Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3564
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13751
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89781
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Už ką turi susimokėti dantis besigydantis pacientas?

2013 m. balandžio 20 d. šeštadienis Nr.28 (1271)

„Kam teikiama nemokama odontologinė pagalba? Kur pacientas turėtų kreiptis dėl šių paslaugų? Kokias odontologo paslaugas  apmoka ligonių kasa Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis? Kas turi teisę į nemokamą dantų protezavimą? Kokia suma bus kompensuota, jei dantis protezuosiuos savo lėšomis?“ Tai – klausimai, kuriuos apie odontologiją dažniausiai užduoda pacientai. Į juos atsako Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

 

Kam teikiama nemokama odontologinė pagalba? Kur reikia kreiptis dėl nemokamos odontologinės pagalbos?

Teisę gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamas sveikatos priežiūros (taip pat ir odontologo) paslaugas turi tik asmenys, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu.

Reikia prisiminti, kad dėl odontologo paslaugų, kaip ir dėl kitų sveikatos sutrikimų, pirmiausia reikia kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios asmuo yra prisirašęs, ir pasiteirauti, kur galima gauti ligonių kasos apmokamas odontologo paslaugas.

Paprastai pirminio lygio odontologo paslaugos, kaip ir šeimos gydytojo paslaugos, teikiamos toje pačioje įstaigoje.  Jei įstaigoje odontologo nėra, įstaigos darbuotojai turi pateikti informaciją, koks odontologinis kabinetas ir kur teikia nemokamas odontologines paslaugas prirašytiems toje įstaigoje asmenims. Už pirmines odontologines paslaugas  įstaigai apmoka teritorinė ligonių kasa pagal įstaigoje prirašytų gyventojų skaičių, t. y. nepriklausomai nuo to, kiek kartų asmuo lankėsi pas odontologą ir ar iš viso lankėsi.

 

Kokios yra pirminės odontologinės sveikatos priežiūros paslaugos?

Šioms paslaugoms priskiriamasdantų ėduonies gydymas, pulpito, kai kurių rūšių periodontito gydymas, dantų akmenų nuėmimas, dantų ir dantų šaknų traukimas,  ikivėžinių ligų įtarimas, vaikų dantų ėduonies profilaktika, sąkandžio anomalijų išaiškinimas ir profilaktika, laikinų įtvarų uždėjimas gydant dantų traumas ir kt.

 

Ar tikrai už dalį poliklinikoje teikiamų odontologo paslaugų pacientui reikia susimokėti?

Gydantis dantis iš tiesų už kai ką reikia mokėti. Svarbu žinoti, kad teks sumokėti už plombines ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones. Taigi pacientas sumoka ne už gydytojo darbą – už jį moka ligonių kasa, – o už dantims gydyti sunaudotas medžiagas ir vienkartines priemones.

Išimtis taikoma vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau nei jiems sukanka 24 metai, bei socialiai remtiniems asmenims. Tada būtina pateikti gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą.

 

Kas turi teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto?

Tokią teisę turi šie apdraustieji privalomuoju draudimu:

· Asmenys,   kuriems sukako senatvės pensijos amžius,

· Vaikai iki 18 metų,

· Asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais.

 

Kur kreiptis norint gauti kompensuojamasdantų protezavimo paslaugas?

Norėdamas gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas,  žmogus pirmiausia turi keiptis į gydymo  įstaigos, prie kurios yra prisirašęs, gydytoją odontologą. Gydytojas nustato, ar asmeniui gali būti teikiamos kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos. Beje, galima kreiptis ir į kitos gydymo  įstaigos gydytoją odontologą, bet tokiu atveju už suteiktą konsultaciją reikės susimokėti. Nustatęs, kad asmuo atitinka indikacijas dantų protezavimui, gydytojas odontologas jam pateikia išvadą (forma 027/a).

Taigi asmuo,  norėdamas gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas, gydymo įstaigai, prie kurios yra prisirašęs, turi pateikti šiuos dokumentus:

· Prašymą įrašyti į dantų protezavimo laukiančiųjų sąrašus,

· Asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą,

· Dokumentą, įrodantį teisę gauti dantų protezavimo paslaugas,

· Gydytojo odontologo išvadą dėl dantų protezavimo reikiamumo (forma 027/a).

Iš pacientų gautus prašymus gydymo įstaiga pateikia teritorinei ligonių kasai, o teritorinė ligonių kasa pagal prašymų užpildymo datą asmenis įtraukia į savivaldybės gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą.

Svarbu žinoti, kad teritorinės ligonių kasos sudaromas sąrašas yra tęstinis ir sudaromas atsižvelgiant į vienintelį kriterijų – prašymo užpildymo datą. Sudariusi šiuos sąrašus teritorinė ligonių kasa paštu išsiunčia gyventojams pranešimus apie jų įtraukimą į laukiančių dantų protezavimo sąrašus. Pranešime nurodomas ir sąrašo numeris.

 

Ką reikėtų daryti gavus tokį pranešimą?

Asmuo, įtrauktas į sąrašą gauti dantų protezavimo paslaugas, turi teisę pasirinkti – gavus pranešimą apie įrašymą į sąrašus nelaukti, kol bus pakviestas protezuoti dantų ir pačiam sumokėti už suteiktas dantų protezavimo paslaugas, ar laukti, kol ateis eilė ir bus pakviestas gauti dantų protezavimo paslaugas, kompensuojamas iš PSDF biudžeto.

Abiem atvejais dantų protezavimo paslaugų teikimo išlaidos kompensuojamos tik atėjus eilei, t.y., kai įsakymo nustatyta tvarka asmuo įgyja teisę į kompensaciją.

Vaikams, įtrauktiems į sąrašą, dantys protezuojami be eilės.

 

Nemažai pacientų, nenorinčių laukti eilėje, už dantų protezavimą susimoka patys. Kokius dokumentus ir kam pateikti, kad išlaidos būtų kompensuotos?

Jei gavęs teritorinės ligonių kasos pranešimą apie įtraukimą į laukiančių dantų protezavimo sąrašą asmuo nusprendė nelaukti, kol ateis eilė, ir už suteiktas dantų protezavimo paslaugas susimokėjo pats, tai norėdamas, kad šių paslaugų išlaidos būtų kompensuotos, teritorinei ligonių kasai turės pateikti:

· Prašymą kompensuoti šias išlaidas, kuriame turi būti nurodyta asmeninė sąskaita banke, į

kurią bus pervedamos lėšos,

· Sąskaitos originalą, kur turi būti išskirta suma, kompensuotina iš PSDF biudžeto,

· Pranešimą apie asmens įtraukimą į laukiančių dantų protezavimo sąrašą (pranešimo

dublikatą, jei savojo pranešimo neišsaugojote, išduos teritorinės ligonių kasos darbuotoja).

Tik atėjus eilei, TLK išsiųs pranešimą apie dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimą ir perves kompensaciją į nurodytą asmeninę sąskaitą banke.

 

Įrašytieji į dantų protezavimo eilę teiraujasi, kada ateis eilė protezuoti dantis.

Laikotarpis, kurį asmeniui tenka laukti eilėje dantų protezavimo paslaugoms gauti, priklauso nuoskirtų PSDF biudžeto lėšų dantų protezavimo paslaugų išlaidoms kompensuotiir nuo to, kurioje savivaldybėje jis gyvena – tenka laukti nuo vienerių iki kelerių metų.

Kai asmuo sulaukia eilės protezuotis dantis, TLK paštu jam išsiunčia pažymą apie teisę gauti dantų  protezavimo paslaugas ir sveikatos priežiūros įstaigų, su kuriomis TLK sudarė sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo, sąrašą.  Gavęs pažymą apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas, asmuo ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo jos išsiuntimo datos turi kreiptis į vieną iš sąraše nurodytų gydymo įstaigų.

Dėl sveikatos būklės ar kitų svarbių priežasčių protezavimas gali būti atidėtas, bet tokiu atveju pacientas per tą patį laikotarpį pateikia TLK prašymą dėl protezavimo atidėjimo, gydytojo išvadą apie sveikatos būklę, trukdančią protezuoti dantis, ir suderina protezavimo datą. Jei per tris mėnesius dėl dantų protezavimo nesikreipiama arba nesikreipiama dėl paslaugos atidėjimo, žmogus išbraukiamas iš sąrašo ir praranda teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas.

 

Ar numatyta maksimali kompensuojamų išlaidų suma?

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos pagal faktines išlaidas, bet apribojimų yra. Pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims šiuo metu kompensuojama iki 1157 litų. Kai kuriais atvejais(asmenims, kurių bedantis apatinis žandikaulis 4, 5, 6 dantų srityje yra mažesnio nei 12 mm storio) kompensuojama iki 3560litų.Vaikams kompensuojama iki 3560 litų, bet ne daugiau už faktines išlaidas. Kai neužtenka iš PSDF biudžeto skiriamos kompensacijos šioms paslaugoms, pacientui tenka primokėti. 

Vilniaus TLK inf.

 
Reklaminis skydelis