Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5025
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21226
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97256
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žaibinė meningokokinė infekcija nusinešė medicinos studentės gyvybę

2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis Nr.60 (1303)

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras konstatvo, kad laboratoriniai tyrimai patvirtino, jog mergina tikrai mirė nuo meningokokinės infekcijos.  Kadangi ligos forma buvo žaibinė, mergina mirė greičiau negu per parą. Studentė buvo grįžusi iš atostogų Maltoje, bet, pasak, medikų, ji nebūtinai ten apsikrėtė.  Paprastai inkubacinis periodas trunka apie 5-10 dienų, o atskirais atvejais – ir iki 3 savaičių.

Kai mergina atvyko į ligoninę, jau buvo pasireiškusi visa meningokokinės infekcijos simptomatika, kuri bylojo – ligos forma agresyvi. Mergina į medikus kreipėsi rugpjūčio 13 d. 3 val. 20 min., o jau 15 val. buvo konstatuota jos mirtis. Žaibinės formos atveju simptomai išryškėja per kelias valandas. Tai patvirtino ir tyrimas – ligą sukėlė grupės B infekcija, kuri paplitusi visoje Europoje. Lietuvoje tai taip pat dažniausias meningokokinės infekcijos sukėlėjas, kuris sukelia daugiausiai žaibinių formų ir baigiasi mirtimi.

Žaibiškai besivystančią infekciją sunku diagnozuoti pačioje ligos pradžioje, nes tuomet ji praktiškai niekuo nesiskiria nuo paprasčiausio gripo: ligoniui staiga pakyla aukšta temperatūra, pradeda skaudėti raumenis ir sąnarius, galvą. Ryškiausias infekcijos simptomas – bėrimas ant kūno. Medikai pataria ypatingą dėmesį atkreipti į kojas, šlaunis ir sėdmenis. Pastebėjus šį simptomą būtina kuo greičiau kreiptis į medikus.

Afrikoje ir Azijoje labiau paplitęs meningokokas A ir C. Nuo šių rūšių infekcijos yra skiepai, tuo tarpu nuo meningokoko B pasiskiepyti negalima. Vakcina jau sukurta, bet rinkoje jos dar nėra.

 

 
Reklaminis skydelis