Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:744
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19288
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66614
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pagerbtas Kazimiro Čechovičiaus atminimas

2013 m. gegužės 29 d., trečiadienis Nr.38 (1281)

Gegužės 12 dieną Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje buvo aukojamos Šventosios mišios, skirtos mūsų kraštiečio Kazimiro Čechovičiaus mirties metinėms. Mišias aukojo bažnyčios dekanas Vidas Smagurauskas ir kunigas Henrikas Blaževičius. Po Šv. Mišių dalyviai išvyko į Grigaliūnų kapines, kur yra palaidotas K.Čechovičius. Kapinėse prieš penketą metų pastatytas ąžuolinis kryžius, kurį paaukojo V.Vilkoit. Kryžius matomas nuo Švenčionių-Švenčionėlių kelio. Lietuvos lenkų sąjungos Švenčionių miesto skyriaus pirmininkė Danuta Gulevič supažindino susirinkusius su K.Čechovičiaus veikla ir bažnyčios statybos istorija, pažymėjo apie buvusios ilgametės gydytojos Jadvygos Radzievič nuopelnus atstatant K.Čechovičiaus kapavietę, paminėjo ir ilgamečio kraštotyrininko Stefano Gemburos veiklą.

Kazimiras Čechovičius gimė 1847 m. kovo 1 dieną. 1864 m. įstojo į karinę mokyklą. Carinės Rusijos kariuomenėje tarnavo nuo 1866 m. 1909 m. atleistas iš tarnybos su pensija ir general-leitinanto laipsnio. Švenčionyse tuo metu buvo sena medinė bažnyčia ir K.Čechovičius nusprendė statyti mūrinę. Tada mūsų kraštas buvo carinės Rusijos imperijos sudėtyje, todėl valdžia pareikalavo pastatyti cerkvę ir tik po to bažnyčią. Bažnyčios projektas buvo perdarytas keletą kartų, statinys negalėjo būti puošnesnis ir aukštesnis už cerkvę. 1898 m. bažnyčia buvo įšventinta. Nuo tuo laiko Švenčionyse buvo mūrinė bažnyčia. K.Čechovič finansavo bažnyčios altorių, koplytėlę Vidžių, Adutiškio, Naujosios ir Miško gatvių kryžkelei. Koplytėlė buvo atstatyta Sąjūdžio laikais. Šventiniame minėjime dalyvavo rajono tarybos narė, Lietuvos lenkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkė Irena Beinar, rajono tarybos narys, Lietuvos lenkų sąjungos Švenčionėlių miesto skyriaus pirmininkas Vaclav Vilkoit.

Valerijus JEMELJANOVAS