Mes turime 253 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:721
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19265
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66591
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Maloniai kviečiame į knygos pristatymą

2013 m. balandžio 13 d. šeštadienis Nr.26 (1269)

Žvaigždėtas dangus visais laikais buvo viena svarbiausių gamtos „knygų“. Sulig metų laikais pasirodantys ir vėl dingstantys tam tikri nekintantys žvaigždžių deriniai – žvaigždynai - tai senovinis dangaus kalendorius, pagal kurį mūsų protėviai orientavosi laike - sužinodavo metų laikų bei svarbiausių žemės ūkio darbų pradžią ir kt. Pagal žvaigždynus, kurie patenka į metinį Saulės kelią (ekliptiką), pavadinti Zodiako ženklai. Saulės judėjimas Zodiaku yra reiškinys, atspindintis Žemės skriejimą aplink Saulę. Zodiake yra pasirinkta 12 ženklų, ir laikoma, kad kiekvienas jų užima vienodą dydį (1/12 ekliptikos rato). Laikoma, kad zodiakas kilęs iš šumerų civilizacijos.

Bet „Lietuviškas zodiakas“? Tai skamba išties labai neįprastai! Mes esame ypatingo atradimo liudininkai. Remdamasis menkais istorinių šaltinių duomenimis, tautosakine ir etnografine medžiaga, mūsų kraštietis, visoje Lietuvoje plačiai žinomas etnokosmologas, dirbantis etnoastronomijos ir liaudies meno simbolikos tyrimų srityse, Jonas Vaiškūnas atkūrė lietuviško Zodiako fragmentus, o dvylikos savitų ženklų, aptiktų ant unikalaus apeiginio kaušo, tyrimas jam netikėtai leido patvirtinti šio atradimo tikrumą. Lietuviško Zodiako rekonstrukcija knygoje pristatoma paprastai ir suprantamai, bet nenusižengiant moksliniams tyrimo metodams.

Apie lietuviškojo zodiako rekonstrukciją ir kitus įdomius dalykus, aprašytus knygoje „Skaitant dangaus ženklus“, mums papasakoti maloniai sutiko pats knygos autorius Jonas Vaiškūnas.

Knygos pristatymas vyks šių metų balandžio 19 d. 16.00 val. Nalšios muziejuje. O kad būtų dar smagiau ir įdomiau, retkarčiais savo dainomis ir dūdmaišio melodijomis įsiterps Jus, gerbiamieji, nuoširdžiai mylintis ir visada labai muziejuje laukiantis senojo folkloro ansamblis „Dobile“.

Renginio organizatoriai – Viešoji biblioteka, Nalšios muziejus ir folkloro ansamblis „Dobile“ laukia Jūsų!

Violeta BALČIŪNIENĖ

Nalšios muziejaus etninės veiklos skyriaus vedėja

Liudmila UNTANIENĖ

Viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vedėja