Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1967
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18168
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94198
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išmokos – ir už sudegintą šieną

2011 m. liepos 16 d., šeštadienis Nr. 51 (1098)

Yra kaimų, kur nė vienos karvės. Ar tai normalu save žemdirbių kraštu vadinančiai šaliai, spręskite patys. Karvių nėra, o pievos deklaruojamos – pinigai be didelių rūpesčių. Tiesa, vienas rūpestėlis yra – kur dėti nupjautą žolę? Štai vietomis ir prisipildė vidurvasario oras slogaus dūmų tvaiko. Ne, tai nebuvo gaisrai. Lietuvos „ūkininkai“, neturintys karvių, bet prisideklaravę pievų, naikino neūkiškos veiklos pėdsakus – degino šieną. Iki šiol neteko susidurti su tokia „žemdirbyste“, tad beliko kreiptis į specialistus. Priversti kvėpuoti dūmais rajono gyventojai stebėjosi - nejaugi galima deginti šieną ir už tai gauti išmokas? Pasirodo, taip.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas A.Marma paaiškino, kad tvarkingai sugrėbus šieną į krūveles, jį leidžiama sudeginti. Tiesioginės išmokos vis tiek bus mokamos. Pievas deklaravę, bet karvių neturintys asmenys nebeprivalės vargti, kaip anksčiau, vaidindami šieno pardavimą vieni kitiems. Nuo šių metų neturintys karvių tiesiogines išmokas už pievas gaus ir taip, bet negaus išmokų dalies už ūkininkavimą nenašiose žemėse – 260 Lt už hektarą.

Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba taip pat nedraudžia deginti šieną, tik įspėja, kad reikia laikytis saugumo reikalavimų. PGT viršininko pavaduotojas Č.Jutelis išvardino 5 svarbiausius: nedeginti šieno arti pastatų, užtikrinti, kad ugnis nepersimes į pievą (apkasti arba aparti plotą, kuriame šienas deginamas), deginti nedideliais kiekiais (po 2-3 kubus), deginti nevėjuotą dieną ir nepalikti be priežiūros. Dar rekomenduojama prieš tai pranešti priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai ir, jeigu nelabai toli yra miškas, urėdijai.

Bet juk ir laikantis šių reikalavimų, gyventojams tenka kvėpuoti dūmais užterštu oru! Kur jiems ieškoti pagalbos? Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paaiškino, kad jie neturi teisinio pagrindo drausti deginti šieną, ir pasiūlė kreiptis... į gaisrininkus. Na, o aš patarčiau kreiptis į Seimo narius. Kam, jeigu ne jiems, turėtų rūpėti kiekvienas žmogus, trokštantis gryno oro, taip pat?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis