Mes turime 164 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3171
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6564
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53890
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Augantys šviesuliukai viską pasiekia sunkiu darbu

2013 m. kovo 2 d. šeštadienis Nr.16 (1259)

Neseniai Švenčionėlių meno mokykloje lankėsi ypatinga viešnia – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Veronika Vitaitė su grupe įvairaus amžiaus mokinių, su jos pagalba siekiančių pažinti kuo daugiau muzikos slėpinių. Svečiai ne tik susipažino su meno mokyklos bendruomene, bet ir surengė įspūdingą koncertą. Profesorė su subtiliu humoru papasakojo apie kiekvieną mokinį, taip vaizdingai pristatė jų atliekamus kūrinius, kad klausytojai tiesiog matė kūrinių siužetus, kuriuos kūrė miklūs jaunųjų muzikantų piršteliai. Talentingų vaikų koncertas tiesiog užbūrė į Švenčionėlių meno mokyklos salytę susirinkusius šios mokyklos mokytojus, mokinius, jų tėvelius ir kitus muziką mėgstančius miestelio gyventojus. Tačiau iš profesorės V.Vitaitės pasakojimo buvo aišku, kad tokiam puikiam muzikavimui vien talento nepakanka, tenka įdėti daug darbo bei pastangų – ir ne tik jauniesiems muzikantams, bet ir jų šeimos nariams. Pavyzdžiui, vienos Švenčionėliuose koncertavusios paauglės mamai teko išvykti dirbti į užsienį, tad merginai tenka ne tik pačiai savimi pasirūpinti, bet ir jaunesniaisiais broliukais ir sesutėmis. Nepaisant to, mergina labai stropiai mokosi, yra atsakinga ir darbšti. Ir tokių istorijų yra ne viena.

Šis puikus koncertas Švenčionėliuose surengtas ne šiaip sau – draugiški ryšiai su profesore užsimezgė Švenčionėlių meno mokyklos fortepijono mokytojos metodininkės Loretos Šidlauskienės mokiniams Lukui Kuleš, Arnoldui Leleikai, Karinai Pokaliuk ir kitiems šios mokytojos bei kitų Švenčionėlių meno mokyklos mokytojų paruoštiems vaikams aktyviai dalyvaujant bei skinant laurus įvairiuose respublikiniuose ar net tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose, kuriuose komisijos pirmininke arba nare dažnai būna prof. V.Vitaitė. Tad ji ir panoro artimiau susipažinti su šių jaunųjų talentų kalve – Švenčionėlių meno mokykla.

Na, o L.Šidlauskienės mokiniams – fortepijonu grojantiems Lukui ir Arnoldui – praėjusieji metai, o ypač jų pabaiga, buvo itin turiningi ir sėkmingi. Jie dalyvavo ir gerai pasirodė IV tarptautiniame jaunimo muzikos festivalyje „Su muzika per Europą“ (Lietuva-Italija). Tai buvo tęstinis laureatų festivalis, rengiamas VšĮ „Musica vitale“, jis vyko pirmą kartą Lietuvoje. Jame ypač gerai sugrojo Lukas su Arnoldu, organizatoriai juos vienintelius pasveikino, paspaudė rankas ir vadino augančia šviesuliukų karta. Šiam konkursui jiems padėjo pasirengti ne tik jų mokytoja L.Šidlauskienė, bet ir Virginija Beržinskienė, kurios mokinys Dominykas Maslauskas kauškučiu ir marakasu taip pat grojo kartu su pianistais. Vaikams neišdildomą įspūdį paliko ir tai, kad jie grojo M.K.Čiurlionio namuose-memorialiniame muziejuje, prie Čiurlionio fortepijono (1890 m. „Behšteinas“), sėdėjo ant jo kėdės. Genialaus menininko kūrybinė aplinka suteikė dar daugiau iškilmingumo renginiui ir visus apgaubė šventiškai jausminga aura.

Turiningas ir įdomus buvo ir metų pabaigoje Zarasuose vykęs seminaras-praktikumas „Ištieskime ranką jaunajam talentui“, kurį vedė VDU profesorius Rokas Zubovas. Čia dalyvavo dvi Švenčionėlių meno mokyklos mokytojos: Loreta Šidlauskienė su Luku Kuleš ir Arnoldu Leleika bei Stela Turica su Simonu Šalna. Čia jaunieji Švenčionėlių meno mokyklos muzikantai sugrojo puikiai, nes publika jiems šaukė „Bravo!“. Ir mokytojos, ir mokiniai dėkingi Švenčionių PUC direktoriui Stanislovui Podvoiskiui, kuris skyrė transportą kelionei į Zarasus.

Itin sėkmingas buvo ir pačioje metų pabaigoje Utenos meno mokykloje vykęs fortepijoninių ansamblių konkursas, iš kurio parsivežti laureatų apdovanojimai ir diplomai: Arnoldas Leleika ir Lukas Kuleš tapo laureatais (mokytoja Loreta Šidlauskienė), Adriana Baltakytė ir Simonas Šalna taip pat tapo laureatais (mokytoja Stela Turica), o Augustė Semėnaitė ir Eglė Maliavkaitė – diplomantėmis (mokytoja Tatjana Šapokienė). Į Uteną jau trečius metus važiuojantys ir sėkmingai pasirodantys švenčionėliškiai džiaugėsi šiltu priėmimu ir dideliu Utenos vadovų dėmesiu: gavo kvietimus į Druskininkuose vyksiantį tarptautinį konkursą „Muzika be sienų“, dalyvius sveikino ne tik mokyklos direktorius, bet ir mero patarėjas, Švietimo skyriaus atstovas. Šio konkurso komisija buvo labai autoritetinga, o pirmininkė – jau minėtoji LMTA profesorė Veronika Vitaitė.

Irena POŽĖLIENĖ