Mes turime 373 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3189
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19390
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95420
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliškiai jaunieji muzikantai drąsiai neria į festivalių ir konkursų vandenis

2013 m. birželio 5 d., trečiadienis Nr.40 (1283)

Artėjant mokslo metų pabaigai visose mokyklose rengiami žinių patikrinimai ir pasiekimų apibendrinimai. Ne išimtis ir Švenčionėlių meno mokykla, kurios mokiniai ir mokytojai vos spėja skaičiuoti sėkmingų pasirodymų festivaliuose ir konkursuose derlių.

Šiais mokslo metais dvi Švenčionėlių meno mokyklos mokytojos metodininkės Loreta Šidlauskienė ir Virginija Beržinskienė, turinčios didelę dalyvavimo respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose bei festivaliuose patirtį, savo mokykloje surengė I respublikinį styginių instrumentų jaunųjų atlikėjų festivalį-konkursą „Stygų šėlsmas“. Čia dalyvavo jaunieji styginių instrumentų muzikantai iš Ignalinos, Utenos, Nemenčinės, Visagino, Švenčionėlių, Pabradės ir Švenčionių meno mokyklų mokiniai. Buvo pakviesta autoritetinga komisija iš Vilniaus B.Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos: Danutė Serbentienė, Tatjana Kuc ir Agnė Varanavičienė. Nemažai laureatų vardų ir diplomų laimėjo svečiai, tačiau gerai pasirodė ir mūsų rajono mokiniai: laureatais tapo Pabradės meno mokyklos smuiko specialybės 2 kl. mokinė Diana Jakovlevaitė (mokytoja Margarita Matiušonok,koncertmeisterė Marija Beperšč) ir Švenčionėlių meno mokyklos kanklių specialybės 2 kl. mokinė Greta Nalivaikaitė (mokytoja Milda Matijošiūtė), o diplomante – Švenčionėlių meno mokyklos smuiko specialybės 1 kl. mokinė Justina Varno (mokytoja Virginija Beržinskienė), mergaitei fortepijonu akomponavo 5 klasės mokinys Arnoldas Leleika (mokytoja Loreta Šidlauskienė).

Laureatai ir diplomantai buvo apdovanoti ne tik diplomais, bet ir prizais, o visi dalyviai – atminimo dovanėlėmis. Konkurso dalyviai ir vertinimo komisija iš Švenčionėlių sakė išsivežę pačius geriausius įspūdžius bei negailėjo gerų žodžių organizatoriams. O tai geriausias paskatinimas organizatoriams tokį konkursą surengti kitais mokslo metais.

O štai Elektrėnų meno mokykloje vyko jau XIII respublikinis fortepijoninių ansamblių konkursas „Skambinu su draugu“. Konkurse varžėsi fortepijoninis ansambliai iš visos Lietuvos – Vilniaus, Kauno, Jonavos, Birštono, Kretingos, Zarasų ir kt. Švenčionėliškiai taip pat ne naujokai šiame konkurse. Šįkart Švenčionėlių meno mokyklai atstovavo trys fortepijoniniai ansambliai. Luko Kuleš ir Arnoldo Leleikos (mok. L.Šidlauskienė) ansamblis gavo laureatų diplomus ir dvi nominacijas: „Už geriausiai atliktą klasicizmo epochos kūrinį“ ir „Už ansamblinį skambinimą“. Adrianos Baltakytė ir Simono Šalnos ansamblis (mok. S.Turica) pelnė laureatų diplomus ir dvi nominacijas: „Už geriausiai atliktą šiuolaikinį kūrinį“ ir „Už ansamblinį skambinimą“. Augustės Semėnaitės ir Eglės Maliavkaitės ansamblis (mok. T.Šapokienė) tapo konkurso diplomantais. Ypač pradžiugino ir pačių mažiausiųjų grupėje dalyvavęs Pabradės meno mokyklos Gabrielės Volskaitės ir Adrianos Rutkovskytės ansamblis (mok.M.Beperšč), taip pat tapęs diplomantu.

Nemažai jaudulio patirta prieš gegužės pradžioje Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje vykusį III respublikinį jaunųjų pianistų konkursą „Muzica Amabile“ (miela muzika). Šiame prestižiniame labai aukšto lygio konkurse dalyvavo Švenčionėlių meno mokyklos 3 kl. fortepijono specialybės mokinys Lukas Kuleš (mok. L.Šidlauskienė). Berniukas čia atliko Bacho dvibalsę invenciją. Pasako jo mokytojos L.Šidlauskienės, šį gana sudėtingą kūrinį nėra lengva pagroti ir vyresniųjų klasių mokiniams, o Lukas, būdamas tik trečiokas meno mokykloje, puikiai pagrojo ir tapo konkurso I grupės diplomantu. Įdomus buvo ir šio konkurso organizavimas, dalyviams buvo suteikti numeriai ir paskirtas pasirodymo laikas, o iki rezultatų paskelbimo nei komisija, nei kiti dalyviai nežinojo, kokie mokiniai ir iš kokių mokyklų dalyvauja – kad nebūtų jokių išankstinių nuostatų. Tik paskelbus rezultatus Lukas su savo fortepijono mokytoja L.Šidlauskiene sužinojo, kad praktiškai teko varžytis tik su sostinės ir didmiesčių meno mokyklų mokiniais, ir džiugu – ne vieną jų nugalėti!

Gegužės viduryje smagiai nuteikė ir kelionė į Vilnių, į III jaunųjų muzikos atlikėjų festivalį „Piešiu muziką“. Švenčionėliškiams šis festivalis jau žinomas nuo praėjusių mokslo metų. Festivalio tikslas – susieti muziką ir dailę, tad kiekvienas atlikėjas turėjo ne tik atlikti laisvai pasirinktą kūrinį, bet ir pavaizduoti muziką popieriaus lape. Renginio metu skambant atlikėjų muzikai buvo eksponuojami dailės darbai. Festivalyje sėkmingai pasirodė Švenčionėlių meno mokyklos fortepijoninis ansamblis Dominyka Jurkevičiūtė, Emilija Gruškaitė, Karina Pokaliuk (mok. L.Šidlauskienė). Karolina Sliskytė (mok. T.Šapokienė) ne tik skambino fortepijonu, bet ir padainavo dainą. Karolinai akomponavo mokyt. S.Turicos mokinė Justina Šapokaitė. Visiems festivalio dalyviams buvo įteikti padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

Tą pačią dieną Karoliniškių meno mokykloje (Vilnius) vyko styginių instrumentų festivalis „Diena su lietuviška pjese“, kuriame, žinoma, dalyvavo ir Švenčionėlių meno mokyklos mokiniai: smuiku grojo Justė Varno (mok. V.Beržinskienė), jai fortepijonu akomponavo A.Leleika (mok. L.Šidlauskienė).

Ir vaikų mokytojos, ir mokyklos direktorė Rita Politienė bei visa bendruomenė džiaugiasi ir didžiuojasi tokiais gabiais ir aktyviais savo mokiniais, kurie ne tik garbingai atstovauja savo mokyklai, bet ir garsina Švenčionių rajoną.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis