Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2129
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20673
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67999
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių krašte išaugo sunkiosios atletikos ąžuolas Rimantas Cijūnėlis

2011 m. liepos 9 d., šeštadienis Nr. 49 (1096)

Praeityje žinomas sportininkas-sunkiaatletis, sporto meistras, nacionalinės kategorijos teisėjas, ilgametis Vilniaus universiteto sveikatos ir sporto centro dėstytojas-lektorius Rimantas Cijūnėlis liepos 11 d. švęs garbingą jubiliejinį gimtadienį.

Šios neeilinės progos išvakarėse šią neeilinę asmenybę pristatome ir „Švenčionių krašto“ skaitytojams.

Stipruolis Rimantas gimė 1951 m. liepos 11 d. Švenčionių rajono Varkalių Alfonso (1923 m. - 2002 m.) ir Stanislavos (g. 1923 m.) šeimoje. Be Rimanto šeimoje augo ir du broliai Vytautas (g. 1947 m.) ir Alfonsas (g. 1953 m.), – kuris 1985 m. tragiškai žuvo avarijoje). Vytautas daugelį metų dirbo Švenčionių rajono policijos komisaro pavaduotoju, o Alfonsas statybos darbų vykdytoju.

1969 m. baigęs Švenčionių vidurinę mokyklą (dabar Z. Žemaičio vardo gimnazija), Rimantas mokėsi Vilniaus 21-oje technikos mokykloje, kurioje 1972 m. įgijo geologinio gręžimo meistro specialybę. Su šia specialybe jaunuolis savo darbinės veiklos nesusiejo. Todėl netrukus jis įstojo į Vilniaus pedagoginį institutą (dabar universitetas) ir po ketverių metų sėkmingų studijų Rimantui buvo įteiktas aukštosios mokyklos diplomas liudijantis, kad jis įgijo ne tik istorijos, bet ir fizinio auklėjimo mokytojo specialybę.

Rimantas su pirmąja žmona Danguole pedagoge, VU absolvente, susilaukė dviejų dukrų Jurgos ir Ūlos. Dukros užaugo gražios ir sveikos kaip liepos. Abi baigė aukštuosius mokslus, įgijo paklausias profesijas, sukūrė gražias šeimas, seneliams padovanojo du puikius vaikaičius ir didžiuliam tėvų džiaugsmui, kiekviena iš jų surado savąją vietą šiame įdomybių kupiname pasaulyje.

Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms Rimantas jau keletą metų gyvena apsuptas meilės ir pagarbos su nuostabiai puikia gyvenimo drauge medike Galina.

Nors Rimantas istoriku ir netapo, bet fizinio auklėjimo, kūno kultūros bei didžiojo sporto dirvonuose jis jaučiasi kaip „žuvis vandenyje“. Pedagoginis, o ypač trenerio darbas tai jo stichija. Todėl neatsitiktinai jau 35 metus (nuo 1976 m.) jis sėkmingai darbuojasi prestižiškiausioje šalies aukštojoje mokykloje - Vilniaus universitete: veda praktines kūno kultūros pratybas įvairių fakultetų studentams, treniruoja sunkumų, svarsčių kilnojimo bei jėgos trikovės studentų komandas. Šių sporto šakų mėgėjai - VU studentai, sumanaus bei darbštaus pedagogo-trenerio dėka dalyvaudami kasmetiniuose Lietuvos aukštųjų mokyklų čempionatuose ir kito rango varžybose, komandinėje įskaitoje bei individualiai, pasiekia gerų laimėjimų - tampa nugalėtojais arba prizininkais. Per 3 dešimtmečius talentingas treneris parengė didelį būrį gero sportinio meistriškumo lygio atletų, kurie įvairaus rango varžybose garbingai gynė, o kai kurie ir dabar sėkmingai gina savo Alma Mater sporto garbę.

Rimantas teigia: „Nors mano kuruojami bei treniruojami VU sunkumų kilnotojai, bei jėgos trikovininkai yra pasiekę neblogų laimėjimų, bet vis dėlto svarsčių kilnotojai dalyvaudami Lietuvos aukštųjų mokyklų ir Lietuvos čempionatuose bei kito rango varžybose užima ryškesnes pozicijas - dažniausiai tampa nugalėtojais ir prizininkais“.

Be pagrindinio darbo lektorius R.Cijūnėlis daugelį metų kuruoja didžiausią VU Matematikos informatikos fakultetą, kuriam keletą kadencijų vadovavo jo kraštietis didžiulis kūno kultūros ir sporto entuziastas profesorius, akademikas Feliksas Ivanauskas. Rimantas yra atsakingas už šio fakulteto studentų sportinio darbo organizavimą bei komandų sudarymą rengiantis populiariausioms metų varžytuvėms - VU Rektoriaus Taurės varžyboms. Šioje srityje Rimantas taip pat neturi sau lygių. Jo kuruojami bei globojami studentai iš 12 fakultetų rungtyniaudami įvairiose sporto šakose, kasmet tampa absoliučiais nugalėtojais - iškovoja daugiausiai taurių.
R.Cijūnėlis laiko vėjais nešvaisto: jis kasmet sistemingai tobulinasi, kelia savo pedagoginę kvalifikaciją. Dalyvaudamas įvairiuose seminaruose, mokslinėse konferencijose semiasi naujų žinių, kurias galėtų pritaikyti pedagoginėje praktinėje veikloje treniruojant studentus. Ne kartą jo mokslinio pobūdžio straipsniai patarimai, rekomendacijos kartu su bendraautoriais buvo publikuojami populiariame žurnale „TRENERIS“.

Mokydamasis vidurinėje mokykloje Rimantas išbandė įvairias sporto šakas, bet labiausiai prie širdies jam „lipo“ stipruolių sporto šakos - svarsčių bei sunkumų kilnojimo sportas. Iš prigimties būdamas stiprus ir ištvermingas jaunuolis, jis dažnai jėgas išmėgindavo įvairiose sporto šventėse bei kituose renginiuose kilnodamas dviejų pūdų svarsčius. Šioje sporto šakoje jam neblogai sekėsi. Jis sugebėdavo įveikti net žymiai už save vyresnius bei sunkesnius stipruolius. Bet vėliau, paskatintas savo vyresnio brolio pirmo atskyrininko Vytauto, rimtai susidomėjo sunkumų kilnojimo treniruotėmis, nes tuo metu Švenčionyse ši sporto šaka buvo labai populiari ir turėjo stiprią komandą, sėkmingai reprezentavusi savo kraštą įvairaus rango varžybose. Sistemingų treniruočių dėka Rimanto sportiniai rezultatai kilo tarsi ant mielių. Jis ne kartą tapo „Nemuno“ sporto draugijos jaunimo ir suaugusių amžiaus grupių čempionu ir prizininku bei nesunkiai įvykdė 1 sportinio atskyrio reikalavimus. Atvykęs studijuoti į Vilnių Rimantas sunkiosios atletikos treniruotes tęsė pas tuo meto žymųjį Lietuvos trenerį Praną Pocių ir garsiuosius sunkiaatlečių ugdytojus Mkrtumianus. Todėl neatsitiktinai talentingas jaunuolis greitai tobulėjo. Netrukus jis keletą kartų tapo Lietuvos aukštųjų mokyklų čempionu, Lietuvos jaunimo ir Lietuvos suaugusiųjų sunkumų kilnojimo čempionatų prizininku bei įvykdė sporto meistro reikalavimus.

Stipruolis Rimantas Cijūnėlis nors ir sulaukęs solidaus amžiaus yra pilnas jėgų žydėjimo. Jis nevengia net su savo studentais pasigalynėti spaudžiant štangą nuo horizontalaus suolelio bei dalyvauti savo aukštosios mokyklos komandos sudėtyje Lietuvos svarsčių kilnojimo pirmenybėse. Pastarosiose senjorų amžiaus grupėje jis dažnai tampa nugalėtoju arba prizininku.

Visi minėti jubiliato darbai neabejotinai palieka gilų pėdsaką sportinėje, mokslinėje bei pedagoginėje veikloje.

Visų VU SSC kolegų, bendraminčių vardu sveikinu gerbiamąjį Jubiliatą su neeiliniu gimtadieniu ir linkiu jam ilgų, darbingų, kūrybingų bei sveikų gyvenimo metų.

Remigijus NAUŽEMYS
VU docentas, socialinių mokslų daktaras