Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1980
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12167
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88197
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savo mėgstamą arbatą „Švenčionių vaistažolės“ siūlo išsirinkti iš daugiau nei šimto penkiasdešimt žolelių rūšių.

2013 m. liepos 5 d., penktadienis Nr.47 (1290)

130 METŲ ŠVENČIONIŲ VAISTAŽOLĖS – TRADICIJAS KURIANTI ARBATA

Švenčionių kraštas garsėja vaistingųjų žolelių įvairove. Štai kodėl čia lygiai prieš 130 metų buvo įkurtas „Švenčionių vaistažolių“ fabrikas. Vidurvasaris, kai pievos ir miškai pakvimpa žolynais, yra gera proga tokį jubiliejų švęsti ir aplinkiniams dovanoti džiaugsmą.

Per 130 metų, iš mažutės vaistažolių supirkimo ir perdirbimo įmonės „Švenčionių vaistažolės“ išsiplėtė į naujausiomis technologijomis aprūpintą fabriką. Jo laboratorijos nuolat atnaujinamos ir modernizuojamos, čia dirba tikri profesionalai, todėl „Švenčionių vaistažolių“ kuriamus ir gaminamus produktus žmonės greitai pamėgsta, jie atitinka jų lūkesčius. Lietuvoje gamintas žolelių arbatas ir žolelių mišinius puikiai vertina ir užsienio šalys.

 

Nuo 1883 m. iki šių dienų

Lietuvių liaudies medicinoje nuo seno žinoma ir vartojama daugiau kaip 500 vaistinių augalų. Jau XVIII a. Vilniuje veikė specialios vaistažolių krautuvės, kiekvieną pavasarį bei vasarą vykdavo vaistažolių turgus. Švenčionių kraštas turtingas žolelių rūšių įvairove, kurią sąlygoja palanki geografinė padėtis. Regiono laukuose, miškuose ir pievose gausu įvairių vaistažolių. Pati gamta padėjo sukurti šiam kraštui būdingą verslo rūšį – vaistažolių rinkimą.

„Švenčionių vaistažolių“ fabriko istorija prasidėjo 1883 m., garsiam šio krašto farmacininkui N.Taraseiskiui įkūrus vaistažolių supirkimo ir perdirbimo įmonę. Ši data siejama ir su farmacijos pramonės pradžia Lietuvoje. Nederlingos žemės, skurdas vertė gyventojus ieškoti papildomų pragyvenimo šaltinių, todėl jie mielai ėmėsi vaistažolių rinkimo.

Vaistažolių supirkimo punktą Švenčionyse N.Taraseiskis išplėtė, įsigijo vaistažolių pjaustymo, malimo mašinas, užveisė vaistažolių plantaciją. Vaistažolių paruošos kasmet didėjo. Supirktą augalinę medžiagą rūšiuodavo, pjaustydavo, maldavo, gamindavo augalinius mišinius – įvairias arbatas.

Įmonė buvo išvysčiusi plačią eksportinę veiklą. Dalyvavo tarptautinėse parodose, kur ne kartą pelnė apdovanojimus.

 

ŠVF kokybės ženklas

„Švenčionių vaistažolės“ nuolat modernizuoja savo gamybos linijas, tad įmonės produkcija atitinka griežčiausias kokybės kontrolės normas. Aukščiausi Europos kokybės reikalavimai taikomi tiek įmonės gaminamoms vaistinėms, tiek ir maistinėms arbatoms. Įmonėje dirba kvalifikuoti specialistai bei mokslininkai – chemikai, farmakotechnikai, biologai. Gaminant arbatas, nenaudojami jokie dirbtiniai priedai, dažikliai ar skonio stiprikliai. Moderniausia Europoje arbatų fasavimo linija garantuoja vartotojui švarų produktą. Arbatos filtrams ir paketėliams nenaudojami klijai ir metalo elementai, o kiekvienas jų įdedamas į sandarų vokelį – tai leidžia išsaugoti natūralų arbatos skonį ir kvapą. Pasitelkiant naujausią šiuolaikišką įrangą, atliekami sudėtingi vaistažolių, tarpinių produktų ir gaminių kokybės tyrimai. Fitocheminiai, radiologiniai ir mikrobiologiniai tyrimai atliekami laikantis pagrindinės Europos farmakopėjos, kitų ES šalių farmakopėjų bei Pasaulio Sveikatos Organizacijos patarimų dėl kokybės kontrolės vaistinei augalinei žaliavai.

 

Džiugina naujovėmis

Vaistažolės – gydomųjų savybių turintys augalai. Jų žinoma virš 12 000 rūšių. Daugybę paslapčių, kaip naudoti žoleles, kurios iš jų gydo, o kurios ramina, suteikia energijos arba yra puikaus skonio, žinojo ir mūsų protėviai. Šiandien „Švenčionių vaistažolės“ siūlo ne tik tradicines vaistažolių arbatas, bet ir kuria naujus produktus, originalias žolelių kompozicijas. Išties yra iš ko rinktis!

Puodelis šviežios, ką tik užplikytos žolelių arbatos – sveikatos ir ramybės gurkšnis šiame skubančiame pasaulyje. Graži akimirka pabūti su šeima, draugais, nuoširdus pokalbis ar tiesiog galimybė pasimėgauti vasarą primenančiais skoniais. „Švenčionių vaistažolės“ tą ypatingą vasaros skonį saugo ir kuria jau 130 metų. Pasitelkę senąsias tradicijas ir mokslo pažangą, įmonės darbuotojai savo mėgstamą arbatą siūlo išsirinkti iš daugiau nei šimto penkiasdešimt žolelių rūšių. Sulaukę naujo, šios vasaros derliaus, rudenį ETNO arbatos gerbėjus „Švenčionių vaistažolės“ nustebins harmoningais ir prabangiais skonių deriniais šiuolaikiškuose trikampiuose pakeliuose. Staigmena laukia ir „Gamtos gurkšnio“ mėgėjų – juos pasieks 4 nauji skonių deriniai.

Įmonė siekia, kad kiekvienas galėtų mėgautis žolelių aromatu ir skoniu bei rastų laiko atsipalaidavimo akimirkai su garuojančiu žolelių arbatos puodeliu.

Generalinis direktorius Arūnas Žilėnas sakė: „Esame laimingi, kad „Švenčionių vaistažolės“ įveikė tokį ilgą laiko tarpą bei džiugina Jus savo žolelių arbatomis ir šiandien. Džiaugiamės jau 130 metų puoselėdami žolelių tradicijas, galėdami būti vieni iš lyderių Lietuvoje ir turėdami didelį gerbėjų ratą. Džiaugiamės, kad turime pačius profesionaliausius savo srities specialistus, kurie padeda kurti nuostabaus skonio žolelių arbatas. Susitikime visi nuostabiose Švenčionių apylinkėse ir paminėkime šią gražią sukaktį kartu!“.

 
Reklaminis skydelis