Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5082
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15269
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91299
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po vilkų apsilankymo 3 avys negyvos, 3 dingo

2013 m. liepos 10 d., trečiadienis Nr.48 (1291)

Avis auginantys ūkininkai kas vasarą su nerimu laukia to laiko, kai vilkai pradeda vilkiukus mokyti medžioklės įgūdžių. Praeitą vasarą Švenčionių rajone pirmieji pranešimai apie vilkų užpultas avis pasirodė baigiantis vasarai, o patys didžiausi nuostoliai avių bandoms buvo padaryti rugsėjo pradžioje.

Šiemet pirmoji žinia apie užpultas avis gauta liepos 3 dieną iš Vaikučių kaimo. Apie 7 valandą ryto 95 avių bandą auginanti Gintautė Šikšnėnienė atkreipė dėmesį į keistai besielgiantį vilkšunį Baikalą, kuris lyg įbestas stovėjo ir žiūrėjo į tą pusę, kur elektriniu „piemeniu“ aptvertos ganėsi avys. Gintautės dėmesį atkreipė neįprastai besiblaškančios avys. Norėdama pamatyti, kas gi iš tikrųjų vyksta, moteris, įėjusi į aptvarą, nuėjo į tą pusę, kur blaškėsi avys. Čia už kokių poros šimtų metrų pamatė iš krūmų išbėgusį didžiulį vilką, kuris neskubėdamas pradėjo eiti tolyn. Paeina, sustoja, apsižvalgo ir vėl eina. Lyg kažko lauktų. O laukė, matyt, kol vilkiukai ar kiti gaujos nariai saugiai pasišalins iš aptvaro. Vėliau aptvarą apžiūrėję Šikšnėnai rado vietą, kur, ko gero, pasitraukė iš aptvaro vilkų gauja, nes, kad jų būta ne vieno, rodo ir padaryti nuostoliai. Viena avis papjauta, dvi, stipriai apkandžiotos, nugaišo vėliau, o trijų ėriukų iš viso nerasta. Beje, prieš užkasdama pirmą papjautą avį, Gintautė, vedama smalsumo, nulupo kailį ir pamatė, kad galingi vilko nasrai tiesiog sutrupino vargšės avies kaukolę. Nuostolį per trumpą laiką vilkai padarė nemažą, bet jis būtų buvęs kur kas didesnis, jei šeimininkė nebūtų atkreipusi dėmesio į keistai besielgiantį šunį ir avis, ir jei nebūtų bėgusi išsiaiškinti, kas gi iš tikrųjų vyksta.

Ką gi, vilkai jau pradėjo savo juodą darbą. Šis jų apsilankymas – įspėjimas rajono ūkininkams, auginantiems avis, kad norint išvengti nuostolių, saugiausia avis nakčiai uždaryti į tvartus, o į ganyklas išleisti šiek tiek vėliau, nes Vaikučių kaime šiemet vilkai apsilankė ryte, apie 7 valandą. Beje, Šikšnėnai jau uždarinėja savo bandą į tvartą, o į ganyklą išleidžia tik apie 8 valandą. Avys į tą ganyklos vietą, kur siautėjo vilkai, vis dar bijo eiti. Ir dar vienas pastebėjimas – Vaikučių kaimą ir Adomiškės kaimą, kur pernai vilkai išpjovė visą avių bandą, teskiria vos keli kilometrai, o vilkams tie keli kilometrai – vienas juokas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis