Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5841
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19701
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92058
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gamta

2013 m. balandžio 20 d. šeštadienis Nr.28 (1271)

Nors ir gausi bebrų populiacija

Pernai tik trys Švenčionių rajono ūkininkai pareiškė norą dalyvauti Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonėje „Pelno nesiekiančios investicijos“. Jie įsipareigojo sutvarkyti magistralinius griovius ir penketą metų juos tinkamai prižiūrėti. Darbu daug: iškirsti medžius, krūmus, išvalyti dugną, nupjauti šlaitų žolę. Visi kaip vienas tvirtino, kad labai daug jėgų ir darbo prireikia bebrų užtvankoms ardyti, nes šių graužikų privisę jau labai daug.

Dabar gal net labai juokingai atrodo ES šalių noras, kai 2004-aisiais Lietuvai stojant į šią Bendriją, bebrus paskelbti ypač saugotinais žvėreliais.

Dabar gal vienam ar kitam gali pasirodyti ir nelabai pagrįstas aplinkos ministro Valentino Mazuronio priimtas sprendimas nepratęsti bebrų medžioklės sezono. Šis medžioklės sezonas truko nuo rugpjūčio 1 d. iki balandžio 15 d.

Visuomenės apklausos aiškiai parodė, kad ministro sprendimui (prieš jį priimant, buvo apklausta visuomenė) dauguma apklaustųjų pritarė. Kai kurie siūlo šių graužikų medžioklės sezoną netgi sutrumpinti – sezoną pradėti nuo rugsėjo arba net spalio 1 d. iki kovo 15 d. arba balandžio 1 d.

Kodėl?

Bebriukai pradeda atsirasti dažniausiai balandžio pradžioje. Jie, likę be savo maitintojų (motinų) gali žūti. Pagaliau ir besilaukiančias pateles medžioti vargu ar humaniška.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo priskaičiuojama apie 48 tūkst. bebrų.

 

Pratęstas draudimas žvejoti lydekas

Lietuvos mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės lydekas draudžia žvejoti nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. Dėl vėluojančio pavasario Aplinkos ministerija pratęsė draudimą žvejoti lydekas dar dešimčiai dienų – iki balandžio 30 dienos.

Lydekų ištekliams apsaugoti aplinkosaugininkai šiuo metu visoje Lietuvoje taip pat vykdo akciją „Lydeka – 2013“. Per ją aplinkosaugininkai nuolat organizuoja reidus prie vandens telkinių. Inspektoriai į reidus važiuoja ir naktimis, ir savaitgaliais, ir per šventes. Pažeidėjams lieka vis mažiau vilčių, kad pavyks nuo mūsų pareigūnų pasislėpti ar išsisukti nuo baudų ir tūkstantinių ieškinių už žuvų ištekliams padarytą žalą.

Už draudžiamu laiku sugautą lydeką numatyta 543 Lt bauda. Jei tokia lydeka sugauta draustinyje ar rezervate, baudos dydis šoktels triskart, iki 1629 Lt.

Žvejoti lydekas iki balandžio 30 dienos draudžiama ir kaimyninėse valstybėse – Latvijoje, Lenkijoje.

Iki gegužės 15 dienos dar draudžiama žvejoti kiršlius ir salačius, iki gegužės 20 dienos – sterkus, nuo gegužės 1 dienos iki liepos 31 dienos – otus Baltijos jūroje, nuo gegužės 15 dienos iki birželio 15 dienos – žiobrius.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis