Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1979
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18180
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94210
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Džiaukimės savo Lietuva ir Laisve

2013 m. kovo 16 d. šeštadienis Nr.19 (1262)

Prieš 23 metus, 1990 m. kovo 11 d., buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Per tuos 23 metus padaryta daug, žinoma, gal ne tiek, kiek svajota Sąjūdžio laikais, bet mes turime savo nepriklausomą valstybę. Lietuva yra pilnateisė pasaulio valstybių šeimos narė, ir mes tuo turime didžiuotis.

Tai kas gi yra ta laisvė apie kurią svajojama, kurios siekiama, dėl kurios kovojama. Generolas Adolfas Ramanauskas-Vanagas apie lietuvio laisvės troškimą yra parašęs: „Laisvę lietuvis myli labiau negu gyvenimą. Tikrojo lietuvio sūnaus ir dukros dvasia buvo ir lieka nepalaužta“. Šie Lietuvos partizanų vado žodžiai tiko ir tinka įvairioms epochoms. Laisvoje nepriklausomoje Lietuvoje mes jau gyvename metais ilgiau nei gyvavo 1918 m. atkurta Lietuvos valstybė, savo valstybingumą turėjusi viso labo tik 22 metus.

Renginiai, skirti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai, vyko visuose trijuose rajono miestuose bei kaimo vietovėse esančiose kultūros įstaigose. Pabradės kultūros centre susirinkusius į renginį, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai, sveikino rajono tarybos narys, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto pirmininkas Bronislovas Vilimas, o po to prasidėjo įspūdingas Pabradės meno mokyklos mokinių koncertas.

Švenčionėliuose Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas prasidėjo Šv. Mišiomis, o į Švenčionėlių kultūros centą susirinkusius švenčionėliškius ir svečius su Nepriklausomybės atkūrimo diena sveikino vicemerė Raja Krupenina, o po to puikų koncertą surengė Švenčionėlių meno mokyklos moksleiviai.

Švenčionyse Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas vyko kovo 11-ąją. Į minėjimą iš ką tik pasibaigusio iškilmingo minėjimo Seime atvyko LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis. Nuskambėjus Lietuvos himnui, pirmasis susirinkusius į minėjimą pasveikino Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis.

- Gerbiamieji, nelengvai kovodamas už savo ateitį bunda pavasaris. Žinoma, dar bus visko: šalčio, pūgų ir lietaus, tačiau sveikas protas jokiam išminčiui nepatikės, kad galima sutrumpinti dienos trukmę ar atšaldyti saulę. Ateina žemės atsinaujinimas. Viskas vyksta dėsningai ir nesulaikomai. Simboliškai toks pasikeitimas vyksta ir tautos gyvenime. Neseniai atšventę Vasario 16-ąją, šiandien minime Kovo 11-ąją. Tai datos mielos kiekvieno lietuvio širdžiai. Prasmingas trijų didžiosiomis raidėmis rašomų datų derinys. Kovo 11-oji Lietuvai sugrąžino Vasario 16-ąją, o Sausio 13-oji jas abi apgynė. Ir po 1918 m. vasario 16-osios, ir po 1990 m. kovo 11-osios Lietuva susikūrė kitą gyvenimo kokybę, kitas galimybes. Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo aktas buvo lemtingas slenkstis, per kurį peržengus laisvė tapo didžiausia galimybe, galimybe gyventi dorai, teisingai, galimybę tvarkytis savo gyvenimą, galimybę kurti savo ir savo vaikų ateitį. Tačiau laisvė tai ne dokumentas, ne baigtinė sąvoka, ją įtvirtinti mes galime savo kasdieniais poelgiais ir darbais. Prieš 23 metus buvo įkūnytas laisvės siekis. Nenuvertinkime to. – sveikindamas su Kovo 11-ąja sakė rajono meras Vytautas Vigelis.

Daug įdomių minčių savo sveikinimo kalboje išsakė ir LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis.

- Atvažiavau pas jus tiesiai iš LR Seimo, kur vyko iškilmingas posėdis, skirtas 23-osioms nepriklausomybės atkūrimo metinėms. Deja, būdamas tame posėdyje pasijutau lyg šermenyse. Praėjo 23 metai, ar taip švenčiama laisvės atkūrimo diena?! Išskyrus saviplaką ir kalimą vienas kito prie kryžiaus lyg ir nebuvo pasakyta. Vėl mes esame viskuo nepatenkinti. Ir tas klausimas – ar už tokią Lietuvą kovojome? Aš nežinau, ar tie, kurie taip niurzga, labai jau kovojo, ar tik laukė, kaip atsitiks. Kovotojai visada reikalingi ir jų būna vienetai, visi kiti pasyvūs stebėtojai, bet niurzglių atsiranda labai daug. 23 metai atkurtos mūsų valstybės, tai metais daugiau negu gyvavo tarpukario nepriklausoma Lietuva, ten buvo tik 22 metai. Reiškia, mes turim kuo didžiuotis, nes jau ilgiau gyvuojame negu tarpukariu atkurta Lietuva, negu vasario 16-osios Lietuva. Tai didžiulis pasiekimas. Mes esame dabar tvirti, nes žinome savo ateitį, žinome, kad niekas mūsų neužpuls ir laisvės mes neprarasime, - kalbėjo kultūros ministras Šarūnas Birutis, kuris tolesnėje savo kalboje palietė Lietuvos valstybingumo istorinius faktus ir kovos už laisvę epizodus.

- Drąsos ir tikėjimo mums šiandieną reikia kaip ir visada reikėjo. Mes turime kuo didžiuotis. Didžiuokimės kalba, kuri yra pati seniausia gyva kalba iš 250 indoeuropiečių kalbų išlikusi praktiškai nepakitusi. Apie mūsų kalbą žino visas pasaulis. Didžiuokimės savo istorija, galim didžiuotis ir savo ekonomika, nes mes sukuriame produktus, pavyzdžiui maisto, kurie laikomi kokybiškiausiais ES, jau nekalbu apie Rusiją, kur mūsų gamintojų produkcija laikoma pačia geriausia. Mes galime didžiuotis pasiekimais moksle, sporte... Taip, būna ir sunkumų, bet jei mes didžiuosimės tuo, ką turime gero, nešiosime širdyse pasididžiavimą savo valstybe, savo tauta, savo kalba, savo istorija, savo žmonėmis, savo neišpasakytai geru jaunimu, mes sukursime stiprią valstybę, gražią, kurioje mums visiems bus gera gyventi. Sveikindamas jus su Kovo 11-ąja, noriu palinkėti – didžiuokimės savo valstybe ir tikėkime tuo, kad kas jei ne mes sukursime tokią Lietuvą, apie kurią svajojo praeities kartos – baigdamas savo sveikinimo kalbą sakė LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Po sveikinimo kalbų puikų koncertą padovanojo Pabradės fanfarinis orkestras, vadovaujamas Bronislovo Vilimo.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis