Mes turime 198 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2906
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16905
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64231
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Kaimynų pasiutvakaryje 2013“ Ceikiniuose koncertavo kaimynai iš Švenčionių rajono

2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis Nr.60 (1303)

Jau devintus metus rugpjūčio 15 d. į Ceikinius sugužėti pakvietė Žolinės atlaidai ir tradicinė liaudiškos muzikos šventė „Kaimynų pasiutvakaris“. Šiais metais renginys sutapo su dar vienu gražiu įvykiu Ceikiniuose – baigėsi apie metus trukusi senojo mokyklos pastato, kaimo seklyčios renovacija, pastatyta nauja estrada. Tad rugpjūčio 15-ąją Ceikiniuose išties buvo kuo pasidžiaugti.

Nuo ankstaus ryto gyvenvietėje jau buvo juntama šventės dvasia: ore plevėsavo Lietuvos, Ignalinos, katalikiškosios vėliavos, lauko estrada šventės svečių ir muzikantų laukė padabinta pintomis žolynų girliandomis ir margaspalvėmis gėlėmis, netoliese šurmuliavo prekybininkai.

10.30 val. Ceikinių Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje prasidėjo Žolinės atlaidai. Šv. Mišias aukojęs kunigas Marijonas Savickas džiaugėsi, kad pamaldose dalyvauja Lietuvos Respublikos kultūros ministras ir Seimo narys Šarūnas Birutis, Ignalinos rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis, buvęs Seimo narys, teisininkas Konstantas Ramelis, gausus būrys Ceikinių ir kitų parapijų tikinčiųjų. Netrukus susirinkusieji buvo pakviesti pasimelsti, pašventintos iš įvairiausių žolynų surištos tikinčiųjų puokštelės. Po šv. Mišių prasidėjo iškilminga procesija.

12 val., skambant Ceikinių kaimo kapelos „Keiziai“ atliekamam maršui, garbūs ponai – kultūros ministras Šarūnas Birutis, rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis, Ceikinių seniūnas Juozas Velička, UAB „Meleksas“ direktorius Rimantas Zigmantas – perkirpo Ceikinių estrados juostelę ir tradicinė liaudiškos muzikos šventė „Kaimynų pasiutvakaris 2013“ prasidėjo.

Visus šventės dalyvius ir žiūrovus pasveikino kultūros ministras Šarūnas Birutis. Ministras džiaugėsi, kad Ceikiniai moka linksmintis ir organizuoja tokią gražią šventę, į kurią suvažiuoja tiek daug meno kolektyvų. Ministras visiems kolektyvams dėkojo už etninės kultūros puoselėjimą ir įteikė atminimo dovanas.

Šventę taip pat pasveikino bei pastatų renovacijos darbus Ceikiniuose pristatė Ignalinos rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis, Ceikinių seniūnas Juozas Velička, UAB „Meleksas“ direktorius Rimantas Zigmantas. Pastariesiems už sėkmingai įvykdytą projektą „Ceikinių senojo mokyklos pastato pritaikymas bendruomenės poreikiams ir kultūros infrastruktūros sukūrimas“ vicemeras įteikė Ignalinos rajono mero Broniaus Ropės pasirašytus padėkos raštus.

Pirmosios scenoje uždainavo Ceikinių folkloro ansamblio „Babutės kuperkas“ moterys, visiems atvykusiems į šventę atlikusios pasveikinimo dainą „Tai, kad privažio pilnas kiemas svetelių“. Netrukus smagiomis melodijomis programą tęsė Ceikinių kaimo kapela „Keiziai“ (vadovė Rūta Mudinaitė).

Tądien pirmą kartą Ceikinių padangėje viešėjo Švenčionių dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ choreografijos grupė (vadovė Jolanta Razmienė). Kiekvienas švenčioniškių šokis (o šokta po kiekvienos kapelos pasirodymo) – tarsi nuostabus mažas spektaklis, kuris sužavėjo daugelio šventės žiūrovų širdis.

Toliau į sceną žengė profesionaliu muzikavimu garsėjanti Pabradės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Žeimena“ (vadovė Žana Gumenaja), o vis dar šokti nedrįstantys žiūrovai renginio vedėjos Rūtos buvo paraginti kilnoti kojas – už tai jiems pažadėtos šventės rėmėjų dovanėlės.

Švenčionių krašto kaimiškos muzikos grupė (vadovas Antanas Buinauskas) pristatė nuotaikingą programą, o puikiai žinomas dainas visi žiūrovai ėmė dainuoti drauge.

Radviliškio muzikantai (vadovė Jūratė Stakvilevičienė) scenoje išsakė daug gražių žodžių apie Radviliškio ir Ceikinių kapelų draugystę, muzikantams linkėjo ir toliau sėkmingai arti kultūros dirvonus. Radviliškiečiai ceikiniškiams dovanojo jausmingas, švelnias dainas.

Audringais aplodismentais buvo palydėtos Panemunėlio universalaus daugiafunkcio centro kapelos „Provincija“ (vadovas Rimantas Mickys) griežtos melodijos.

Rugpjūčio 15-osios liaudiškos muzikos programą užbaigė visiems puikiai pažįstami Adutiškio muzikantai (vadovas Stanislovas Rumbutis). Už muzikavimą tradicinėje liaudiškos muzikos šventėje „Kaimynų pasiutvakaris 2013“ visiems griežusiems kolektyvams buvo įteikti Ignalinos rajono mero Broniaus Ropės pasirašyti padėkos raštai, rėmėjų dovanos ir šventintų žolynų puokštelės.

Po muzikantų apdovanojimų žiūrovai klausėsi populiariosios muzikos atlikėjų – Urtės ir Živilės – dainų bei visi buvo pakviesti sugrįžti į Ceikinius lygiai po metų. Juk 2014-aisiais liaudiškos muzikos šventei „Kaimynų pasiutvakaris“ – dešimt.

Rūta MUDINAITĖ

Ceikinių kultūros ir laisvalaikio organizavimo specialistė ir šventės „Kaimynų pasiutvakaris“ organizatorė