Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5247
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21448
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97478
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ilgamečių direktorių vadovaujamose įstaigose – tvarka

2013 m. gegužės 4 d. šeštadienis Nr.31 (1274)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė kartu su patarėja Danguole Juozapavičiene viešėjo Švenčionių rajone, kur aplankė savivaldybę, ministerijos kuruojamas įstaigas, vaikų globos namus, socialinės globos namus, taip pat susipažino su svarbiausiais savivaldybės įgyvendinamais projektais.

Vizitas rajone prasidėjo nuo Pabradės. Socialinės globos namuose ministrę pasitiko ilgametė direktorė Nijolė Genytė, rajono meras Vytautas Vigelis, Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas, pabradiškiai tarybos nariai. Ministrė ir jos patarėja susižavėjo su meile ir meniniu skoniu puoselėjamais Socialinės globos namais, tapusiais vieninteliu prieglobsčiu labiausiai likimo nuskriaustiems žmonėms – vaikams su negalia, kurių nepanoro auginti jų šeimos. Tokių beveik 200. Beveik tiek pat ir darbuotojų, tapusių jiems vieninteliais artimais žmonėmis, prie kurių gali prisiglausti. Viešnios sakė, kad tokių gražių globos įstaigų dar nemačiusios. Visą gyvenimą šiam darbui skirianti ilgametė direktorė turi vis naujų sumanymų. Jaukūs gyvenamieji kambariai, pasakiška aplinka, kur, atrodo, kiekvienas medelis turi savo vietą ir paskirtį, raminančiai šniokščia fontanas ir lėtai moja sparnais vėjo malūnas, panoraminiais langais šviečia reabilitacijos centras, labai reikalingas jėgoms sustiprinti – visa tai skirta šių namų globotiniams. Kaip ir įrengiamas klojimo teatras, kuriame direktorė svajoja rengti festivalius, kviesti regiono kolektyvus. Sunkesnės būklės gyventojus darbuotojai vežioja vežimėliuose jaukiame erdviame kieme, o stipresnieji gyvena įdomiai ir smagiai – žaidžia futbolą, sodina daržus, tvarko aplinką.

Kukliau atrodo kitas socialinės globos pastatas – Pabradės vaikų globos namai, bet tik kol kas. Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas džiaugiasi, kad pavyko su ministerija prieiti sutarimą šiuo klausimu. Siekiant sudaryti vaikams artimą šeimai aplinką, jau priimtas Vyriausybės sprendimas ir skirtas finansavimas trijų naujų nedidelių namelių, kuriuose vaikai galės gyventi po 6-7, statybai. Projekto vertė 1,8 mln. Lt. Nauji nameliai bus statomi dabartinių vaikų globos namų kieme. Šiam projektui A. Lašinskas dar siekia papildomai gauti 400 tūkst. Lt teritorijos sutvarkymui. Senieji pastatai bus pritaikyti miesto bendruomenės poreikiams.

Strūnos socialinės globos namai taip pat pasitiko įprasta ramybe, grupė gyventojų truputį jaudinosi – repetavo ir ruošėsi koncertuoti svečiams, kiti užsiėmė įprastine veikla – rankdarbiais, piešimu. Namuose, kuriems per du dešimtmečius vadovauja Petras Velička, tvarkinga, jauku, nauji gyventojai visada pritampa, turi įvairios veiklos, sudarytos sąlygos gyventi poromis.

Trumpiau laiko buvo skirta Socialinių paslaugų centro Senų ir neįgalių žmonių bei Laikinos vaikų globos namų Švenčionyse apžiūrėjimui, nes šios įstaigos senuose pastatuose įsikūrusios laikinai. Senelių namai bus iškelti į naujus pastatus, kurie bus statomi Šventoje, globą turintys vaikai iš Švenčionių bus apgyvendinti Švenčionėliuose. Antanas Lašinskas informavo, kad Senų ir neįgalių žmonių namų statybos Šventoje projektui finansavimas (2,6 mln. Lt) jau skirtas. Tiesa, vedėjas dar siekia, kad būtų papildomai skirta 1 mln. Lt aplinkai sutvarkyti. Erdvioje 3 ha teritorijoje pastatyti modernūs senelių namai būsią vieni gražiausių Lietuvoje. Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė, vadovaujanti šiam centrui nuo pat jo įkūrimo, pasakojo, kad buvusių Švenčionėlių vaikų globos namų, dabar priklausančių Socialinių paslaugų centrui dalies pastatų rekonstrukcijai pasibaigus (vykdomas beveik 3 mln. Lt vertės projektas), čia bus perkelti ir šiuo metu Švenčionyse gyvenantys dvylika vaikų, kuriems yra paskirta laikina arba ilgalaikė globa.

Susitikimuose dėmesio skirta naujai globos namų licencijavimo tvarkai. Nuo 2015 metų visos šalies socialinės globos įstaigos galės funkcionuoti tik turėdamos specialias veiklos licencijas - iki šiol tai nebuvo privaloma, todėl ministrė gyrė globos įstaigų vadovus už iniciatyvumą. Socialinei globai ir lėšų daugiau skiriama. 2013 m. iš valstybės biudžeto socialinėms paslaugoms skirta 609 tūkst. tikslinių dotacijų. Tai yra 6,6 proc. daugiau nei 2012 m.

Ministrė apsilankė ir darbo biržoje bei Sodros Švenčionių skyriuje. Darbo biržai Švenčionyse dvidešimt metų vadovaujantis Genadijus Trusovas papasakojo apie padėtį rajono darbo rinkoje, įdarbinimo problemas, bendravimą su darbdaviais ir nurodė esminę problemą – trūksta savarankiškumo. Į ministrės klausimą, kiek galėtų prisiimti ankstesnių funkcijų, Genadijus Trusovas atsakė: „Kad ir visas“. Ministrė nudžiugino, kad yra svarstoma bent dalį funkcijų rajonuose veikiančioms darbo biržoms grąžinti. Per 20 metų pirmą kartą šių metų sausio 1 d. nedarbas rajone buvo viena dešimtąja mažesnis negu šalyje – 11,3 proc. 2007 – 2013 m. žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos įgyvendinimo priemonės „Ieškančių darbo asmenų integracija į darbo rinką“ įvairiose veiklose dalyvavo net 3577 rajono gyventojai. Tikimasi, kad žmonių dalyvavimas tokiose veiklose padidins užimtumą bei pagerins galimybes integruotis į dirbančiųjų ratą.

Sodros darbuotojos, skirtingai negu darbo biržos, sakė po centralizavimo atsidūrusios Utenos skyriaus pavaldume jokių pokyčių darbe nepajutusios, kaip dirbusios, taip dirba toliau.

Susitikime su meru Vytautu Vigeliu ir savivaldybės darbuotojais aptarti jaunimo politikos, socialinės piniginės paramos, socialinės globos klausimai. Socialinės paramos skyriaus vedėjas informavo, kad socialinės pašalpos gavėjų skaičius rajone stabilizavosi ir trejus metus sudaro apie 2800 gavėjų kasmet, kuriems per metus išmokama 6 mln. Lt, bet pernai kažkodėl net 900 padaugėjo gaunančių šildymo kompensacijas. Sugriežtinus sąlygas, šalpos gavėjų labai sumažėjo, bet tai atsigręžia ir prieš globos namus. Komisija nutraukia šalpos skyrimą jau vien todėl, kad asmuo yra socialinės globos įstaigoje, ir ji netenka šių lėšų, nors globoja sunkų ligonį.

Ministrė pasidžiaugė, kad rajono savivaldybė bendradarbiauja su jaunimu ir kasmet lėšos skiriamos jaunimo politikai vis didėja: 2012 m. savivaldybė finansavo 7 jaunimo iniciatyvinius projektus, šiais metais numatyta finansuoti dukart daugiau – net 14 projektų. Socialinės paramos skyrius pristatė ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus, kuriais siekiama plėsti socialinių paslaugų infrastruktūrą, modernizuoti globos namus, užtikrinti aukštą socialinės globos paslaugų kokybę. Ministrei gerą įspūdį paliko rajono socialinės įstaigos ir globos namai. Verta pastebėti, kad visoms šioms įstaigoms vadovauja ilgamečiai direktoriai.

Su ministre į Švenčionių rajoną vyko ir ministerijos priimamojo komanda, kuri konsultavo gyventojus apie pensijas, socialines, neįgalumo bei kitas išmokas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis