Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5705
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27592
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71575
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Savo žemę prižiūrėti verta

2013 m. birželio 8 d., šeštadienis Nr.41 (1284)

Naujasis žemės ūkio ministras sušvelnino sąlygas išmokoms už pievas ir ganyklas gauti. Ministro įsakymas galioja ir praėjusių metų išmokoms, jos perkaičiuojamos.

Apie šių metų deklaravimo eigą kalbamės su rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėju Albertu MARMA.

 

Iki pasėlių deklaravimo pabaigos liko tik savaitė?

Deklaracijos priimamos Žemės ūkio skyriuje ir seniūnijose iki birželio 15 d. Po to dar bus galima teikti paraiškas iki liepos 10 d., bet už kiekvieną pavėluotą dieną išmokos bus mažinamos 1 proc.

 

Laiko liko nedaug, o kiek dar nedeklaravusių?

Galėčiau palyginti su praėjusiais metais. Pernai rajone iš viso buvo pateikta 2820 paraiškų, deklaruota 30913 hektarų žemės ūkio naudmenų, tarp jų ir pasodintų miškų. Šiais metais Žemės ūkio skyriuje ir seniūnijose gauta 1550 paraiškų, palyginti su parėjusiais metais tik 54 proc. Turint omenyje, kad liko savaitė, o 45 proc. pareiškėjų dar nepateikė deklaracijų, galiu prognozuoti, kad paskutinės dienos bus labai karštos.

 

Ar daug žemdirbių vėluoja pateikti paraiškas ir tą padaro jau po nustatyto termino ir dėl kokių priežasčių?

Kasmet apie 100 pareiškėjų vėluoja, suskumba tik po birželio 15 d. Šiemet viena iš priežasčių - pavasaris vėlavo, o kita priežastis – nemažai žieminių pasėlių vis dėlto žuvo, žemdirbiai skuba tuos plotus atsėti, kol kas intensyviai vyksta darbai laukuose, todėl jie kol kas neatvyko pas mus arba į seniūniją ir nedeklaravo pasėlių.

 

Praėjusiais metais deklaravę pievas, bet nelaikantys gyvulių gyventojų gavo labai mažas tiesiogines išmokas. Ar verta jiems išvis deklaruoti?

Būtent apie reikalavimus deklaruojantiems tik pievas ir ganyklas norėčiau pakalbėti plačiau. Pasėlių deklaravimo pradžioje aš straipsnyje net minėjau, kad norintys gauti nesumažintas išmokas už deklaruotas pievas ir ganyklas privalo laikyti atitinkamą gyvulių skaičių. 2013 metų balandžio 25 d. žemės ūkio ministro įsakymu reikalavimai deklaruojantiems iki 10 ha pievų ir ganyklų, o tokių daugiausia, pasikeitė. Jiems nebus taikomos tokios giežtos sankcijos – tiesioginės išmokos nebus taip labai mažinamos, kaip praėjusiais metais. Pernai deklaravusiems tik pievas ir ganyklas, bet neturintiems gyvulių, tiesioginės išmokos buvo sumažintos 50 proc. Pagal dabartinio žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos įsakymą išmokos už pievas ir ganyklas neturintiems gyvulių už praėjusius metus bus sumažintos 3 proc. Pavyzdžiui, pernai deklaravusiems pievas ir ganyklas tiesioginės išmokos  už 1 ha buvo 406,93 Lt. Tiems, kurie neturėjo gyvulių, buvo sumokėta tik pusė šios sumos, o vadovaujantis dabartinio ministro įsakymu ši išmoka turi būti mažinama tik 3 proc. (12,24 Lt) ir deklaravusiajam išmoka sudaro 396,73 Lt už 1 ha. Šios praėjusių metų išmokos perskaičiuojamos ir, jeigu išmoka buvo sumažinta dėl minėtos priežasties, ir turi būti pervedamos žemdirbiams.

Šiais metais deklaruojantiems pievas ir ganyklas, bet nelaikantiems gyvulių bus pritaikyta didesnė – 9 proc, nuoskaita, bet tai toli gražu ne anksčiau galiojusi 50 proc., todėl, manau, kad verta ir toliau prižiūrėti savo žemę, deklaruoti ir šienauti, nes išmokos tikrai padengs išlaidas. Juolab, nepamirškime, kad už paleistas žemes nustatytas didelis – 4 proc. - žemės mokestis.

 

O nepalankių vietovių, kurioms priklauso mūsų rajonas, išmokos už pievas nemokamos?

Norint gauti ir šią išmoką už pievas, reikia laikyti gyvulius – 0,5 sąlyginio gyvulio į ha pievų ir ganyklų. Paprastai sakant, 2 ha pievų ir ganyklų – 1 karvė arba arklys. Jeigu gyvulių nelaiko, šios išmokos negaus. Pernai už 1 ha pievų ir ganyklų nepalankų žemių išmoka buvo apskaičiuota 174 Lt. Išmokos dydis kasmet keičiasi.

 

Ką daryti, jeigu nuo deklaravimo pradžios nepraėjo 5 metai, o ūkininkauti nėra jėgų? Žmonės bijo, kad teks grąžinti visas gautas išmokas.

Jeigu žmogus neturi galimybių ir sveikatos, savęs prievartauti nereikia. 5 metų įsipareigojimas galioja tik tai programai, kur yra mokamos mažiau palankų ūkininkauti vietovių išmokos. Be to, tai įsipareigojimas yra ne deklaruoti, o užsiimti žemės ūkio veikla. Jeigu žmogus turi bent ožką, užsiaugina bulvių, tai jis ir užsiima žemės ūkio veikla. Nacionalinei mokėjimo agentūrai pareikalavus pažymą apie tokią veiklą gali duoti seniūnija.

 

Ar deklaruojamas plotas per 5 įsipareigojimo metus gali mažėti, o gražinti išmokų dėl to nereikės?

Taip, žinoma, galima deklaruoti, pavyzdžiui, tik bulvių plotelį. Dirbti reikia pagal jėgas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ