Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1771
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20315
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67641
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žemės ūkio naujienos

2013 m. kovo 2 d. šeštadienis Nr.16 (1259)

Parėmusiems protesto akcijas – padėkos

Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – žemdirbiai, tikėdamiesi išsikovoti sąžiningas konkurencijos sąlygas Europos Sąjungos rinkoje, šių metų vasarį Briuselyje surengė protesto akciją. Ne brutalia forma – tvorų laužymu, langų stiklų daužymu ir kt. – Lietuvos jaunieji žemdirbiai ir žemdirbiškų specialybių studentai išsakė savo nuomonę – padidinti arba gerokai priartinti tiesiogines išmokas prie ES šalių vidurkio.

Tokioms akcijoms rengti reikalingi pinigai. Juos aukojo Lietuvos ūkininkai, žemės ūkio bendrovės, agroverslo įmonės, daugelis kitų kaimo ateičiai neabejingų žmonių. Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas nuoširdžiai dėkojo visiems, akciją parėmusiems žmonėms, organizacijoms, verslo įmonėms, konkrečiai nurodydamas jų vardus, pavardes, pavadinimus.

Be daugybės kitų, padėkoje paminėtas ir Stasys Zakarevičius. Tokiu vardu ir pavarde Aučynų kaime (Švenčionių sen.) gyvena žmogus, gana ilgą laiką vadovavęs Sirvėtos regioniniam parkui.

- Šių metų vasarį Briuselyje vykusios protesto akcijos aš finansiškai tikrai neparėmiau, - sako jis. – Tai tikriausiai paprastas sutapimas. Tik gerai žinau, kad ūkininkaujantis Stasys Zakarevičius yra mano brolio sūnus. Bet jis ne Švenčionių rajone gyvena.

Praėjusių metų lapkritį Briuselyje taip pat vyko Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbių protesto akcija. Tuomet pelnytos padėkos už materialinę paramą susilaukę ir Švenčionių r. Prienų kaimo ūkininkas Antonijus Jundo.

 

Išmokos – avių gausėjimo priežastis

Mūsų artimi kaimynai – Molėtų, Utenos, Ignalinos, Zarasų žemdirbiai – minimi tarp daugiausia avis auginančių rajonų. Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiųjų specialistų Gintaro Markevičiaus ir Česlavos Veikutienės pateiktais duomenimis, jų padaugėjo ir Švenčionių rajone. Ankstesniais metais laikomų avių skaičius nesiekdavo nė tūkstančio. Šiemet statistika kitokia: iki vasario 1 d. 143 savininkai laikė 1217 avių. Beje, nė vieno iš laikytojų banda neviršija šimto vienetų. Pernai, kai galbūt nė viename kitame arba labai retame respublikos rajone, jų gretas daugiau negu pusšimčiu vienetų praretino vilkai.

Tad kokios avių gausėjimo rajone priežastys?

- Išmokos, - nė kiek neabejoja Gintaras Markevičius.

Kartu specialistas paaiškina: tiems, kurie 2011 m. laikė po 12 ir daugiau ėriavedžių, skirta po 48 Lt už kiekvieną. Tačiau didžiausias paskatinimas už mėsines avis, ne vien tik ėriavedes – po 67 Lt užpernai ir po 68 Lt pernai. Išmokos mokamos ir už vienadienius mėsinius ėriukus. Jiems amžiaus cenzo nėra, tik jie iki birželio 1 d. turi būti suženklinti ir išlaikyti iki rugpjūčio 1 d.

 

Palengvinimas augintojams

Tarkim, ūkininkas, laikantis 10 avių, sumanė porą jų paskersti ir avieną parduoti turguje. Tokiu atveju pirmiausia jis turi vykti į skerdyklą, kur konvejeriniu būdu skerdžiami gyvuliai, už avies paskerdimo paslaugą sumokėti. Tokių didelių skerdyklų, įrengtų pasinaudojus ES lėšomis, Lietuvoje nemažai. Švenčioniškiams bene artimiausia tokia yra V.Jurgelevičiaus skerdykla Linkmenyse (Ignalinos r.). Vargu, ar verta jo savininką vadinti lupikautoju. Avies paskerdimas, atliekų sudėjimas į šaldymo konteinerius, pagaliau tų atliekų išgabenimas į Rietavą utilizuoti, dokumentų sutvarkymas – visa tai užima nemažai laiko.

Tačiau paskutiniu metu rasta daug patogesnė išeitis. Vasario 14 d. „Ūkininko patarėjo“ laikraštyje pranešta, kad su Žemės ūkio ministerijos pritarimu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Lietuvos avių augintojų asociacijos susitarimu avininkystės ūkiuose leista įrengti paprastos higienos reikalavimus atitinkančia skerdyklėles. VMVT įsipareigojo parengti supaprastintus tokių skerdyklėlių reikalavimus.

Apie tai VMVT informuos savo padalinius rajonuose. Šiems padaliniams bus suteikta teisė užregistruoti tokias skerdyklėles. Avių augintojams tai bus nemažas palengvinimas.

 

Už mėsinius galvijus

Pernai skirtos išmokos už mėsinius galvijus (telyčaites, buliukus, karves). Šiuos mėsinius galvijus iki birželio 1 d. būtina užregistruoti. Iki užregistravimo termino jie turi turėti 12 mėnesių amžių ir išlaikyti iki rugpjūčio 1 d.

2012 m. už mėsinį galviją paskirta 648 Lt išmoka.

Išmokos numatytos ir šiemet.

Bronius NARKŪNAS