Mes turime 231 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1534
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15533
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62859
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Skelbiamas papildomas paraiškų surinkimas pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis Nr.64 (1307)

Kaimo gyventojai, norintys pasikeiti asbesto stogus, bet nespėję pateikti paraiškų Europos Sąjungos (ES) paramai gauti, tai galės padaryti per papildomą paraiškų surinkimą, kuris vyks nuo rugsėjo 30 d. iki lapkričio 15 d. Šiuo metu kaip tik baigiamas paraiškų, pateiktų per pirmąjį šių metų paraiškų rinkimo etapą, vertinimas.

Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) per šių metų gegužės 13 – liepos 31 d. vykusį paraiškų rinkimą buvo pateiktos 2973 paraiškos, kuriose prašomos paramos suma siekia 17,7 mln. Lt.

Šios paraiškos jau baigiamos vertinti. Sulaukę teigiamo atsakymą iš NMA apie paramos patvirtinimą, kaimo gyventojai gali pradėti stogo keitimo darbus. Projektai turi būti įgyvendinti per 12 mėn. Tačiau norėdami, kad išlaidos būtų kuo greičiau kompensuotos, paramos gavėjai, pasikeitę asbestinių stogų dangas, turėtų nedelsti ir iš karto NMA teikti mokėjimo prašymą kartu su išlaidų pagrindimą ir išlaidų apmokėjimą įrodančiais dokumentais.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kompensuojamos tik tos išlaidos, kurios nurodytos Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 m. programos (KPP) priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklos srities „Asbestinių stogų dangos keitimas“ įgyvendinimo taisyklėse. Pagal šią veiklą finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti negali viršyti 6000 Lt.

2012 m. pirmą kartą vykęs paraiškų asbestinių stogų dangai keisti rinkimas sulaukė itin didelio kaimo gyventojų susidomėjimo. Iš viso 2012 m. buvo patvirtintos 7027 paraiškos, kuriose prašoma paramos suma siekia 44,3 mln. Lt. Remiantis naujausiais (š. m. rugpjūčio 29 d.) statistiniais duomenimis, 5797 paramos gavėjai jau pasikeitė asbestinius stogus ir pateikė mokėjimo prašymus patirtoms išlaidoms kompensuoti. Šiuo metu jau išmokėta 28,3 mln. Lt paramos lėšų.

Likę kaimo gyventojai (1230), kurie kreipėsi dėl paramos 2012 m. ir, pasikeitus įgyvendinimo taisyklėms, prasitęsė projekto įgyvendinimo laikotarpį iki 18 mėn., turėtų suskubti teikti mokėjimo prašymus, nes projektų įgyvendinimo laikotarpis jau artėja į pabaigą.

Primename, kad pavėluotai pateikę mokėjimo prašymus, paramos gavėjai rizikuoja netekti dalies ar net visos paramos. Pavėluotai pateikus mokėjimo prašymą už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma mažinama 0,5 proc., todėl nustatyto mokėjimo prašymo teikimo termino rekomenduojama laikytis.

NMA inf.