Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5226
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21427
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97457
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

10 atsakymų apie galvaninius elementus

2013 m. sausio 23 d. trečiadienis Nr.6 (1249)

Daugelis mūsų žino, kad galvaniniai elementai – viena iš daugelio aplinkai pavojingų atliekų kategorijų, kurias būtinai reikia atiduoti nukenksminti ir perdirbti. Lietuvos gyventojai galvaninius elementus bene pirmuosius iš visų pavojingų atliekų pradėjo mesti ne su buitinėmis atliekomis, bet nešti į jų prekybos vietose pastatytas specialias dėžutes, iš kurių šie elementai saugiai keliauja perdirbti.

„Pažiūrėjus į tokį mažą galvaninį elementą sunku patikėti, jog jame esantys sunkieji metalai gali padaryti labai didelę žalą aplinkai ir mūsų sveikatai, todėl tikėtina, kad daliai žmonių jie vis dar atrodo nepavojingi, – sako Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacijos (EEPA) vadovas Giedrius Mikulskas. – Ir nors, kaip žinome, žmonių įpročiai keičiasi labai lėtai, jau galima drąsiai tvirtinti, kad sąmoningumas dėl panaudotų galvaninių elementų daromos žalos aplinkai didėja ir kasmet vis daugiau jų surenkama perdirbti.“

 

10 atsakymų, kurie leis sužinoti daugiau apie šią aplinkai pavojingą atlieką.

 

1. Kas yra galvaninis elementas?

      Tai – nedidelis įrenginys, kuris cheminę energiją paverčia nuolatine elektros srove.

 

2. Ar galvaniniai elementai ir baterijos yra tas pats?

      Ne, baterija yra kelių galvaninių elementų arba akumuliatorių junginys.

 

3. Kodėl panaudoti galvaniniai elementai yra pavojingi aplinkai?

      Išeikvotų galvaninių elementų sudėtyje yra pavojingų aplinkai metalų: kadmio, švino, gyvsidabrio, nikelio, ličio ir kt.

 

4. Kokios yra senų galvaninių elementų surinkimo ES direktyvos Lietuvai?

Pagal ES direktyvas, 2012 m. Lietuva turėjo surinkti 25 proc., o per šiuos metus  turės surinkti 30 proc.,  senų galvaninių elementų skaičiuojant nuo parduodamų naujų elementų kiekio. Ateityje šis kiekis didės: planuojama, kad 2016 m. ir vėliau reikės surinkti mažiausiai 45 proc. parduotų elementų kiekio.  

 

5. Kiek senų galvaninių elementų jau yra surinkę mūsų šalies gyventojai?

      Nuo 2006 m. iš viso surinkta tik apie 200 tonų senų galvaninių elementų.

 

6. Kiek procentaliai visų parduodamų galvaninių elementų yra perdirbama kasmet?

Mūsų šalyje per metus parduodama apie 700 tonų galvaninių elementų, o perdirbti iki šiol atiduota tik 200 tonų. Tai reiškia, kad nuo 2006 m.  tik kas dvidešimtas nupirktas galvaninis elementas sugrįžto perdirbimui, o likę yra gamtoje ir ją teršia.

 

7. Ar didėja Lietuvos gyventojų sąmoningumas dėl senų elementų perdirbimo svarbos?

Remiantis surenkamų senų galvaninių elementų kiekiais, Lietuvos gyventojų atsakingumas kasmet didėja: 2010 m. senų galvaninių elementų buvo surinkta 10 t, 2011 m. – 13 t, o 2012 m. vien asociacijos EEPA ir UAB „Žalvaris“ bendromis pastangomis tokių elementų surinkta per  40 t.

 

8. Kur dedami surinkti elementai?

Baltijos šalyse nėra tokių atliekų perdirbimo pajėgumų, todėl surinktos elementų atliekos eksportuojamos į kitas ES šalis, tokias kaip Belgija, Suomija, Vokietija ir pan. galutinai saugiai perdirbti.

 

9. Kokios yra specialios šių elementų surinkimo vietos?

Šiuo metu beveik 6000 EEPA-Žalvario surinkimo sistemos galvaninių elementų surinkimo vietų – specialių dėžučių ar konteinerių – stovi prekybos centruose, degalinėse, spaudos kioskuose, pašto skyriuose, bibliotekose, švietimo ir visuomeninėse įstaigose.

 

10. Ką veikia Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA)?

EEPA vykdo ES ir LR teisės aktuose numatytas savo narių atliekų tvarkymo prievoles: vykdo gyventojų švietimo programas, perka įvairias atliekų tvarkytojų teikiamas atliekų tvarkymo paslaugas, kad Lietuvoje būtų surenkami ES diriaktyvose numatyti surinkti elektronikos, baterijų bei akumuliatorių kiekiai. EEPA  su savo veiklos partneriu atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, 2012 m. birželio mėn. įkūrė jungtinį galvaninių elementų ir akumuliatorių baterijų atliekų surinkimo „EEPA-Žalvaris” tinklą.

 
Reklaminis skydelis