Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5036
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30166
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77492
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Apynasris besipelnantiems žalingu „amatu“

2013 m. sausio 23 d. trečiadienis Nr.6 (1249)

2012-2013 metų medžioklės sezonas dar nesibaigė. Sumedžiotus laimikius skaičiuoti galbūt dar ankstoka. Tačiau jau dabar žinomi ir žiniasklaidoje paskelbti 2012-ųjų kiti „laimikiai“ – laukinių gyvūnų naikinimas brakonieriaujant, mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimai.

Palyginti su užpradėjusiais metais tokie pažeidimai daug dažnesni. Respublikoje pirmavo Klaipėdos rajonas – 1072, Kauno – 574 pažeidimai. Šia prasme „bronzinę“ vietą užsitikrino Vilniaus regionas (554), kuriam priklauso ir Švenčionių rajonas su keliasdešimčia švenčioniškių ir vilniečių medžiotojų būrelių ir klubų. Jie apie sumedžiotus laimikius vietinėms aplinkosaugos agentūroms praneš iki balandžio 19-osios. Iki to laiko dar gali padaugėti ir medžioklės bei žūklės taisyklių pažeidimų, brakonieriavimo, nors tokiems reiškiniams tvirtą apynasrį uždėjo aplinkosaugos ministro Valentino Mazuronio įsakymas dėl žalingo „amato“.

 

Už brakonieriavimą – dešimteriopo dydžio baudos

Sutinkamai su ministro įsakymu, baudos už neteisėtai sumedžiotą briedį, taurųjį elnią, danielių padidintos iki 17500 Lt (buvo 1750 Lt), už šių žvėrių patelę ar jauniklį – iki 10500 Lt (buvo 1050 Lt). Neteisėtai sumedžioto šerno, stirnos „įkainiai“ šoktelėjo iki 5000 Lt (buvo 500 Lt), šių žvėrių jauniklių – iki 3000 Lt (buvo 300 Lt).

Nors pernai vilkai išpjovė nemažai Adutiškio, Svirkų, taip pat Pabradės kaimiškos seniūnijų teritorijose avių, jų jauniklių, neteisėtai medžioti šių plėšrūnų taip pat nevalia. Už neteisėtą vilko nušovimą numatyta iki 3000 Lt, už pilkojo kiškio ar bebro – iki 1000 Lt baudos.

Naujojo įstatymo nuostatos įsigaliojo nuo sausio 15-osios. Be kita ko, šiose nuostatose įteisintas ir medžioklės įrankių, brakonierių tinklų, valčių, netgi transporto priemonių, kuriomis atvykstama į brakonieriavimo vietą, konfiskavimas.

Pagal naujai įsigaliojusias taisykles prekiauti tinklais galės tik aplinkos apsaugos departamento leidimus gavę žvejai-verslininkai, žuvų išteklius vandenyse tiriantys mokslininkai, žuvivaisininkai, veterinarai ir privačių vandens telkinių savininkai.

 

Smaigas – priemonė nelaimei išvengti

Respublikoje gelbėjimo tarnybos dažnai ištraukia į ledą įlūžusius poledinės žūklės mėgėjus. Ne visada pavyksta išgelbėti. Tai ypač pasakytina poledinės žūklės sezono pradžioje, kai ledas dar visai plonas, ir jos pabaigoje, kada vis aukščiau kylanti saulė ar atūžęs lietus staigiai „ėda“ ir storesnę ledo dangą.

Beprasmiškoms žūtims išvengti žvejams siūloma įsigyti žūklės parduotuvėse (nežinau, ar visose) parduodamus smaigus, kainuojančius apie 20 Lt. Tokius smaigus galima pasidaryti ir patiems.

Neturintiems smaigų žvejams, kada nepatvarus ledas, gresia įspėjimai, netgi baudos nuo 25 iki 100 Lt.

Bronius NARKŪNAS