Mes turime 500 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2811
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9221
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90970
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jurgeliškėje naujomis spalvomis nušvito restauruojami maldos namai

2013 m. liepos 13 d., šeštadienis Nr.49 (1292)

Jurgeliškėje naujomis spalvomis nušvito restauruojamas cerkvės - maldos namų pastatas, reprezentuojantis šį kraštą, liudijantis sentikių istoriją.

Šiose apylinkėse nuo XVII a. 2-oje pusės sentikiai gyveno glaustomis bendruomenėmis, laisvai meldėsi, užsiiminėjo žemdirbyste. Susikūrė ištisi sentikių kaimai - Milkūnai, Protupėnai, Vėžiškė, Dvarapievis, Daukšiškė, Videšiūniškė ir kt., dalis jų dabar sunykę. XVIII a. 2-oje pusėje Jurgeliškėje buvo pastatyta pirmoji cerkvė - maldos namai. Dar XX a. pirmoje pusėje buvo virš 1000 parapijiečių. Pirmojo pasaulinio karo metais cerkvė sudegė. Dabartinis pastatas parapijiečių lėšomis statytas 1926 – 1935 m., vietinio dvasininko Josifo Mažuto iniciatyva. Pastatas senovinės rusų architektūros, projekto autorius nežinomas, 2006 m. įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Paskutiniais dešimtmečiais cerkvės būklė blogėjo, o 2008 m. nuvirto varpinės bokšto smailė. Švenčionių rajono savivaldybei parėmus, buvo uždengta atsivėrusi bokšto kiaurymė.

2010 m. su dideliu užsidegimu sentikių bendruomenės reikalais pradėjo rūpintis naujas jos pirmininkas Aleksandras Necvetnas. 2011 m. bendruomenė atgavo cerkvės pastatą.

1929 m. Aleksandro prosenelis Piotras Necvetnas buvo gavęs leidimą ir atliko kai kuriuos cerkvės remonto darbus, apie tai liudija išlikęs dokumentas, o dabar daugiau kaip po 80 m. prasmingą cerkvės išsaugojimo darbą su dideliu užsidegimu tęsia jo provaikaitis Aleksandras.

Nuo 2012 m. spalio mėn. bendruomenė pradėjo įgyvendinti projektą „Jurgeliškės maldos namų tvarkyba (kapitalinis remontas)“, įgyvendinamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 –2013 m. programos III krypties „Gyvenimo kokybės kaimo vietovėse gerinimas ir kaimo ekonomikos įvairinimas“ 4 priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ ir Švenčionių rajono vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ strategijos „Vietos plėtros 2009 –2014 metų strategija“ II prioriteto „-VVG teritorijos atnaujinimas ir plėtra siekiant gerinti gyventojų gyvenimo kokybę“, 2.1. priemonę „Visuomeninės paskirties pastatų rekonstrukcija ir atnaujinimas, tradicinių amatų plėtra“.

Projektas yra įtrauktas į Švenčionių rajono savivaldybės 2013 –2015 metų strateginio veiklos plano 4 programą, priemonė – „Vykdyti sakralinio paveldo objektų tvarkymo ir restauravimo darbus“.

Nors didžiausia problema – nuvirtusi varpinės - bokštelio smailė, atliekant tyrimus prieš projektavimą paaiškėjo ir daugiau pastato defektų – papuvę apatiniai sienojai ir cokolių apkalimas, dėl pamatų deformacijos išsinėrę sienojų sukirtimai, parūdijusi, nesandari stogo skarda, neįrengta antra stogo danga, sauganti nuo drėgmės stogo konstrukcijų medieną, nesandarios langų, durų staktos, pratekėjimai lubų apkalime, bokštelio – varpinės apatinė dalis kartu su gegne pasvirusi ir netinkamai sujungta su pagrindiniu pastatu, jos viršutiniai sienojai ir apkalimas supuvę, kiauri lietloviai ir lietvamzdžiai ir kt.

Vadovaujantis tyrimais, UAB „T Projektas“, projekto vadovas Rimas Grigas, parengė tvarkybos darbų (kapitalinio remonto) projektą.

Tvarkybos darbus atlieka UAB „Tarda“. Šiuo metu jau atlikta apie 70 procentų darbų – sutvarkyti pamatai, sienos apkaltos vertikaliomis dailylentėmis, sutvarkytas stogas bei kupolinis bokštelis, viršutinė stogo danga formuota iš cinkuotos skardos, perrinkta varpinės bokšto aštuonkampė dalis, sudūlėję rąstai pakeisti naujais. Darbus planuojama baigti rugpjūčio mėn.

Cerkvės atnaujinimas išties svarbus įvykis ne tik Jurgeliškės sentikių bendruomenei, bet ir visiems, branginantiems praeitį, istoriją, paveldą.

Giedrė VIŠČIONYTĖ

Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė paveldosaugai