Mes turime 362 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4648
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20849
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96879
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jausdami pasieniečių dėmesį, žmonės saugesni

2013 m. birželio 15 d.,šeštadienis Nr.43 (1286)

Ketvirtadienį Švenčionių pasienio užkardoje vyko Teisėsaugos ir etikos komiteto išvažiuojamasis posėdis. Komiteto pirmininko Olego Šapovalo iniciatyva rajono savivaldybei 2005 m. pasirašius sutartį su Ignalinos rinktine prasidėjo pasienio užkardų, vietos valdžios ir pasienio gyventojų gražus bendradarbiavimas. Išvažiuojamajame posėdyje susirinkę abiejų šalių atstovai aptarė dešimtmečio bendradarbiavimo rezultatus. Sprendžiant iš pasisakymų buvo akivaizdu, kad jis buvo abipusiai naudingas. Pasisemti švenčioniškių patirties į posėdį atvyko Ignalinos rajono Puškų užkardos vadas Saulius Nekraševičius ir Tverečiaus užkardos vadas Rimas Stundžėnas.

Posėdžio pradžioje gausiai vietinės valdžios atstovų grupei Sienos kontrolės skyriaus viršininkas Vladimiras Sidorenka trumpai pristatė VSAT Ignalinos rinktinės veiklą ir aktualijas, dažniausias problemas. Ne visiems žinoma, kad Ignalinos rinktinei priklausantį šalies sienos ruožą saugo ne tik 426 darbuotojai, bet ir 28 šunys, turintys savo specializacijas, padėtis stebima iš 5 stebėjimo bokštų. Naudingos informacijos pasieniečiai gauna palaikydami glaudžius ir šiltus santykius su vietos gyventojais. Abipusį pasitikėjimą liudija užkardų atvirų durų dienos, bendri renginiai, pareigūnų pagalba vietos gyventojams, ypač žiemą, kai užpusto.

Šiuo metu pasienio kontrolės punktų apkrovimas mažas. Iš trijų mūsų rajone esančių užkardų – Adutiškio, Švenčionių ir Pabradės – intensyviausiai dirba Švenčionių užkarda. Numatoma artimiausiu laiku keisti Tverečiaus (Ignalinos r.) ir Adutiškio pasienio punktų infrastruktūrą. Tverečiaus pasienio punktas bus „lengvesnio“ pobūdžio, pritaikytas pėstiesiems ir lengviesiems automobiliams. Adutiškio punktas, be pėsčiųjų ir lengvųjų automobilių, bus pritaikytas judėti ir krovininiam transportui iki 7,5 tonos.

Pranešėjas atkreipė dėmesį, kad 2012 m. staigiu šuoliu išaugos sienos pažeidėjų, kontrabandos gabenimo ir sulaikymo atvejų bei kontrabandos prekių. Ši tendencija išlieka ir 2013 m., nors kai kurių pažeidimų šiek tiek sumažėjo. Tiesa, kai kurių net padaugėjo. Veši kontrabanda, o išskirtinė prekė Nr.1 lieka cigaretės. Įvedus didelius įvežamų prekių apribojimus – galima vežti 1 kartą per 8 paras, kontrabandos gabentojai nepaliauja stebinti išradingumu. Populiariausia kontrabandos prekė – cigaretės. Slėpti cigaretes kėdžių atlošuose arba automobilio dugne jau atgyvena, paslepia taip, kad sunku aptikti – kuro bako vietoje, sumažinus kurui skirtą talpą iki minimumo, arba duslintuve, ratuose, ir etc. Aišku, tobulina darbo metodus ir pareigūnai, jiems talkina kinologais su šunimis.

Tai – tik dalis pasieniečių kasdienybės. Kilometrus besidriekiančiai sienai reikia ne tik profesionalios apsaugos, bet ir elementarios priežiūros. Rinktinės vado pavaduotojas Valentinas Urbonas sakė, kad anksčiau sienos priežiūros darbams būdavo skiriama 400 tūkst. Lt, dabar – 40 tūkst. Lt. „Valstybės siena – mūsų veidas, - sakė V. Urbonas. - Sunkumai ir Baltarusijoje, bet iš jų pusės viskas blizga, skiriasi kaip diena ir naktis“. Valstybės sienos priežiūros darbams prašoma vietos seniūnų pagalbos, o jie stengiasi padėti kiek išgali, pasitelkę viešuosius darbus dirbančius asmenis, nors ir seniūnijoms pačioms jų skiriama perpus mažiau negu reikėtų. „Turime padėti vieni kitiems“. - apibendrino Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja.

Prieš pusantrų metų užkardų vadų kaita bendradarbiavimui įtakos neturėjo, visi bendradarbiavimo sutarties punktai buvo sėkmingai vykdomi, naujieji vadai su džiaugsmu perėmė pirmtakų įdirbį, kontaktus, tradicijas.

Rajono meras Vytautas Vigelis džiaugėsi, kad bendradarbiavimas vyksta realiai ir yra abipusiai naudingas. Pasienio gyventojai, jausdami nuolatinį pasieniečių dėmesį, bendravimą jaučiasi saugesni. Bendradarbiavimo sutartis, kurią nuspręsta tęsti, apima ne tik kultūrinę sritį – bendrus renginius, šventes, sporto varžybas, bet ir saugumo užtikrinimą. Abi šalys sutarė dalyvauti rengiant ir įgyvendinant programas, susijusias su viešosios tvarkos ir gyventojų saugumo užtikrinimu pasienio ruože. Užkardos pagal bendradarbiavimo sutartį teikia savivaldybei informaciją apie kriminogeninę padėtį Adutiškio, Švenčionių ir Pavoverės užkardų veikimo teritorijose. Naujoje sutartyje šis punktas taip pat išliko.

Išvažiuojamajame Teisėsaugos ir etikos komiteto posėdyje, palankiai įvertinus bendradarbiavimo dešimtmetį, pasirašyta nauja bendradarbiavimo sutartis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis