Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3247
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13434
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89464
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaltanėnų UTC vienu metu sutilpo net trys stovyklos

2011 m. birželio 29 d., trečiadienis Nr. 47 (1094)

Dažnai pravažiuodamas Kaltanėnų miestelį, pamatęs nuorodą į Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centrą, pagalvodavau, kaipgi sekasi išgyventi šiam centrui visuotinės krizės sąlygomis. Vieną birželio pavakarę užsukęs į Kaltanėnų UTC sutikau šios įstaigos direktorių Kęstutį Lisauską, ką tik grįžusį iš plaukiojimo baidarėmis Žeimenos upe su stovyklautojų grupe.

- Šiuo metu pas mus apsistojusios net trys skirtingos grupės. Viena – „Versmės“ leidyklos ekspedicija – renka medžiagą būsimai monografijai apie Kaltanėnų valsčių. Kita grupė – iš Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos. Tai lyg ir mūsų partneriai. Šios mokyklos vaikai visada stovyklauja pas mus. Puikiai bendraujame ir su jos įkūrėja dailininke Jūrate Stauskaite. Ši grupė dirba individualiai, bet integruojasi ir į mūsų veiklą. Turime ir naują įdomų tarptautinį projektą. Tai lyg ir naujas etapas mūsų veikloje. To projekto tikslus galima pavadinti „Išgydyti gyvūnais“. Iš Latvijos buvo atvežti šunys ir arkliai, su kurių pagalba bandoma vaikus išgydyti nuo įvairių kompleksų. Mes irgi jiems pasiūlome savo paslaugas. Tai ir važiavimas dviračiais, ir plaukimas baidarėmis. Vykdome ir krašto pažinimo programą, - apie šiuo metu Kaltanėnų UTC vykdomą veiklą pasakoja direktorius Kęstutis Lisauskas.

- Ar jau apsirūpinote reikiamu inventoriumi?

- Dviračius jau turime savo, o dalį baidarių tenka nuomotis, turim partnerių, kurie mums padeda.
- Kaipgi pavyko išgyventi per krizę?
- Su Švenčionių rajono mokyklomis turime sutartis, kai kurios – Švenčionėlių pagrindinė, Svirkų pagrindinė, Adutiškio vidurinė – mokyklos yra mūsų partnerės. Kartu bandom daryti pažintines krašto pristatymo veiklas šių mokyklų vaikams. Vystosi ir plečiasi ryšiai ir su kaimyninio Ignalinos rajono mokyklomis. Šiais metais pradėjome priimti trumpalaikes grupes. Paprasčiau tariant, leisdavome apsigyventi į mūsų kraštą su ekskursijomis atvykusioms moksleivių grupėms iš tolimesnių rajonų. Bet buvo ne tik nakvynė, buvo ir plaukimas baidarėmis, buvo ir laužas. Svarbu ir žinią apie mūsų kraštą paskelbti. Juk kuo plačiau ta žinia paskleidžiama, tuo didesnė tikimybė sulaukti stovyklautojų ir iš toliau, - sako Kaltanėnų UTC direktorius Kęstutis Lisauskas.

Žinoma, tokie trumpalaikiai apgyvendinimai reikalauja papildomų darbo sąnaudų, bet nedidelis kolektyvas jau išmoko priimti ir atlaikyti iššūkius.

- Man asmeniškai labai patiko rimtas mokytojų, organizuojančių moksleivių ekskursijas, požiūris. Jie džiaugėsi atradę mus, nes apie Kaltanėnų UTC beveik nieko nežinojo, - tęsdamas pokalbį pasakoja Kęstutis Lisauskas. - Visos tos naujovės, sklaida kaip tik ir leidžia išgyventi ir plėsti savo veiklą.

Pasišnekučiavę apie veiklą, išeiname pasižiūrėti, ką veikia jaunieji dailininkai. Jau priėjus prie senojo bendrabučio matėsi jaunųjų dailininkų veikla. Vieni piešė ant čia pat kieme stovinčių kelmų, kiti darė šiuolaikines modernias skulptūras, o kai įėjome į laikinąją studiją, akys nespėjo bėgioti. Ant sienų buvo tapomi įvairūs siužetai, kuriuos tapė ir jaunieji dailės mokyklos ugdytiniai, ir jų vadovės Indrė Šiaudinytė-Gėlė ir Vida Židonienė, kurios trumpam atsitraukusios nuo savo darbų, papasakojo apie šių metų kūrybinės stovyklos ypatumus.

- Kiekvienas sienos gabalėlis – lyg atskiras popieriaus lapas, kuriame vaikai kuria savo fantazijas, savo pasaulį. Šiemet stovykloje vaikai nuo 10 iki 14 metų. Vaikams patinka ne tik piešti, bet ir vaidinti, velti vilną ir pinti. Veiklos daug, ir laikas pralekia labai greitai. Vaikams ypač patinka teatras, labai patinka vaidinti, žinoma, ir piešti. Gaila, kad tik vieną kartą per metus čia įvyksta Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos dailės stovykla, - su liūdesio gaidele atsisveikindamos sako mano pašnekovės ir nuskuba prie savo jaunųjų auklėtinių, kurie turi begalę įvairiausių prašymų ir klausimų. Išvažiuos dailininkai, o jų buvusios improvizuotos dirbtuvės bus tarsi savotiška mini galerija, į kurią atėjęs galėsi pasigrožėti vaikų fantazijomis.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis