Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3042
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13229
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčioniškiai vėl gali tikėtis medalių

2013 m. balandžio 10 d. trečiadienis Nr.25 (1268)

Švenčionių rajono teritorijoje medžioja 35 medžiotojų būreliai ir klubai. Iš jų 14 būrelių ir klubų priklauso Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugijai (MŽD). Per užpraėjusį medžioklės sezoną švenčioniškiai už pateiktus sumedžiotų žvėrių trofėjus pelnė 1 aukso ir 15 sidabro bei bronzos medalių.

Šiemet vėl kovo 28-osios popietę į Švenčionis atvyko trofėjų vertinimo komisija. Jos sudėtis, kaip ir pernai, liko nepakitusi: Vilniaus rajono aplinkosaugos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas – komisijos narys, medžioklės trofėjų vyriausiasis ekspertas Algis Petrauskas – komisijos pirmininkas, medžioklės trofėjų ekspertė Rūta Burneikaitė – komisijos narė.

Trofėjų pateikimo organizavimo našta iš esmės guli ant Švenčionių MŽD valdybos pirmininko Vytauto Bunevičiaus ir šios draugijos medžioklės žinovo Kęstučio Panavo pečių.

Nesu medžiotojas. Gal todėl man pasirodė, kad į apžiūrą su gausybe trofėjų suplūdo daug švenčioniškių.

- Ar būtinai visus sumedžiotų žvėrių trofėjus reikia pateikti apžiūrai, - dar prieš prasidedant, pasiteiravau Vytautą Bunevičių.

- Elninių žvėrių – briedžių, elnių, stirnų – trofėjus apžiūrai privalu pateikti kasmet, - išgirdau atsakymą. – Nesvarbu, ar jie būtų labai vertingi, ar daug menkesnės vertės.

Nepaisant labai snieguotos žiemos, labai ribojusios medžiokles – briedžių ir stirnų ragų, kaukolių, šernų ilčių pateikta tikrai daug. Kiekvieną iš jų vertino komisija.

„Ar daug jų atrankos būdu gali pateikti į tolesnes parodas?, – knietėjo paklausti. – „Ar gali švenčioniškiai vėl tikėtis medalių?“.

- Tikėtis medalių tikrai gali, - tarytum atspėdamas mano mintis, nelauktai prašneko komisijos pirmininkas Algis Petrauskas. – Aukso medalių gali tikėtis už apžiūrai pateiktus briedžio ragus, stirnino ragus, taip pat už bebro kaukolę. Nemažai kitų trofėjų, ypač stirninų ragų, gali būti įvertinti sidabru arba bronza.

Anksčiau dalis Adutiškio girininkijos plotų buvo skirti komercinei medžioklei. Dabar tokių plotų Adutiškyje nėra. Tačiau respublikoje komercinei medžioklei numatyti 7 tokie vienetai. Vienas iš jų jau patvirtintas. Kiti 6 laukia savo eilės.

Medžioti į komercinius plotus atvykdavo arba atvyks ne tik Lietuvos medžiotojai, bet ir svečiai iš užsienio – vokiečiai, anglai ir kt. Ar jiems taip pat galiojo arba galios reikalavimas sumedžiotų elninių žvėrių trofėjus pateikti apžiūrai?

- Komercinėse medžioklėse sumedžiotų žvėrių trofėjus vietoje įvertina specialistai, - paaiškino Algis Petrauskas. – Tokius trofėjus užsieniečiai gali gabentis į savo namus. Negalėtų nebent tik tuo atveju, jei tas trofėjus būtų labai svarbus, vertintas kaip nacionalinis turtas. Bet tokio atvejo ligšiol Lietuvoje dar nebuvo.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis