Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4243
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29373
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76699
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kai ūkininkaujama nelygiomis sąlygomis

2013 m. kovo 30 d. šeštadienis Nr.23 (1266)

Kovo 22-ąją Kauno sporto halėje vykusiame Visuotiniame žemdirbių suvažiavime dalyvavo 20 Švenčionių rajono žemdirbių. Tai gal ir nedaug, nors šia prasme savotišką „rekordą“ pelnė Kretingos rajonas, į forumą pasiuntęs tik vieną ūkininką, Žemės ūkio skyriaus vedėją ir seniūnijos specialistą.

Tarp Švenčionių rajono atstovų buvo Švenčionėlių seniūnijos Trūdų kaimo ūkininkas Arūnas PETKEVIČIUS.

 

- Kokie jūsų įspūdžiai, pastebėjimai?

- Suvažiavimo darbu esu patenkintas, - sako A.Petkevičius. - Tik didelį nepasitenkinimą kelia Briuselio politika, verčianti Lietuvos ūkininkus dirbti nelygiomis sąlygomis. Jaučiamės diskriminuojami, nes gauname daug mažesnes išmokas negu Vakarų Europos šalys. Todėl suprantamas mūsų noras ir reikalavimas – išmokų suvienodinimas.

 

- Tačiau neatrodo, kad šis reikalas bent artimiausiu metu bus palankiai išspręstas. Ką daryti? Juk pagal ankstesnius susitarimus jau nuo 2014-ųjų gegužės mėn. užsieniečiai įgyja teisę pirkti žemę Lietuvoje.

- Jokiu būdu negalima to leisti, - kategoriškai nusiteikęs Arūnas Petkevičius. - Užsieniečiai, gaudami daug didesnes išmokas negu mes, tas žemes kaipmat išpirks. Mes, konkuruodami su jais diskriminacinėmis sąlygomis, liksime it musę kandę. Mano giliu įsitikinimu, žemę užsieniečiams galima būtų leisti parduoti mažų mažiausiai tik po penkerių metų. Juk ES ligi šiol nesuvienodino išmokų.

 

- Suvažiavime nemažai laiko buvo skirta gyvulininkystės gerinimo klausimams, nes Lietuvoje mažėja melžiamųjų, kasmet į Izraelį ir kitas šalis išvežama apie 130 tūkst. veršelių. Net apie 50 proc. kiaulienos į Lietuvos vidaus rinką įvežama iš kitų šalių. O juk daug kas žino, kad tarpukariu Lietuvos bekonai buvo labai vertinami Anglijoje, Airijoje ir kitose užsienio šalyse.

- Labai pritariu suvažiavime pareikštoms mintims, kad reikia iš esmės atgaivinti gyvulininkystę, - sako A.Petkevičius, - kurti mišrius ūkius. Bet čia vėl susiduriame su problema: gyvulininkystei plėsti reikalingos fermos, jų statybai – pinigai. Šia galimybe vėl daug lengviau galės pasinaudoti užsieniečiai, gaudami daug didesnes išmokas negu mes. Taigi dar kartą sakau: kol Lietuvos žemdirbiams nesuvienodintos išmokos, apie gimtosios žemės pardavimą užsieniečiams neturėtų būti jokios kalbos.

Bronius NARKŪNAS