Mes turime 253 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3351
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21895
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69221
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šiaurietiško ėjimo metu dirba per 90 proc. raumenų

2011 m. birželio 15 d., trečiadienis Nr. 44 (1091)

Šiaurietiškas ėjimas (angl. nordic walking) kilęs iš Suomijos, kur nuo 1970-ųjų jis taikomas slidininkų vasaros treniruotėse. 1997 m. buvo pradėtos gaminti specialios lazdos, ir šis ėjimo metodas peraugo į fizinės būklės gerinimo (fitneso) pratimą.

Toks ėjimas atsiremiant lazdomis įdarbina ne tik kojų, bet ir viršutinės kūno dalies raumenis – dirba daugiau nei 90 procentų viso kūno raumenų. Tačiau neapsunkinama nugara ir sąnariai, todėl itin tinka žmonėms, kuriuos kankina jų skausmai. Einant atpalaiduojami kaklo ir sprando srities raumenys, gerinama kvėpavimo organų, širdies ir kraujagyslių veikla.

Švenčionių r. visuomenės sveikatos biuro vadovė Daiva Vinogradova stengiasi, kad mūsų rajono visuomenė kuo plačiau susipažintų su sveika gyvensena ir įvairiais sveikatinimo būdais, tad rengia įvairius šviečiamuosius renginius. Vienas iš tokių – šiaurietiško ėjimo pamokos. Pirmoji pamoka, kurią vedė šiaurietiško ėjimo propaguotojas Laimontas Rakauskas, buvo surengta Švenčionyse, po kurios jau ir čia radosi vienas kitas šiaurietiško ėjimo entuziaztas, pajutęs, kad tai gerina fizinę ir dvasinę žmogaus būklę. Birželio 10 d. tokia pamoka pakvietė ir švenčionėliškius. Nors ir ne itin daug žmonių susirinko, tačiau tie, kurie visa tai išbandė, išklausė trenerio Laimonto patarimų, džiaugėsi susipažinę su nesudėtinga, bet veiksminga sporto rūšimi. Tad nenustebkite kada nors ir Švenčionėliuose pamatę žygeivius su lazdomis.

Statistika skelbia, kad 80 proc. Centrinės Europos gyventojų nueina mažiau nei vieną kilometrą per dieną, 75 proc. – kamuoja nugaros ir sąnarių skausmai. Šiaurietiškas ėjimas – veiksminga ir maloni, nuotaiką gerinanti treniruotė gryname ore, padedanti stiprinti raumenis ir mesti svorį. Juo galima užsiimti visur ir visada. Paprastai sportuojama parkuose, miškuose, paežerėse, paupiuose ar prie jūros. Kaune, pavyzdžiui, šiaurietiško ėjimo mokymai rengiami nepaprasto grožio Kauno botanikos sode.

Pasak trenerio L.Rakausko, šiaurietiško ėjimo efektyvumą lemia treniruočių intensyvumas, trukmė ir dažnumas bei tinkamai atlikti visi judesiai, užtikrinantys visų raumenų darbą. Padedant specialistui mes to ir mokėmės, kartu su treneriu intensyviai žygiuodami po stadioną.

Irena POŽĖLIENĖ