Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:134
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16335
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92365
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

V.BLINKEVIČIŪTĖ: „Noriu, kad ir mūsų žmonės senatvėje gyventų oriai“.

2013 m. birželio 8 d., šeštadienis Nr.41 (1284)

„Kuo daugiau žmonių turės normaliai apmokamą ir legalų darbą, tuo bus gausesnės įmokos į socialinio draudimo bei pensijų fondus ir didesnės garantijos sulaukus pensinio amžiaus“, – teigia europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, komentuodama neseniai Europos Parlamento patvirtintą adekvačių, saugių ir tvarių pensijų darbotvarkę. Šis dokumentas yra ypatingai svarbus, nes  susijęs su visų Europos Sąjungos piliečių teisėtais lūkesčiais gauti normalią pensiją.

 

Pensijų problema aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Dirbdami visą gyvenimą mokame mokesčius, tačiau senatvėje negalime būti garantuoti dėl savo pajamų, kodėl?

Europa sensta. Lietuva ne išimtis. Per 50 metų gyvenimo trukmė ES pailgėjo 5 metais, o iki 2060m. vyrų gyvenimo trukmė gali pailgėti dar 8 metais, moterų – 6,5 metų. Šešiasdešimtmečių ir vyresnių asmenų kasmet ES padaugėja maždaug dviem milijonais. Tuo tarpu darbingo amžiaus  asmenų skaičius dėl žemo gimstamumo mažėja ir kelis ateinančius dešimtmečius kasmet tik mažės. Taigi, vienam dirbančiam ir mokesčius mokančiam žmogui tenka išlaikyti vis daugiau pensininkų. Mažai tikėtinas ir spartus ekonomikos bei darbo našumo augimas. Nesame apsaugoti ir nuo ekonominių krizių. Visa tai neigiamai veikia valstybių galimybes tinkamai finansuoti pensijų sistemas. Todėl Europos Parlamentas minėtame dokumente ragina šalis nares skubiai parengti ir įgyvendinti priemones, kurios padėtų pensijų sistemas pritaikyti prie kintančių ekonominių ir demografinių sąlygų.

 

Ką Europos Parlamentas siūlo daryti, kad ateityje pensininkų lūkesčiai būtų patenkinti?

Svarbiausia - užtikrinti aukštą užimtumo lygį. Kai žmonės neturi darbo arba dirba mažai apmokamą, nepilno laiko ar darbo sutartimi neįformintą darbą,  gali gauti tik dalį pensijos, o tai didina skurdo riziką senatvėje. Be abejo, kad įšėjimo į pensiją amžiaus vėlinimas bei vyrų ir moterų pensinio amžiaus suvienodinimas yra tinkamiausias atsakas į ilgėjančią gyvenimo trukmę. Tačiau, vėlinant pensinį amžių, reikia užtikrinti vyresnio amžiaus žmonių užimtumą bei įvertinti, ar visi fiziškai gali ilgiau dirbti. Mes rekomenduojame riboti ankstyvo išėjimo į pensiją galimybes. Tačiau tai reikia daryti atsargiai,užtikrinant, kad atitinkamiems darbuotojams būtų suteikta galimybė likti darbo rinkoje arba, jei tai neįmanoma, jiems būtų garantuotos adekvačios pajamos. Negalima ankstyvo išėjimo į pensiją teisinti siekiu atlaisvinti darbo vietų jaunimui. Paprastai valstybėse, kuriose aukščiausias jaunimo užimtumo lygis, didžiausias yra ir vyresnio amžiaus darbuotojų užimtumo lygis. Nereikėtų supriešinti kartų, kurių solidarumu grindžiama mūsų socialinio draudimo sistema. Labai svarbu yra padėti vyresnio amžiau žmonėms išsaugoti profesinę sveikatą bei gebėjimus kuo ilgiau dirbti, suteikti jiems galimybių mokytis, esant reikalui - pritaikyti jiems darbo vietas. Darbdaviai turi būti motyvuojami kuo ilgiau išlaikyti vyresnio amžiaus darbuotojus bei jų patirtį perduoti jaunimui. Mes raginame išlaikyti daugiapakopę pensijų sistemą, kurioje pirmuoju smuiku turi griežti valstybės mokamos pensijos. Socialinio draudimo pensijų išmokos turėtų būti tampriai susietos su išdirbtų metų skaičiumi ir sumokėtomis įmokomis.Tačiau labai svarbios yra ir kitos pensijų sistemos pakopos. Žmonėms turi būti suteikta galimybė pasididinti savo pensijas dalyvaujant investiciniuose pensijų fonduose arba kaupiant savarankiškai. Reikia gerinti papildomų pensijų fondų rentabilumą, saugumą ir prieinamumą, mažinti veiklos sąnaudas. Europos Sąjunga finansiškai rems valstybių pastangas palaipsniui įgyvendinant efektyvias papildomas pensijų sistemas.

 

O ką siūlytumėte Lietuvai?

Lietuvai rekomenduojama užbaigti pradėtą pensijų sistemos reformą bei visokeriopai didinti paskatas dirbti, taip pat – ir pensinio amžiaus žmonėms. Lietuvoje reikėtų išlaikyti daugiapakopę pensijų sistemą, pagrindinį dėmesį skiriant SODRAI. Būtų labai gerai, kad pas mus pradėtų veikti ir profesiniai pensijų fondai. Mano nuomone, labaisvarbu grąžinti dabartiniams pensininkams tai, kas buvo visiškai nepagrįstai sutaupyta jų sąskaita ir užtikrinti sąlygas didinti pensijas. O tai galėsime sėkmingai padaryti tik sumažinę nedarbą, padidinę atlyginimus,  pažaboję  nelegalų darbą bei susigrąžinę išvykusius dirbti svetur. Neabejoju, jog Vyriausybės sprendimai padidinti MMA, parengti užimtumo didinimo strategiją, migracijos reguliavimo priemones bei kitų programinių nuostatų įgyvendinimas sudarys palankias sąlygas gerinti pensininkų gyvenimą. Noriu, kad ir mūsų žmonės senatvėje gyventų oriai.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Veronika Šumilovaitė

 
Reklaminis skydelis