Mes turime 369 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2157
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18358
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Afrikinio kiaulių maro židinys – Lietuvos pasienyje

2013 m. birželio 29 d., šeštiadienis Nr.46 (1289)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba imasi kontrolės priemonių

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Baltarusijoje, Gardino srityje, Ivjevskio rajone nustatytas afrikinis kiaulių maras. Ši informacija kelia itin didelį susirūpinimą veterinarijos specialistams ir kiaulių laikytojams, nes afrikinio kiaulių maro protrūkio židinys yra šalia Lietuvos Respublikos sienos.

Atsižvelgiant į afrikinio kiaulių maro situaciją Baltarusijos Respublikoje ir siekiant išvengti galimo afrikinio kiaulių maro viruso patekimo į Lietuvos Respubliką, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu, Švenčionių rajone yra laikinai uždraustos parodos, mugės bei prekyba gyvomis kiaulėmis turgavietėse, taip pat sugriežtinta prekybos gyvūniniais produktais, pašarais ir jų priedais turgavietėse kontrolė. Rajono medžiotojai įpareigoti visų sumedžiotų šernų organus ir kraujo mėginius pristatyti laboratoriniams tyrimams dėl afrikinio kiaulių maro.

Afrikinį kiaulių marą sukelia virusas. Šia liga gali sirgti bet kokio amžiaus kiaulės, šernai. Ligos šaltinis - sergančios, kiaulės virusų nešiotojos. Ligą sukeliantis virusas gyvybingas, išlieka iki 2 metų. Sveikos kiaulės apsikrečia šeriamos kartu su sergančiomis, per pašarus ar orą, jei laikomos toje pačioje patalpoje kartu su sergančiais gyvūnais, o taip pat per pažeistą odą ir gleivines. Ligos sukėlėjas gali būti išplatintas su mėsa, mėsos gaminiais, atliekomis, sergančių kiaulių odomis. Ligos sukėlėją platina gyvūninės erkės, musės. Mechaniškai virusą gali pernešti šunys, katės, laukiniai žvėrys, paukščiai. Šią ligą galima išplatinti per pašarus. Gydymo nuo šios ligos nėra, visi susirgę ar galimai užsikrėtę šia liga gyvuliai yra naikinami.

Profilaktiškai svarbiausia neįsivežti ligos sukėlėjo į ūkį, griežtai laikytis veterinarinių sanitarinių reikalavimų kiaulių laikymo vietose, nuolat stebėti jose esančių kiaulių sveikatos būklę.

Vytas JAZGEVIČIUS

Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius

 
Reklaminis skydelis