Mes turime 176 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1060
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4453
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51779
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionys laiko tėkmės karuselėje

2011 m. birželio 18 d., šeštadienis Nr. 45 (1092)

1919 m. gruodžio 16 d. Švenčionyse įvyko visų valsčių viršaičių ir miestų vadovų priesaika. Jie pasiuntė kolektyvinę telegramą su parašais Valstybės viršininkui J. Pilsudskiui ir Aukščiausiajam seimui Varšuvoje. Priesaikos buvo reikalaujama ir iš kaimo seniūnų. Tokiomis sudėtingomis sąlygomis mieste veikė mokyklos, N. Tarasejskio vaistų sandėlis ir kitos įstaigos. Tačiau tarptautiniai kariniai santykiai klostėsi permainingai.

Tarp Lietuvos ir Lenkijos vyko koviniai susidūrimai. 1920 m. liepos mėn. iš Švenčionių lenkų kariuomenė pasitraukė. Tų metų spalio 8 d. gen. Liucijanas Želigovskis, sulaužęs spalio 7 d. Suvalkų sutartį, po dviejų dienų užėmė Vilnių ir Švenčionis. Mieste ir apskrityje vėl buvo baltalenkių valdžia, kuri įvedė pastočių prievolę, rekvizavo patalpas kariškių ir įstaigų reikmėms. Nedelsiant vyko gyventojų surašymas ir buvo šaukiami jauni vyrai į Lenkijos armiją. Už karo tarnybos vengimą baudė šauktinių šeimas. 1921 m.beveik pusantro milijono markių suma buvo nubaustos 3948 šeimos. Vilniaus krašto aneksijai įtvirtinti iš Lenkijos atvykdavo aukšto rango pareigūnai. Jų priėmimui Švenčionių mieste buvo pastatyti simboliniai vartai.1923m. mieste veikė vaistažolių fabrikas,3 karšyklos, 2 lentpjūvės, 2 kepyklos, 2 šaltkalviųdirbtuvės,1 plytinė, 5 kailių išdirbimo įmonėlės, 3 malūnai, 2 bankų kontoros, apie 400 prekybos įmonių. Švenčionys tapo vietinės reikšmės centru, rečiau teprisimenamu didmiesčiuose. Tačiau pagrindinė miesto paskirtis išliko. Aplinkinių kaimų žmonės suvažiuodavo į didžiuosius turgus. Prekyba išlaikydavo nemažą dalį gyventojų. Veikė jaukios užkandinės bei alinės, kurių savininkai patys kviesdavo lankytojus, prekyvietės lentynos buvo nukrautos prekių gausa.

Antrojo pasaulinio karo liepsnos suniokojo miestą. Minimas pasibaisėtinas reginys, degėsiais ir dūmais persmelktas oras. Neliko daugelio namų Lentupio, Vilniaus, Švenčionėlių, Užupio gatvėse, buvo sugriautas vaistažolių fabrikas. Antrasis pasaulinis karas sunaikino išorinį Švenčionių miesto vaizdą, tačiau dar daugiau žalos padarė žmonių lūkesčiams socializmo diegimas prieškario ir pokario reformų metu.

(B.d.)

Nadežda SPIRIDONOVIENĖ
Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos
istorijos mokytoja metodininkė