Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1362
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17563
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93593
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos maironiečiai dalyvauja edukaciniame projekte „Rūpinamės 1863 m. sukilimo paveldu“

2013 m. liepos 17 d., trečiadienis Nr.50 (1293)

„Mes nieko daugiau už juos neturim. Jie nieko neturėjo, tik mus“, - taip apie 1863 m. sukilimo dalyvius teigiama Vytauto Kavolio knygoje „Apie revoliucinį lietuvį“. Nuo tų laikų, kai lietuvis su ginklu rankoje stojo į kovą už socialines-ekonomines bei religines teises su Rusijos imperija, praėjo 150 metų.

Būtent šiai sukakčiai paminėti skirtas Lenkijos instituto Vilniuje, LR Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos kultūrų forumo bei LMNŠC organizuotas edukacinis projektas „Rūpinamės 1863 m. sukilimo paveldu“, kuriame dalyvauja ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos maironiečiai. Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje vyko projekto įvadinė konferencija, kurios metu buvo numatytos tolesnės veiklos, projekto dalyviai suskirstyti į darbinius trejetus. Švenčionėlių Mindaugo gimnazija drauge su partneriais iš Vilniaus rajono Zujūnų vidurinės mokyklos aplankė paskirtąjį sukilimo objektą – Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią bei joje esantį kunigo Stasio Išoros kapą. Darbiniai trejetai gavo ir tolesnes užduotis – tirti sukilimo įvykius gimtosiose apylinkėse. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos maironiečiai Diana Borovik, Agnė Jarmalytė, Viktorija Ambrulaitytė, Anton Mazurkevič ir Karolis Breidokas rinko medžiagą apie 1863 m. sukilimą tuometinėje Švenčionių apskrityje, aplankė sukilimo dalyvių kapines Antaliedėje, kalbėjosi su vietiniais gyventojais. Autentiškos informacijos apie sukilimo eigą Švenčionių rajone pateikė ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Guigienė. Surinkta medžiaga panaudota kuriant dokumentinį filmą „1863 m. sukilimo pėdsakai Švenčionių rajone“, kuris buvo rodytas ne tik gimnazijos bendruomenei, bet ir projekto II etapo renginyje, vykusiame Kėdainiuose birželio 8 d.

Edukacinę ekskursiją į Sukilimo muziejų Paberžėje bei Kėdainius organizavo ir finansavo projekto rengėjai. Kadangi iš Švenčionėlių į Kėdainius vykome per Anykščius, tad kelionės metu su projekto partneriais iš Anykščių rajono Traupio pagrindinės mokyklos aptarėme ir tolesnes veiklas.

Paberžėje aplankėme Tėvo Stanislovo liturginių rūbų ir reikmenų muziejų, bažnyčią ir Paberžės dvare įkurtą 1863 m. sukilimo muziejų. Būtent čia kunigas A.Mackevičius suformavo 250 sukilėlių būrį, vieną pirmųjų Kauno apskrityje. Muziejuje eksponuojama istorinė medžiaga, saugomas sukilimo dalyvių atminimas.

Iš Paberžės vykome į Kėdainius, kur viešbučio „Grėjaus namas“ kavinėje pietavome, o konferencijų salėje vyko protmūšis, kuriame dalyvavo atsitiktine tvarka sudarytos komandos. Švenčionėlių Mindaugo gimnazija parodė savo sukurtą dokumentinį filmą „1863 m. sukilimo pėdsakai Švenčionių rajone“. Jame pateikta ir interviu su Antaliedės kaimo gyventojais bei Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jūrate Guigiene. Filme skamba maironiečio, filmo kūrybinės grupės nario Karolio tėvelio Algirdo Breidoko dainuojamos lietuvių liaudies dainos „Oi ant kalno“ bei „Žalioj girelėj“ bei gimnazijos abiturientės Redos Beržinskaitės būtent šiam filmui sukurtas eilėraštis „Tyla“. Filmo kūrybinė grupė apdovanota vertingomis knygomis apie 1863 m. sukilimą.

Edukacinė išvyka Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos maironiečiams paliko neišdildomų įspūdžių.

Alė KRINICKIENĖ

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė, maironiečių būrelio vadovė

 
Reklaminis skydelis