Mes turime 352 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3434
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35810
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117559
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Popietė „Mano gimtoji kalba – Rytų aukštaičių tarmė"

2013 m. liepos 20 d., šeštadienis Nr.51 (1294)

Paskutinį birželio penktadienį į lauko gėlių puokštėmis papuoštą Viešosios bibliotekos skaityklą rinkosi įvairaus amžiaus švenčioniškiai.  Čia vyko popietė „Mano gimtoji kalba – Rytų aukštaičių tarmė" pagal projektą  „Kas aš esu", skirta Tarmių metams.  Skambant kanklėms  Rytų aukštaičių tarme popietę  pradėjo mūsų kraštietis Gaudentas Kurila, kuris  pristatė renginio dalyvius. O jų atvyko nemažai:  Algirdas Svidinskas  ir Antanas  Laurinkevičius iš Zarasų krašto, Vladas Braziūnas - nuo Pasvalio, Daiva Kardelytė- Grinevičienė – nuo Linkmenų (Ignalinos r.), Irma Randakevičienė -  nuo Anykščių ir švenčioniškis  Gaudentas Kurila.

Trumpai apie Tarmių metus, jų idėją,  apie Lietuvos regionuose dominuojančias tarmes  papasakojo Tarmių metų iniciatorius, literatūrinės svetainės  ŽaliaŽolė.lt  vienas iš moderatorių,  aukštaičių bardas Algirdas Svidinskas, kuris padovanojo Tarmių metų logotipą  ir pritariant gitaros akordams atliko dainą apie gimtinę. Visus susirinkusius  savo šmaikščiais tarmiškais posmais prajuokino  Untaniokas iš Aukštaitijos (Algirdas Laurinkevičius ). Gražiai ir nuotaikingai skambėjo tarmiški posmai ir dainos, kurias duetu atliko A. Svidinskas ir A. Laurinkevičius.
Savo kūrybos eiles skaitė poetas, vertėjas  Vladas Braziūnas, kuris irgi trumpai papasakojo apie lietuvių bendrinę kalbą bei tarmes, būdingas Pasvalio kraštui, ir padovanojo mūsų bibliotekai savo naują poezijos knygą .
Irma  Randakevičienė,  rašanti ir eiles , ir prozą, savo kūrybą pristatė ir porino būtent  anykštanų kalba.
Apie  Aukštatijoje  vyraujančias tarmes ir šnektas kalbėjo Daiva Kardelytė-Grinevičienė .  Ji  rašo eiles, tyrinėja lietuvių kalbos tarmes  ir yra knygos  „Rytų aukštaičiai vilniškiai" viena iš sudarytojų. Viešnios iš Ignalinos krašto švelniai skaitomi eilėraščiai giliai sujaudino ne vieną.
O kraštietis, kūrėjų klubo „Žaliažolė" pirmininkas, Gaudentas Kurila ( Cieksas  Žalbungis) savo kūrybą pristatė dzūkuojančia  Rytų aukštaičių vilniškių tarme. Jis ragino nepamiršti mielos ir brangios šio krašto žmonių kalbos, kurti tarmiškai ir dalyvauti  tarmiškosios  kūrybos  konkursuose. Šeštojo respublikinio tarmiškosios  kūrybos konkurso koordinatorius G. Kurila  džiaugėsi, kad  šiame konkurse dalyvavo ir  švenčioniškiai, Zigmo Žemaičio gimnazijos moksleiviai (mok. E. Daškevičienė). Jiems G.Kurila Įteikė savo kūrybos knygą„Netirpstantis" bei Tarmių metų logotipą. Renginio dalyviai turėjo galimybę susipažinti su spaudinių paroda „Kalbėkime kalba, kuri ilgam gyvenimui nubunda“, atskleidžiančią visų Lietuvos etnokultūrinių regionų tarmes, tradicijas, gyvenimo būdus. Švenčionių viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Violeta Bruvinskienė padėkojo popietės dalyviams ir svečiams ir pakvietė visus paskanauti aukštaitiško sūrio bei kvapnios arbatos su medumi .
Tą vakarą dar ilgai ilgai Viešosios bibliotekos skaitykloje skambėjo graži  tarmiška šneka.
Kiekvienas dalyvaujantis renginyje suprato, jog tarmės - didžiulis mūsų turtas, džiaugėsi savo krašto tarme, šnekta. Nesvarbu, ar ji aukštaičių, ar žemaičių, bet ji graži, melodinga, siejanti  mus su mūsų protėviais.

Parengė Švenčionių viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vedėja Liudmila Untanienė