Mes turime 420 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3041
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28171
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75497
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijai įteikta Žalioji vėliava

2011 m. birželio 29 d., trečiadienis Nr. 47 (1094)

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos atstovai – urėdas Nauris Jotautas ir buvo pakviesti į žaliąją konferenciją, kuri vyko Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje. Tą dieną Mindaugo gimnazijai buvo įteikta gamtosauginių mokyklų programos Žalioji vėliava. Į renginį atvyko ir Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovai: Gamtosauginių mokyklų programos koordinatorius R.Rimavičius ir gamtosaugininkas A.Gaidamavičius.

Gimnazijos direktorė L.Aborovičienė pristatė gimnazijos bendruomenę, vykdomus projektus. Pasidžiaugė, kad vykdoma ne tik ekologinė veikla, bet geri gimnazistų sportiniai laimėjimai, sėkmingai pasirodo ir meno kolektyvai. Direktorė pažymėjo, kad gyvenant ir dirbant pušyne, kai per langą gali stebėti medžiais šokuojančias voveraites, genius, klausytis paukščių balsų, tiesiog negali nesidomėti gamta ir ekologija.

R.Rimavičius trumpai pristatė jo koordinuojamą Gamtosauginių mokyklų programą. Ji yra viena iš 5 Aplinkosauginio švietimo fondo pasaulyje įgyvendinamų programų. Tai 1981 m. įkurta tarptautinė nevyriausybinė, ne pelno siekianti organizacija. Pagrindinis Fondo tikslas - aplinkosauginis švietimas ir visuomenės savimonės kėlimas, XXI a. darbotvarkės įgyvendinimas, įtraukiant įvairaus amžiaus ir tautybių žmones per formalų ir neformalų švietimą. Gamtosauginių mokyklų programa orientuoja mokyklas į praktinę gamtosauginę veiklą, skatina mokyklų bendruomenių aktyvumą, ugdo mokinių kūrybiškumą, remiantis įvairiais darnaus vystymosi aspektais ir kuriant ryšius su bendruomenėmis.

Gamtosauginių mokyklų programos nauda – aplinkosauginių žinių augimas, vietinės bendruomenės įtraukimas, vandens bei energijos vartojimo mažinimas, tarptautinių ryšių užmezgimas ir t.t. Programos dalyviai, įvykdę Aplinkosauginio švietimo fondo keliamus reikalavimus, apdovanojami Žaliąja vėliava. Šis apdovanojimas suteikiamas vieneriems metams.

Gamtosauginių mokyklų programa pradėta įgyvendinti 2004 metais. Tuomet programoje dalyvavo 12 mokyklų, 10 iš jų buvo apdovanotos Žaliąja vėliava. 2006 metais Lietuvoje Žaliąja vėliava buvo apdovanotos 34 mokyklos. 2006 – 2007 mokslo metais šioje programoje dalyvavo virš 60 Lietuvos mokyklų. Programos įgyvendinimą Lietuvoje prižiūri Nacionalinė Gamtosauginių mokyklų programos taryba, kuri sprendžia, ar mokykla nusipelnė gauti Žaliąją vėliavą, taip pat renka įvairių konkursų laimėtojus.

Gamtosauginio komiteto pirmininkė G.Garlaitė aptarė projekto „Gamtosauginė mokykla – mūsų ateitis“ eigą. Ji akcentavo, kad į projektą įsitraukė apie 200 Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenės narių ir projekto partneriai.

Po to gausiai į aktų salę susirinkę Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos moksleiviai pristatė atliktus tiriamuosius darbus. V.Kumelan ir I.Bagdonaitė - „Švenčionių rajono gamtos paminklai“. Pristatyti net 8 rajono gamtos paminklai su fotografijomis, aprašymais ir legendomis. Įdomus ir kitas pranešimas - Ž.Aidukaitės ir A.Žemaitytės „Ką mena senos fotografijos?“. Įdomu pamatyti senas net praeito amžiaus įvykius menančias fotografijas: Švenčionėlių miesto vaizdus, giminaičių šventės momentus. Tai tikrai neįkainojamas turtas. Smagu, kad D.Milonaitytės, I.Gaidamavičiaus atlikti „Švenčionėlių miesto ir apylinkės vandens tyrimai“ bei G.Guobytės „Automobilių taršos analizė Švenčionėliuose“ parodė, kad pas mus vanduo ir oras pakankamai švarūs. Taip pat džiugu, kad aplink Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją medžiai mažai serga ir nėra pažeisti mechaniškai. Tą parodė ir G.Gedžiūtės tyrimas „Medžiai taip pat serga...“. Dar pristatyti darbai: J.Prunskaitės ir I.Klipčiūtės „Klevo lapų tyrimai“, S.Breidokaitės „Alkoholio įtaka organizmo augimui“. Tokie aktualūs moksleivių darbai - tai neabejotinas jiems vadovavusių mokytojų: J.Guigienės, D.Gaidamavičienės, N.Gudelienės, D.Sinkevičienės ir J.Politienės sumanaus darbo rezultatas.

Gimtosios gimnazijos pasiekimais pasidžiaugė ir čia apsilankęs buvęs jos moksleivis A.Gaidamavičius. Jis kreipėsi į susirinkusius J.Marcinkevičiaus žodžiais: „Ateityje žmogus galės vadintis žmogumi, jei bus gamtosaugininkas“. Ir pasveikino visus tapus žmonėmis.

Renginio pabaigoje Švenčionėlių miškų urėdijos urėdas N.Jotautas apdovanojo fotografijų ir piešinių konkurso „Miškas gražus ir žiemą, ir vasarą“ nugalėtojus. Trys gimnazistai Loreta Bendorytė, Tomas Taluntis ir Rugilė Rutkauskaitė apdovanoti kelialapiais į Kaltanėnuose vyksiančią vasaros poilsio stovyklą. Ilona Žilytė ir Monika Karaliūnaitė gavo paskatinamuosius prizus - knygas „Inkilų gyventojai“. Prizu – knyga „Mažoji dendrologija“ apdovanota ir gimnazijos dailės mokytoja Alfreda Karovackienė.

Kitų mokyklų ir gimnazijų to paties konkurso nugalėtojai bus apdovanoti bendrų renginių metu.

Pasibaigus mokslo metams, linkime gražaus ir turiningo vasaros poilsio, naujų įspūdžių!

Onutė GYLIENĖ
VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė