Mes turime 132 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:513
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3906
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51232
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prieglobsčio prašytojų dienos centrui – penkeri

2013 m. birželio 8 d., šeštadienis Nr.41 (1284)

Jau penkerius metus į Lietuvą atvykusiems prieglobsčio prašytojams pirmuosius žingsnius šalyje žengti padeda dienos centras „Kultūrų įkalnė“. Per šį laiką išaugo ne tik dėkingų žmonių skaičius, tačiau išsiplėtė ir Pabradėje įsikūrusio centro teikiamos paslaugos.

Atsižvelgiant į prieglobsčio prašytojų poreikius, pradinei adaptacijai – integracijai, projekto vykdytojas Vilniaus arkivyskupijos Caritas, bendradarbiaudamas su projekto partneriais Užsieniečių registracijos centru, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija bei Valstybės sienos apsaugos tarnyba, prieglobsčio prašytojams teikia reikalingą būtinąją humanitarinę pagalbą, grupines ir individualias socialines konsultacijas, medicininės pagalbos teikimą, lietuvių kalbos kursus. Dienos centro gyvavimo laikotarpiu veiklas papildė itin reikalingi teisiniai mokymai, individualios teisinės konsultacijos, informaciniai susitikimai, kultūrinės-pažintinės išvykos, socialiniai renginiai ir muzikiniai užsiėmimai. Vienos veiklos išliko, kitos nepritapo, tačiau visos jos yra orientuotos į dienos centro „Kultūrų įkalnė“ lankytojų poreikių tenkinimą, komforto nepatogiomis sąlygomis kūrimą ir vieningumo skatinimą, nepaisant rasės, religijos, lyties ir tautybės. Kompetentingi ir retai kintantys darbuotojai, į kiekvieną naują lankytoją žvelgdami individualiai, geba jį užimti taip, kad šešėlyje neliktų jų pomėgiai ir leidžiamas laikas Lietuvoje taptų naudingas, turiningas ir įdomus.

Centro, finansuojamo EPF 2011 metų programos, „Prieglobsčio sąlygų ir prieglobsčio procedūrų gerinimo“ veiksmo, projekto „Prieglobsčio priėmimo sistemos gerinimas“ lėšomis, darbuotojai atvykusiems teikia informaciją apie Lietuvą, padeda integruotis į Lietuvos visuomenę, siekia sumažinti socialinę prieglobsčio prašančiųjų ir vietos bendruomenės atskirtį. Per projektinius metus dienos centrą jau aplankė apie 300 prieglobsčio prašytojų. Pabradės bendruomenės nariai gali dalyvauti organizuojamuose socialiniuose renginiuose, sporto užsiėmimuose ir atvirų durų dienose Užsieniečių registracijos centre, susipažinti su prieglobsčio prašytojais ir jų kasdienybe ir taip sugriauti visuomenėje tvyrančius mitus apie pabėgėlius, jų atvykimo į Lietuvą priežastis.