Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5340
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15527
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91557
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Baltasis badas grasina žvėreliams

2013 m. balandžio 6 d. šeštadienis Nr.24 (1267)

Žiema nepagailėjo sniego mūsų rajonui, dar nemažai jo pridrėbė ir pavasaris. Tad vienas ant kito susikloję keli jo sluoksniai ypač apsunkino miško žvėrelių gyvenimą. Jiems trūksta maisto, apačioje sušalusi kieta sniego pluta iki kraujo braižo stirnoms kojas, kai jos mėgina prisikasti iki želmenų ar pernykščių samanų. Boluoja pakelėse bado genamų žvėrelių apgraužti krūmokšniai, mažesnių medelių kamienai ir šakelės.

Pasak Aplinkos ministerijos, sudėtingiausia situacija - Šiaurės ir Rytų Lietuvoje, ypač miškinguose rajonuose. Dėl suledėjusio sniego sluoksnio kanopiniai žvėrys, ypač stirnos, negali pasiekti maisto, be to, gyvūnams sunku judėti. Pagalbos reikia ir šernams, ypač šernėms, kurios šiuo metu jau veda šerniukus.

Nors žiema gyvūnams ir nebuvo labai sunki, bet šiuo metu žvėrys jau yra išsekę, todėl jiems būtina žmonių pagalba. Pasirūpinti miško gyventojais kviečia ir Švenčionėlių miškų urėdijos specialistai. Rajono medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos pirmininkas Vytautas Bunevičius sakė, kad miškininkai ir medžiotojai ir toliau pripildo pašaru ėdžias, rūpinasi, kad iki šėryklų būtų nuvalyti keliai, bet kviečia prisijungti ir kitus geros valios žmones. Ypač tie, kurie miško žvėrelius šėrė žiemą, turėtų nepamiršti to daryti ir dabar. O visi norintys pagelbėti miško gyventojams, kuriems grasina baltasis badas, kviečiami vežti į miškus grūdų, runkelių, morkų, obuolių, kukurūzų. Jeigu nori prisidėti, bet neturi transporto, tai čia visada patalkins miškininkai. „Tik nesiūlykit miško žvėreliams pirktinių obuolių, - juokiasi V.Bunevičius. – Jie neės. Geriau naminiai, kad ir kiek parudavusiais šonais“.

Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė Onutė Gylienė sakė nepamiršti ir paukštelių, tie kurie juos lesino, būtinai turėtų lesinti ir toliau. Maisto trūksta ir pas mus žiemojusiems ar per anksti sugrįžusiems paukščiams. Jau ir mūsų rajone miškininkai pastebėjo sugrįžusius gandrus, gerves, pempes, varnėnus ir kitus paukščius, nors jų giesmelės dar nėra tokios spalvingos ir garsios kaip pavasarį.

Aplinkos ministerija primena, kad susiklosčiusios gamtinės sąlygos kelia grėsmę ir žuvims, nes dėl pakankamai storos ledo ir sniego dangos vandens telkiniuose ima trūkti deguonies, žuvys gali pradėti dusti, ypač nepratekančiuose, pelkėtuose, iškastiniai vandens telkiniuose bei tvenkiniuose. Vandens telkinių naudotojams, savininkams ir žvejams rekomenduojama pasirūpinti ir žuvimis.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis