žemės plotų dalis užaugo miškais. Deklaravusių ūkininkų 2850, registruotų ūkininkų 944, tik 57 iš jų deklaravo didesnius nei 50 ha plotus. Rajone registruota apie 1400 traktorių, per metus padaugėjo 40 vienetų. Yra registruoti 37 kombainai, per metus padaugėjo 8. Ekologiškai ūkininkauja 88 ūkininkai su 8722 ha žemės naudmenų, tai sudaro net 26 proc. nuo visų deklaruotų plotų, vienas geriausių rezultatų Lietuvoje. Su gyvuliais situacija prasta ir prastėja. Per metus karvių sumažėjo 18 proc. ir jų yra tik 1480, tiesa, padaugėjo avių, dabar jų registruota 1260. Nemažai turime bitininkų. Paraiškas kompensacijoms už cukrų bitėms maitinti pateikė net 155. Sėjamos grūdinės išsirikiuotų taip: 1 – vasariniai kviečiai, 2 – avižos, 3 – grikiai, 4 – žirniai ir tik penktoje vietoje rugiai. 2011 m. ūkininkai iš viso gavo 20 mln. 538 tūkst. tiesioginių ir kompensacinių išmokų. Ši ženkli parama leidžia ūkininkams investuoti ir į techniką, ir į žemę.

Kiek vėliau kalbėjusi Nacionalinės žemės tarnybos Švenčionių skyriaus vadovė Marija Levarauskienė pasidžiaugė tuo, kad žemės naudmenas rajono teritorijoje įsigijo 95 proc. mūsų žemdirbių.

Ignalinos ir Švenčionių rajonų ūkininkų skyriams vadovaujanti Marijona Lukoševičienė atkreipė dėmesį į tai, kad kaimas nėra tik turizmo sodyba ir pramogos, o nelengvas ūkininkų darbas. Ji taip pat kalbėjo apie viltį, kad į kaimus sugrįš jaunimas. Susirinkusiems kalbėjo ir sveikino Ignalinos kredito unijos direktorė Violeta Čeponienė, „Lytagros“ vadybininkas Vidmantas Indrašius ir kiti, o LŽŪKT Padėkos buvo skirtos: Stasei Kliševičienei, Viačeslavui Grochovskiui, Oksanai Šavdinienei, Rimui Juršai, Vaclovui Jurgelevičiui, Vladui Menčinskui, Povilui Pošiūnui, Viliui Bogdanovičiui, Žilvinui Pošiūnui, Rolandui Steckui, Rimvydei Paukštytei, Kazimir Žeima, Kazimierui Pranskui ir Rimui Rudžiui. Žinoma, vyko nemažai diskusijų, pasikeitimų mintimis ir samprotavimais, o aš norėčiau šį pasakojimą užbaigti LŽŪKT Švenčionių biuro vadovo Hendricho Boguškos žodžiais: „Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos misija – padėti ūkininkaujantiems pelningai ūkininkauti, nedarant žalos aplinkai.“ Tad ir 2013 metais rajono ūkininkai dėl visų iškilusių problemų galės kreiptis į LŽŪKT Švenčionių biurą konsultacijų ir čia gaus profesionalių patarimų.

Algis JAKŠTAS