Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3642
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13829
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89859
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žolinę švęsime vieną dieną

2013 m. rugpjūčio 14 d., trečiadienis Nr.58 (1301)

Žolinė arba švč. Mergelės Marijos ėmimo Dangun šventė žymi vasaros ir rudens sandūrą. Iki Žolinės ūkininkai paprastai jau būdavo nuėmę derlių. Moterys per Žolinę rinkdavo vaistažoles ir žoleles. Būtų neblogai išlaikyti tradicijas, ne vienas šiandieną padūsauja dėl ilgojo savaitgalio, kurio, gaila, nebus.

Buvusiai konservatorių ir liberalų valdžiai panaikinus poilsio dienų perkėlimą, netekome daugelio ilgųjų savaitgalių, kurie leisdavo neblogai pailsėti net tiems, kurie sunkiai tam suranda laiko. Naujoji valdžia po rinkimų puse lūpų užsiminė apie ilgųjų savaitgalių grąžinimą, bet netrukus pamiršo... O gal nusprendė, kaip ir kituose darbuose, „laikytis tęstinumo“, nors rinkėjai balsuodami, atrodo, labai aiškiai išreiškė savo lūkesčius – ne tęstinumo laukiantys, o permainų. Antraip juk būtų balsavę už tuos pačius. Bet tai, - sudėtinga tema, o šventiniai savaitgaliai – tik maža dalelytė to „tęstinumo“. Taigi ketvirtadienį švęsime Žolinę, o penktadienis vėl bus darbo diena, įsispraudusi tarp šventės ir savaitgalio. Nei į kuolą, nei į mietą. Žolinė prašyte prašosi švęsti ją arčiau gamtos, galbūt gimto kaimo, o kur čia per vieną dieną benukaksi.

Neperkėlinėti poilsio dienų ankstesnioji valdžia nusprendė nuo 2012 m. sausio, nes esą tai kenkia stabiliam ir sistemingam įmonių bei įstaigų darbui. Tuo tarpu darbo efektyvumo specialistai mano, kad tarp švenčių atsidūrusi viena ar net dvi darbo dienos – neproduktyvios. Anksčiau tais atvejais, kai šventinę dieną ir savaitgalį skirdavo viena darbo diena, paprastai būdavo atidirbama kitos savaitės šeštadienį.

Dalis privačių įmonių darbuotojų ir dabar šią problemą išsprendžia susitardami su darbdaviu dėl laisvos dienos arba išeidami vienos dienos atostogų.

Vis dėlto šiemet dar vienas ilgasis savaitgalis bus – trys poilsio dienos laukia minint Vėlines, kurios šiais metais penktadienį.

Keistoka savaitė susiklostys atėjus Kūčioms ir Kalėdoms: pirmadienį darbo diena, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį Kūčios ir Kalėdos, į darbą tektų sugrįžti tik penktadienį. Tarp poilsio dienų ir švenčių įsiterpia po 1 darbo dieną.

Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis