Mes turime 346 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4523
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20724
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96754
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Aukštaičių tarmė gyva ir vaikučių lūpose

2013 m. balandžio 24 d. trečiadienis Nr.29 (1272)

2013-ieji paskelbti Tarmių metais, tad šiemet stengiamasi visur, kur tik įmanoma, jas priminti, parodyti, kad jos gyvos ir pakalbėti tarmiškai.

Švenčionėlių miesto bibliotekoje nuolat vyksta įvairūs edukaciniai renginiai, ypač daug jų skiriama vaikams, kurie mielai čia lankosi ir bet kokiu atveju drąsiai veria bibliotekos duris.

„Lietuvių kalboje yra dvi tarmės – aukštaičių ir žemaičių“, - susitikimą su Švenčionėlių pagrindinės mokyklos ketvirtokais aukštaitiškai pradėjo Pasakų bobutė – Gražina Jarmalytė.

Pasiteiravusi, ar vaikai supranta tarmiškai aukštaitiškai, ir išgirdusi teigiamą atsakymą, G.Jarmalytė paskaitė mokytojos Marytės Šamšūrienės aukštaitišką pasveikinimą. Vaikai ir jų mokytojos klausė susidomėję. Jeigu ir buvo koks vienas kitas neaiškus žodis, čia pat visi ir išsiaiškino.

Pasakų bobutės būta nepėsčios – ji dar surengė vaikams „protų mūšį“ – juk dabar tokie labai madingi. Ji skaitė vaikams tarmiškus žodžius, o jiems reikėjo juos „išversti“ į literatūrinę kalbą, po to – atvirkščiai. Vienas per kitą kėlė ketvirtokai rankas, kad galėtų teisingai atsakyti į klausimus, įminti mįsles.

Labai smagiai G.Jarmalytė paskaitė ir pasaką aukštaičių tarme, o paskui dar paklausinėjo vaikučių, ar jie viską teisingai supratę. Visi džiaugėsi, kad mūsų – aukštaičių – tarmė vis dar gyva, ir puikiai galime susišnekėti, nors viešajame gyvenime daugiausia kalbame literatūriškai.

Tarmių skaitymus surengusi Švenčionėlių bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkė Ramutė Kriaučiūnienė ir jos kolegės išdalino aktyviai renginyje dalyvavusiems vaikams skirtukų knygoms, kvietė ir toliau būti nuolatiniais bibliotekos skaitytojais ir renginių dalyviais, o G.Jarmalytė, ilgametė pedagogė, dar pridėjo, kad visapusiškam lavinimuisi ir tobulėjimui svarbu skaityti, skaityti, skaityti.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis