Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5981
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19841
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92198
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Akcija„Devyniasdešimt paukščių pavasarių“

2013 m. kovo 27 d. trečiadienis Nr.22 (1265)

Nors pavasaris vis niekaip neprasibrauna į Lietuvą, tačiau gamtininkai sako, kad sparnuočiai jį jau jaučia, grįžta iš šiltųjų kraštų ir džiugina savo pavasarinėmis giesmelėmis. Paukščių sutiktuvėms rengiasi ir miškininkai, ir jaunieji miško bičiuliai, ir kiti paukštelių draugai.

Žiemiškai šaltą, bet pavasariškai saulėtą kovo 18-ąją ir mūsų rajone klegėjo būreliai miškininkų ir pedagogų lydimų vaikų ir jaunuolių su inkilėliais. Prie Švenčionių PRC plytinčiame miške būrys jaunųjų miško bičiulių ir Švenčionėlių miškų urėdijos darbuotojų susirinko į visoje Lietuvoje tą dieną vykusią akciją „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“. Ji skirta prof. Tadui Ivanauskui pagerbti. Nuo to laiko beveik kiekvieną pavasarį šią dieną urėdijos, mokytojai ir moksleiviai, gamtos mylėtojai gamina ir į medžius miškuose bei parkuose kelia paukščiams namus.

Šiais metais sukanka 90 metų, kai pirmą kartą buvo surengta Paukščių diena, kurios iniciatorius – žymiausias Lietuvos gamtininkas prof. Tadas Ivanauskas. Siekiant įprasminti šio iškilaus žmogaus nuopelnus gamtai, gamtos mokslui, visuomenei, jaunosios kartos auklėjimui, Generalinė miškų urėdija ir Aplinkos ministerija paskelbė akciją „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“. Akcija vyksta keliais etapais: iki kovo 13 dienos šalies miškų urėdijose vyko jaunųjų miško bičiulių fotografijų konkursas „Paukščiai – mažieji draugai“. Vertinimo komisijos atrinks geriausius darbus, kurie bus eksponuojami Kaune baigiamajame akcijos renginyje. Kovo 18 dieną inkilų kabinimo šventės vyks visose urėdijose. Kovo 25 d. baigiamasis renginys vyks Kaune, prof. Tado Ivanausko muziejuje, čia bus apdovanoti 10 geriausių fotografijų autoriai. Kauno zoologijos sode bus kabinami inkilai.

Prie Švenčionių PRC susirinkusius šios mokyklos vadovus, pedagogus, moksleivius ir Švenčionių vidurinės mokyklos jaunuosius miško bičiulius pasveikino Švenčionėlių miškų urėdijos urėdo pavaduotojas Sigitas Švereika, labai šiltai prisiminęs profesorių T.Ivanauską, kuris, nors tuo metu jau ir labai garbaus amžiaus sulaukęs, bet buvęs įdomus ir gerą atmintį turėjęs lektorius, pas kurį S.Švereikai teko ir egzaminą laikyti. Miškininkai parodė, kokie turi būti inkilai įvairiems paukščiams, papasakojo, kaip juos reikia kabinti. O Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė dar taikliai pašmaikštavo: „Kai pamatys paukšteliai, kaip mes jų laukiam, kokius puikius būstus jiems pakabinome, tuoj parlėks į namus ir gal atneš visų išsiilgtą pavasarį“.

Jaunieji miško bičiuliai taip pat buvo pasirengę puikiai: ir mįslių apie paukščius daug žinojo, ir įdomių pasakojimų buvo parengę.

Kartu su patyrusiais miškininkais paklampoję po sniegingą girią, pavargę, sukaitę, bet linksmi, iškabinę visus inkilus, sugrįžo atsigauti prie laukymėje sukrauto laužo, skanavo laužo dūmais kvepiančių dešrelių, gaivinosi arbata ir gaiviaisiais gėrimais bei smaguriavo saldumynais.

Pasak miškininkų, tokios akcijos skatina bendruomeniškumą, sutelkia bendriems darbams, skatina rūpinimąsi, gerą valią. Ši šventė buvo organizuojama kviečiant vaikus stebėti gamtą, fotografuoti joje vykstančius procesus, rūpintis ja. Jie užaugę tai perduos savo vaikams ir taip stiprins visos Lietuvos visuomenę, miškai bus išsaugoti ateities kartoms.

Pasak Švenčionėlių urėdijos miškininkų, mūsų rajone inkilai kartu su mokiniais ir jaunaisiais miško bičiuliais dar bus kabinami ne vieną dieną ir įvairiuose miškuose.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis