Mes turime 344 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4510
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Romai prašo jų nežeminti ir leisti ramiai gyventi

2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis Nr.34 (1277)

Nuo seno Švenčionėliuose gyvenusios dvi romų šeimos sakosi vis dar neturinčios ramybės, nors trys vietiniais vadinami asmenys, kaltinami rasiniu persekiojimu ir kurstymu, yra teisiami. Romai sako bijantys pasirodyti mieste, net į parduotuvę negali saugiai nueiti, jaunimas buvo tiesiog išvarytas iš sporto salės, jau nekalbant apie diskotekas. Štai visai neseniai Nikolajaus dukra, kaip teigia jos šeima, išėjusi į parduotuvę su trejų metukų vaiku, buvo primušta.

Oficialiais policijos duomenimis, ši nesveika atmosfera Švenčionėliuose tvyro nuo 2011 metų gruodžio 31-osios, kai prie „Maxima“ parduotuvės kilo baisios muštynės, net pirkėjai buvo išleisti iš parduotuvės per tarnybinį išėjimą. Tiesa, tarybos narys Rimas Klipčius tvirtina, kad viskas prasidėjo dar seniau, prieš dvejus metus. Sunku susivokti, kas geriau žino – policija ar R.Klipčius. Kaip ir apskritai neįmanoma suprasti, kas vyksta tarp grupelės (kelios dešimtys iš 5 tūkst. gyventojų iš tiesų – saujelė, bet kiek triukšmo kelia!) ir mažos romų bendruomenės. Pastebima mieste daugiau policijos, vienas gyventojas TV laidose kviečia ginkluotis ir šaukia: „Čia žmones pjauna!“, aišku, kad vyksta kažkokia sumaištis, bet niekas negali atsakyti dėl ko visa tai. Tikrasis tikslas, kaip ta yla iš maišo, kada nors vis dėlto išlįs, o kol kas – daug klausimų ir nė vieno aiškaus atsakymo. Kaip pastebėjo vicemerė Raja Krupenina, būtų geriausia, kad teisėsauga galėtų ramiai dirbti savo darbą, o gyventojai, politikai nesikištų, nes taip nesveikai didinama įtampa. „Kai paklausi konkrečiai žmogaus, ką jis matė, konkrečiai žino, atsako, kad nieko, bet girdėjo kalbant“, - susirūpinusi kalbėjo vicemerė Raja Krupenina pirmadienį rajono policijos komisariate vykusiame plačiai atstovaujamame susitikime – diskusijoje, į kurią atvyko aukščiausia šalies policijos vadovybė, dalyvavo rajono mero pavaduotoja, romų bendruomenės atstovai, taip pat Švenčionėlių miesto gyventojai, kurie romams priekaištų neturi, bei keli liberalai: tėvas ir sūnus Rimas ir Rimantas Klipčiai, Janina Deveikienė, švenčioniškis Kęstutis Trapikas ir buvęs kelių kadencijų Seimo narių padėjėjas, vos kelis mėnesius dirbęs ir pas Šarūną Birutį, bet šiuo metu jau neturintis šių pareigų Aleksandras Borovskis. Visi pastarieji kažkuo kaltina romus, o romai tiesiogiai rodo pirštu į Rimą Klipčių ir prašo juos palikti ramybėje. Į generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos klausimą, kuo galima būtų padėti romų bendruomenei, jie visi vienas per kitą prašė vienintelio – kad vietiniai leistų jiems ramiai gyventi, nežemintų, neužgauliotų jų moterų, negrasintų jaunuoliams... Tiesiog neįtikėtina, kad ES šalyje, rajone, kur nuo seno ir iki šiol taikiai gyveno įvairių tautybių žmonės, staiga gali taip pasijusti tautinė mažuma.

Tema reikalauja tęsinio, jis – šeštadienį.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis